Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ράμπες και ειδικοί χώροι στα εκλογικά κέντρα για άτομα με κινητικά προβλήματα

Μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα εκλογικά τμήματα των ψηφοφόρων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα λαμβάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής.

Με δεδομένο ότι στα περισσότερα από τα συνολικά 57 σχολικά συγκροτήματα που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα υπάρχουν σκαλοπάτια όχι μόνο μεταξύ των ορόφων, αλλά ακόμα και για να φτάσει κανείς στο ισόγειο, οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου θα τοποθετήσουν ράμπες στις εισόδους. Με τον τρόπο αυτό θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση όχι μόνο όσων κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά και των ηλικιωμένων, όπως και των ανθρώπων που θα αναγκαστούν να πάρουν μαζί το παιδί τους σε καρότσι. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του δήμου θα διαμορφωθεί ειδικός χώρος στο ισόγειο των σχολείων, όπου θα μπορούν να ψηφίζουν πολίτες με δυσκολία μετακίνησης, τα εκλογικά τμήματα των οποίων είναι σε όροφο. Για πρώτη φορά, εξάλλου, η διοίκηση του δήμου θα ορίσει σε κάθε εκλογικό κέντρο έναν υπάλληλο, ο οποίος θα αναλάβει την εξυπηρέτηση όλων αυτών των πολιτών σε συνεργασία με τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Λιακόπουλος, οι ράμπες θα τοποθετηθούν στην ερχόμενη Παρασκευή, οπότε τα σχολεία θα είναι κλειστά, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία τους. «Θα υπάρχει φύλαξη για να αποφύγουμε τυχόν βανδαλισμούς, ενώ το Σάββατο θα κάνουμε έναν τελευταίο έλεγχο, ώστε αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα να επιδιορθωθεί από την τεχνική υπηρεσία. Στο ισόγειο θα διαμορφωθούν ειδικοί χώροι με παραβάν για να ψηφίζουν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Παράλληλα, για πρώτη φορά θα υπάρχει υπάλληλος του δήμου, ο οποίος θα φορά καρτελάκι με την ιδιότητά του, προκειμένου να βοηθήσει άτομα με ειδικές ανάγκες και με κινητικά προβλήματα γενικότερα. Ο υπάλληλος αυτό θα αναλάβει να δείξει στους ψηφοφόρους τον χώρο όπου βρίσκεται το παραβάν και να καλέσει τον δικαστικό αντιπρόσωπο. Στον συγκεκριμένο χώρο, μάλιστα, επιτρέπεται και ο σκύλος συνοδείας για τους ανθρώπους που έχουν πρόβλημα όρασης», ανέφερε ο κ. Λιακόπουλος.

Ο γενικός γραμματέας του δήμου επισήμανε ότι στον νόμο δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις που κάποιος από τους ψηφοφόρους ή από τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής παρουσιάσει πρόβλημα υγείας, γι’ αυτό στους υπαλλήλους του δήμου που θα βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα θα δοθεί οδηγία πώς να διαχειριστούν ένα τέτοιο περιστατικό.

Επί ποδός 700 δημοτικοί υπάλληλοι

Στον δήμο Θεσσαλονίκης έχουν καθοριστεί 456 εκλογικά τμήματα σε 57 σχολικά συγκροτήματα. Επιπλέον, θα λειτουργήσουν 49 εκλογικά τμήματα στο σχολικό συγκρότημα του Ευκλείδη, όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι συνολικά 6.963 εγγεγραμμένοι ετεροδημότες σε όλον τον νομό Θεσσαλονίκης, ψηφίζοντας στον τόπο διαμονής τους τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας, στην οποία διατηρούν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας βρίσκονται εδώ και μέρες επί ποδός συνολικά 700 υπάλληλοι από διάφορες υπηρεσίες, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι μεταξύ άλλων με τη φύλαξη και τη μεταφορά όλου του αναγκαίου εκλογικού υλικού, από τις 505 κάλπες και τα 1.010 παραβάν μέχρι τα στυλό, τα λουκέτα αλλά και τα ψηφοδέλτια και τα τάμπλετ που θα μοιραστούν στους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Ανοιχτά, εξάλλου, θα είναι το Σαββατοκύριακο τόσο τα Δημοτολόγια, με ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, όσο και τα ΚΕΠ, που θα εκτελούν εργασίες αποκλειστικά και μόνο σχετικές με τις εκλογές το Σάββατο 14.00 - 20.00 και την Κυριακή 21 Μαΐου 07.00- 19.00.

Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα εκλογικών κέντρων, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, ανέφερε στη Voria.gr ότι οι σχολικές καθαρίστριες θα αναλάβουν την επαναφορά των αιθουσών στην κανονικότητα τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία δεν θα γίνουν μαθήματα, έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα την Τρίτη, οπότε θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

Πηγή: voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου