Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Θεσσαλονίκη: Το Γυμνάσιο του Λαγκαδά που τα μαθήματα γίνονται σε κοντέινερ.

Συνάντηση έγινε το πρωί της περασμένης Παρασκευής του 15μελούς συμβουλίου των μαθητών, του Συλλόγου καθηγητών και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Λαγκαδά, καθώς και τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Χρήστο Ρουμπίδη, με τον δήμαρχο Λαγκαδά, κ. Ιωάννη Ταχματζίδη για να λυθούν τα τεχνικά θέματα υποδομής του σχολείου. 

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, φωτογραφίες από το κτήριο έχουν κάνει τον γύρο του διαδικτύου και των μέσων ενημέρωσης, φέρνοντας στο φως τα θέματα του Γυμνασίου Λαγκαδά που για πολλούς μήνες αντιμετωπίζουν μαθητές, γονείς και καθηγητές, ενώ την περασμένη εβδομάδα προχώρησαν και σε κατάληψη του κτηρίου ώστε να πιέσουν τις διαδικασίες. 

Ένα κτήριο που πριν από μήνες κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση, βρήκε ως (προσωρινή;) λύση την τοποθέτηση κοντέινερ για να πραγματοποιηθούν μαθήματα ενώ για 318 παιδιά, υπάρχουν μόλις τρεις τουαλέτες με ό, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη δημόσια υγεία εφήβων. 

Από την άλλη, αντιδράσεις γονιών και μαθητών υπάρχουν και για την τοποθέτηση περίφραξης από συρματόπλεγμα ώστε να μην πλησιάζουν οι μαθητές στο δίπλα επικίνδυνο κτήριο, μία κατασκευή που είναι επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, καθώς «Αν κάποιο παιδί το σπρώξουν πάνω στο συρματόπλεγμα, δε θέλω να σκεφτώ τι μπορεί να συμβεί» λέει στην Parallaxi μητέρα μαθητή του σχολείου. 

Στα παραπάνω προβλήματα ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος (να τονιστεί αυτό γιατί μιλάμε για έναν τομέα που θα έπρεπε το κράτος να επενδύει και να διαχειρίζεται με απόλυτη ευαισθησία), το 1ο Γυμνάσιο Λαγκαδά δεν έχει μπασκέτες, φιλέ για το βόλει και κυλικείο αναγκάζοντας τους μαθητές να καταφεύγουν σε καταστήματα της γειτονιάς για τις αγορές τους. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο σχολικό κτήριο που τελούσε υπό κατάληψη μέχρι την Παρασκευή, δόθηκαν εξηγήσεις από την πλευρά της διοίκησης για την καθυστέρηση της τοποθέτησης των τουαλετών, των αιθουσών διδασκαλίας, καθώς και άλλων απαραίτητων εγκαταστάσεων που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. 

Ο δήμαρχος στη συνάντηση της Παρασκευής συνοδεύτηκε από την αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας Άννα Σαρίκου, την πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Ελισάβετ Κοτσώνη και τον μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Λαγκαδά Σάββα Κίτσογλου. 

Από την πλευρά τους, υπήρξε δέσμευση να επιδοθούν σε μαθητές, καθηγητές και γονείς τα σχετικά έγγραφα τα οποία δρομολογούν τις διαδικασίες για τις τεχνικές εργασίες στη σχολική μονάδα και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα της μαθητικής κοινότητας και του εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε να λήξει άμεσα η κατάληψη του σχολικού κτηρίου, κάτι που συνέβη σύμφωνα με τους μαθητές, καθώς από Δευτέρα αποφασίστηκε να επιστρέψουν στα μαθήματα διά ζώσης, καθώς την τελευταία εβδομάδα κατά τη διάρκεια της κατάληψης, είχαν ανοίξει τα μαθήματα μέσω WebEx για εκείνους που επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν τις παραδόσεις των καθηγητών. 

Ένα θέμα, που, όπως λέει στην Parallaxi η κ. Δωροθέα Κοντελετζίδου, μητέρα μαθητή του σχολείου και μέλος του 15μελούς των μαθητών, έχει και μία άλλη διάσταση που πρέπει να υπογραμμιστεί, αυτή της ψυχολογικής πίεσης των μαθητών. 

«Η ιστορία με το WebEx επαναφέρει στα αντανακλαστικά μας τον εγκλεισμό και τίθεται ψυχολογικό θέμα για τα παιδιά σε μία τέτοια κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα, καταστέλλεται και το δικαίωμα της κατάληψης γιατί όταν από τα 318 παιδιά, είναι μόλις τα 10 στην κατάληψη και τα άλλα 300 παρακολουθούν το WebEx με τον φόβο της απουσίας, αυτό σημαίνει ότι η κατάληψη στην ουσία δεν υφίσταται. Δεν έχει δυναμική και μπορεί να πνιγεί πολύ εύκολα.» αναφέρει, ενώ μιλώντας για την κατάσταση του σχολείου που φιλοξενεί τα παιδιά, την χαρακτηρίζει ως άθλια, λέγοντας πως « Το σχολείο αυτό είναι σε άθλια κατάσταση. Είναι η τρίτη φορά που τα παιδιά μας κάνουν κατάληψη και δικαίως κάνουν. Αισθάνονται ότι τους κοροϊδεύουν. Γιατί δεν έχουν έρθει από πέρυσι, που τους τα υποσχέθηκαν, όλα τα λυόμενα με αποτέλεσμα αρκετές τάξεις να κάνουν μάθημα σε χώρο που έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλος από την Πολεοδομία. Σκεφτείτε ότι κάποιες τάξεις κάνουν μάθημα μέχρι και στον διάδρομο. Όταν μάλιστα βρέχει, τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να πάνε στους διαδρόμους του σχολείου που έχει στην ουσία κριθεί ακατάλληλο ώστε εκεί να περάσουν τα διαλλείματα τους. Ένα άλλο σημαντικό είναι οι σοβάδες. Παντού σοβάδες φουσκωμένοι που πέφτουν. Ρημαγμένα τα καλοριφέρ. Η αίθουσα του Γυμναστηρίου είναι ετοιμόρροπη, μπασκέτες δεν υπάρχουν, φιλέ για το βόλεϊ δεν υπάρχει. Επίσης, τους είχαν πει ότι θα τους φέρουν τουαλέτες. Είναι 318 παιδιά με τρεις τουαλέτες και ξέρω περιπτώσεις παιδιών που μένουν κοντά, που προτιμούν πολλές φορές να έρθουν οι γονείς τους να τα πάρουν σπίτι για να πάνε τουαλέτα. Τώρα ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι επειδή περιμένει άλλη μία τουαλέτα ΑΜΕΑ, μετά θα τις φέρει στο σχολείο όλες μαζί. Εγώ αναρωτιέμαι, από τον Σεπτέμβρη του ’21 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 τι άλλο έκανε εκτός από τα Kibo που ήρθαν κάποια στιγμή επειδή έγινε θέμα στη Βουλή…» 

Μετά την συνάντηση της Παρασκευής, την στήριξη των μαθητών ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ταχματζίδης, μιλώντας μάλιστα και για ύποπτες μαθητικές κινητοποιήσεις που κρύβουν από πίσω πολιτικό όφελος, αφήνοντας αιχμές για το κίνητρο των καταλήψεων. 

«Είμαστε κοντά στους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου, κάτι που αποδείξαμε με τις συνεχείς συναντήσεις που κάνουμε ώστε να βρεθούν λύσεις. Δυστυχώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και μόνο αυτές, στάθηκαν εμπόδιο ώστε να μην προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες που θα βελτιώσουν αισθητά την καθημερινότητα των μαθητών του 1ου Γυμνασίου. Η διακίνηση φωτογραφικού υλικού από κάποιους σε σημεία του σχολείου που ανήκουν στη κτηριακό συγκρότημα που είναι κλειστό και απαγορεύεται η πρόσβαση, είναι κακόβουλη και σκόπιμη, στοχεύοντας στη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων. Είναι απορίας άξιο εάν ορισμένοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου ή εάν εργαλειοποιούν τη μαθητική κινητοποίηση θέλοντας να αποκομίσουν πολιτικό όφελος», δήλωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά. 

Από την άλλη, «δίκιο στα παιδιά» δίνει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νίκος Αναστασιάδης σε επικοινωνία της Parallaxi μαζί του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Ευτυχώς τα παιδιά έδειξαν κατανόηση παρά το δίκιο που έχουν για τις καθυστερήσεις. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει όλες τις κινήσεις και περιμένουμε στο επόμενο διάστημα να έρθουν οι τουαλέτες των παιδιών και σταδιακά να διορθώσουμε όλα όσα μπορούμε», ενώ δηλώνει πως αυτές οι καθυστερήσεις μπορεί να φτάσουν και μέχρι τον Μάρτιο του 2023, ενώ ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Δευτέρα θα τοποθετηθούν στον αύλειο χώρο οι καινούριες μπασκέτες. 

Πάντως, σύμφωνα με την κ. Κοντελετζίδου, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και πάλι σε κατάληψη οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Λαγκαδά, αν καθυστερήσει η υλοποίηση των υποσχέσεων από τον Δήμαρχο για τις υποδομές του σχολείου τους. 

Από την πλευρά του, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων των Μαθητών του Α΄ Γυμνασίου Λαγκαδά, εξέδωσε ανακοίνωση μετά την συνάντηση της Παρασκευής, μιλώντας για οριστική επίλυση του προβλήματος με την κατασκευή νέου σχολείου για τη στέγαση του Α΄ Γυμνασίου 

Παρακάτω, ολόκληρη η ανακοίνωση: 

“Αγαπητοί γονείς, Συνεχίζοντας τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα του σχολικού μας συγκροτήματος και την λήξη της κατάληψης του σχολείου, συμμετείχαμε για ακόμη μια φορά σήμερα το πρωί στο χώρο του σχολείου στη συνάντηση που έγινε μετά από πρωτοβουλία του Διευθυντή της β΄βάθμιας εκπαίδευσης και του Διευθυντή του Γυμνασίου και με την παρουσία τους, με τα μέλη του 15μελούς συμβουλίου του Γυμνασίου, με την παρουσία και συμμετοχή του κ. Δημάρχου Λαγκαδά, της αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών, της προέδρου της σχολικής επιτροπής, και μηχανικού του Δήμου. Στη νέα αυτή συνάντηση επιτεύχθηκε η δέσμευση των αρμοδίων του Δήμου για την τοποθέτηση των μπασκετών εντός της ερχόμενης εβδομάδας και για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν τις υπηρεσίες του Δήμου για την ολοκλήρωση της προκήρυξης για τις τουαλέττες αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ώστε να μπορούν να εγκατασταθούν μέχρι τις 15-02-2023. Παράλληλα δε επιτεύχθηκε η λήξη της κατάληψης από τους μαθητές, οι οποίοι, προς τιμήν τους και με δική τους πρωτοβουλία, ανέλαβαν και προέβησαν ήδη σε καθαρισμό του χώρου του σχολείου. Οπότε την Δευτέρα το σχολείο αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά. Επιπλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε ότι μετά από τις δικές μας προηγηθείσες παρεμβάσεις, σήμερα στη συνάντηση ο μηχανικός του Δήμου μας ενημέρωσε ότι από τις δύο αίθουσες που περιμένουμε να έρθουν από τις Κτιριακές Υποδομές και έχουν εγκριθεί, εγκρίθηκε η μία ως έχουσα προτεραιότητα και πιθανό να εγκατασταθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Η αίθουσα αυτή θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες γραφείων των καθηγητών, ώστε να αποκλειστεί η πρόσβαση στον ακατάλληλο χώρο του σχολικού συγκροτήματος και του γυμναστηρίου, καθόσον δυστυχώς και σήμερα διαπιστώσαμε ότι ενώ δεν λειτουργεί, είναι προσβάσιμος σε οποιονδήποτε μαθητή ή επισκέπτη, λόγω του ότι δεν έχουν τοποθετηθεί κλειδωμένες πόρτες που να τον αποκλείουν. Ο σκοπός του Συλλόγου μας και ο θεσμικός του ρόλος είναι η υπηρέτηση των συμφερόντων των παιδιών μας και η καλυτέρευση των συνθηκών του σχολείου και η συνδρομή μας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, και στα πλαίσια αυτά όλοι εμείς ενεργούμε ως Σύλλογος Γονέων αποκλειστικά με αυτόν τον γνώμονα, απαλλαγμένοι πλήρως από πολιτικές σκοπιμότητες, και διεκδικούμε για τα παιδιά μας μόνο το καλύτερο αποτέλεσμα. Στόχος μας και σκοπός μας δεν είναι μόνο οι προσωρινές λύσεις αλλά η οριστική επίλυση του προβλήματος με την κατασκευή νέου σχολείου για τη στέγαση του Α΄ Γυμνασίου και θα συνδράμουμε κάθε αρμόδιο για την επίτευξή του.”.

Γιώργος Σταυρακίδης.
Πηγή: parallaximag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου