Η υπερβολική πίεση να είναι «τέλεια» στέλνει στα παιδιά το λάθος μήνυμα. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να αντιγράψει για να πάρει καλούς βαθμούς, επειδή νομίζει ότι εκτιμάτε την επιτυχία πάνω από την εντιμότητα.
Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που αισθάνονται τέτοιου είδους πίεση, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και διατροφικές διαταραχές.
Επιπλέον, οι υψηλές προσδοκίες έχουν συνδεθεί με τη μειωμένη απόδοση καθώς και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως η αναβλητικότητα.
Όταν βάζετε τον πήχη πολύ ψηλά, το παιδί σας είναι πιο πιθανό να παρατήσει την προσπάθεια. Δηλαδή, αν αν ξέρει ότι δεν μπορεί να πάρει άριστα, μπορεί να σταματήσει να διαβάζει τα μαθήματά του.
Ένα παιδί, ανεξαρτήτως ηλικίας, πρέπει να έχει το χώρο του να κάνει λάθη προκειμένου να μάθει, χωρίς να φοβάται την αντίδρασή σας.
Ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα βρήκαν ότι τα παιδιών των οποίων οι γονείς εκτιμούσαν την ευγένεια όσο τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα, έπαιρναν μεγαλύτερους βαθμούς και παρουσιάζαν καλύτερη συμπεριφορά στο σχολείο.
«Φόβοι… γονέων παιδεύουσι τέκνα»
Τα παιδιά κάνουν αυτό που βλέπουν. Είναι οι μεγαλύτεροι μιμητές μας.
Όταν θέτετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες και κάνετε συνεχώς κριτική στον εαυτό σας, το παιδί σας το αντιλαμβάνεται. Μάλιστα, μπορεί να αφομοιώσει αυτή τη συμπεριφορά και να αναπτύξει παρόμοιες τάσεις.
Να θυμάστε ότι η ευημερία και η μελλοντική επιτυχία ενός ανθρώπου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με τους βαθμούς.
Εάν λοιπόν το παιδί σας φέτος πάρει χαμηλότερους βαθμούς, αποφύγετε να ενδώσετε στους δικούς σας τελικά φόβους. Καθίστε μαζί του και προσπαθήστε να βρείτε μαζί τι μπορεί να κάνει διαφορετικά την επόμενη φορά.
Η αποδέσμευση από την τελειότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αλλά αν επιτρέπατε στον εαυτό σας – και το παιδί σας – λίγη χαλαρότητα, θα μπορούσατε να βελτιώσετε την ψυχική υγεία της οικογένειας και τη σχέση σας με το παιδί σας.
Βασιλίνα Ριστανη
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου