Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022

"Το Σκασιαρχείο": νέο τεύχος - αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών

Το τεύχος είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών με άρθρα ανθρώπων που μας βοηθούν να κάνουμε την καθημερινότητα στο σχολείο πιο ευχάριστη, δημιουργική και αυτάρκη με επίκεντρο το παιδί, τη γνώση και την αλληλεγγύη.

Πιο συγκεκριμένα η Αθηνά Αντύπα μας βγάζει από τη σχολική τάξη και μας μεταφέρει στη σχολική αυλή εκεί όπου επικρατούν οι αισθήσεις, η μελέτη, η εμπειρία και η κίνηση.

Ο Δημήτρης Γραμμένος, Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, μας ανοίγει την όρεξη με τις πιο δημιουργικές μπουκίτσες, τα "Σκεψεδάκια", προσπαθώντας να μας βοηθήσει να κάνουμε στην πράξη μία εκπαίδευση δημιουργική, συνεργατική και ελεύθερη.

Ο εκπαιδευτικός Στέλιος Πανταζίδης γράφει για μια αλληλέγγυα παιδαγωγική πρακτική, την ομότιμη μάθηση και μας δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για το πώς θα ήταν ωφέλιμο να λειτουργούμε με τους/τις μαθητές/τριες μας κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Ερωτήματα τα οποία, ως εκπαιδευτικοί, είναι καλό να σκεφτούμε και ίσως να επαναπροσδιορίσουμε τις προσεγγίσεις μας.

Τέλος, η αρχιτεκτόνισσα Στέλλα Βακαλοπούλου μάς φέρνει στο φως την κολεκτίβα αρχιτεκτονικής Basurama (basura=σκουπίδια), που έχει την έδρα της στη Μαδρίτη και ένα από τα βασικά της πρότζεκτ εδώ και αρκετά χρόνια είναι η επανάχρηση και αξιοποίηση άχρηστων υλικών και απορριμάτων για την κατασκευή λειτουργικών αντικειμένων στα σχολεία, μέσα από μια διαδικασία συναπόφασης και εμπλοκής όλων των παιδιών.

Γίνετε κι εσείς μέλος του Σκασιαρχείου: https://bit.ly/2Q8ILRm
Δείτε τις εκδόσεις μας: https://skasiarxeio.wordpress.com/book-text-library

Επικοινωνία με την Ομάδα μας
ή
αν θέλετε να εγγραφείτε στη λίστα της αλληλογραφίας μας
γράψτε μας στη διεύθυνση:
 skasiarxeio2014@gmail.com
 Skasiarxeio Viber channel: https://bit.ly/3jjiqek

Δίκτυα συνεργατικών σχολείων με την παιδαγωγική Freinet | https://skasiarxeio.wordpress.com/diktya-sxoleiwn-freinet/

Πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής παιδαγωγικής Freinet | http://pilotikofreinet.weebly.com

 Τεχνικές Freinet | https://efarmogesfreinet.weebly.com

 Μικρά βιβλία | http://mikra-vivlia.weebly.com

Πηγή: Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου