Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Ουκρανή συγγραφέας μιλάει για τον πόλεμο μέσα από τα μάτια των παιδιών

Η Ουκρανή συγγραφέας Kateryna Yehorushkina αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για να βοηθήσει τα παιδιά της χώρας της να διαχειριστούν το τραύμα του πολέμου.

«Νιώθω πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να μιλήσουμε για αυτόν τον πόλεμο», είπε στους δημοσιογράφους του ABC η Kateryna Yehorushkina. «Αισθάνομαι πως κάνω το καθήκον μου».

Τα βιβλία της συγγραφέα απευθύνονται σε παιδιά, όμως ενίοτε περιγράφουν σκληρά ιστορικά γεγονότα. Ένα από τα παλαιότερα βιβλία της, με τίτλο The Chest (Το σεντούκι) διαδραματίζεται την περίοδο του Μεγάλου Λιμού της Ουκρανίας.

«Ένιωθα πως μπορούσα να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου για να βοηθήσω τα παιδιά να ξεπεράσουν τα τραύματά τους. Να μάθουν [για τον πόλεμο], να έχουν αναμνήσεις, αλλά να μην τραυματιστούν ψυχικά».

Αφηγήτρια της ιστορίας είναι η δεκάχρονη Βέρα, η οποία περιγράφει στο ημερολόγιό της την καθημερινότητα της οικογένειάς της κατά τη ρωσική εισβολή. Οι ήρωες του βιβλίου καλύπτουν τα παράθυρα του σπιτιού τους με ταινία, αφήνουν μαξιλάρια στο μπάνιο, ώστε να τα κρατήσουν πάνω από τα κεφάλια τους σε περίπτωση βομβαρδισμού, και συχνά καταφεύγουν στο υπόγειο του σπιτιού τους. Ο πατέρας της Βέρα είναι ένας από τους εθελοντές που μοιράζουν προμήθειες σε όλη την πόλη.

Στις εικόνες του βιβλίου δεν υπάρχουν πολλά σκούρα χρώματα, μια σκόπιμη επιλογή της δημιουργού του.

Η Yehorushkina, η οποία εργάζεται ως παιδοψυχολόγος, και υιοθετεί συχνά μεθόδους θεραπείας μέσω της τέχνης, δήλωσε πως «η συγγραφή του βιβλίου δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Έπρεπε να παραμένω συνεχώς ήρεμη, καθώς έγραφα».

Η ρωσική εισβολή έχει επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων παιδιών στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη UNICEF, περισσότερα από 3 εκατομμύρια παιδιά που ζουν ακόμη στη χώρα, και περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά που ζουν ως πρόσφυγες, χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγή: BookPress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου