Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Οι μαθητές της ΕΚΜ βοηθούν τον παππού και τη γιαγιά να εξοικειωθούν με την τεχνολογία

Σε ένα πρωτοποριακό «Διαγενεακό Πρόγραμμα», το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της επικοινωνίας και στη μείωση του χάσματος μεταξύ των γενεών, έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν φέτος, οι μαθητές της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης(ΕΚΜ).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών και των φορέων Be connected, Good thing Fοundation, eSafety, με το Education Centre Victoria και υλοποιείται στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης σε συνεργασία με την κ. Χριστίνα Νταλιάνη.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές αναλαμβάνουν το ρόλο των μεντόρων για τους παππούδες τους, διδάσκοντάς τους τη χρήση νέων τεχνολογικών εργαλείων και εφαρμογών. Παράλληλα, παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη και βοήθεια, προκειμένου να εξοικειωθούν οι παππούδες με την τεχνολογία, και να μάθουν να τη χρησιμοποιούν ως μέσο επικοινωνίας.

Μπαίνοντας για λίγο στη θέση των ηλικιωμένων μελών της κοινότητάς τους, και προσπαθώντας να κατανοήσουν τις ανάγκες και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν, οι μαθητές καλλιεργούν και αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για να εκπαιδεύσουν τους παππούδες τους να χρησιμοποιούν τεχνολογικά εργαλεία, όπως είναι τα smart phones, τα tablets και τα κοινωνικά δίκτυα.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι μεγαλύτερης ηλικίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκτός από τεχνολογικές δεξιότητες, αποκτούν επίσης την ευκαιρία να συνδεθούν με τα εγγόνια τους, να μοιραστούν ιστορίες από το παρελθόν τους, και να συνδράμουν στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

«Η ανάγκη των παππούδων να επικοινωνήσουν με τα εγγόνια τους, όταν τα εγγόνια επικοινωνούν διαφορετικά σήμερα, με οδήγησε να δημιουργήσω ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο να διδάξει στα παιδιά κυρίως την ενσυναίσθηση, να μάθει στους παππούδες να χρησιμοποιούν τη σημερινή τεχνολογία, μα κυρίως να δώσει την ευκαιρία και στις δύο γενιές να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά, να αισθανθούν χρήσιμοι και να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον», δήλωσε στον “Νέο Κόσμο” η κα Νταλιάνη.

Η εκπαιδευτικός σε σχολεία της ΕΚΜ, η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα, κα Λευτεριώτη, σημείωσε, ότι «οι μαθητές χαίρονται πάρα πολύ με αυτό το πρόγραμμα», καθώς «νιώθουν ότι έχουν έναν σκοπό και ένα κίνητρο για να επισκεφθούν τους παππούδες τους».

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μια εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι συμμετέχοντες, γιορτάζοντας τόσο την πορεία και την εξέλιξη των παππούδων όσο και τις γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Ο οργανισμός Be Connected, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, έχει ως στόχο να ενισχύσει την εμπιστοσύνη, τις δεξιότητες και τη διαδικτυακή ασφάλεια των ηλικιωμένων της Αυστραλίας, όσον αφορά τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Ο φορέας συνεργασίας, Education Centre Victoria, είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση του Διαγενεακού Προγράμματος (Intergenerational program), με τίτλο «Βοηθάω τον παππού και τη γιαγιά με την τεχνολογία».

Το πρόγραμμα Be Connected παρέχει δωρεάν εκπαιδευτικούς πόρους, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι στην ακόλουθη ιστοσελίδα: https://www.beconnectednetwork.org.au/training-resources/session-plans.

Νέος Κόσμος
Πηγή: ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου