Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Πλέον μιλάμε για την Κατάθλιψη- Μαρτυρίες πασχόντων που συγκλονίζουν

Εσωτερική πάλη, απομόνωση, αίσθημα αδυναμίας και ο φόβος του στιγματισμού, είναι μερικές από τις τραυματικές εμπειρίες που περιγράφουν τα τέσσερα κεντρικά πρόσωπα της εκστρατείας ευαισθητοποίησης «Σπάμε την Προκατάληψη, Μιλάμε για την Κατάθλιψη».

«Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου πολεμώντας τους δαίμονές μου και προσπαθώντας να πείσω τον εαυτό μου να μείνω εδώ, να συνεχίσω να πολεμάω» περιγράφει η 42χρονη Ελένη. Μια λαβυρινθώδη κατάσταση αποτυπώνει και ο 54χρονος Γιώργος «η κατάθλιψη ήταν σαν βασανιστήριο. Με περιέβαλε συνεχώς ο φόβος και η ανησυχία σχεδόν για τα πάντα, και η θεραπεία που έπαιρνα δεν φαινόταν να λειτουργεί».

Το έλλειμμα πληρότητας αποδίδεται στα λόγια του 28χρονου Νίκου «Είχα όλα όσα είχα επιθυμήσει στη ζωή μου, και πάλι δεν αισθανόμουν τίποτα. Μόνο ένα μεγάλο κενό». Την τυραννική αυθυποβολή σε υποτίμηση αφηγείται η 23ηχρονη Κατερίνα, «μια φωνή μού έλεγε ασταμάτητα ότι είμαι ανίκανη, απαίσια σαν άνθρωπος, μια άχρηστη. Ότι κανείς ποτέ δεν θα νοιαστεί για μένα, ούτε και πρέπει να νοιαστεί».

Μέσα όμως από αυτές τις περιγραφές στέλνεται ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το πώς οι πάσχοντες τελικά ξεπέρασαν τις φοβίες τους, κατάφεραν να αντικρίσουν κατάματα το πρόβλημα και αντιμετώπισαν την ασθένεια.

Η εκστρατεία «Σπάμε την Προκατάληψη, Μιλάμε για την Κατάθλιψη» έρχεται να μας ευαισθητοποιήσει με δεδομένο ότι περισσότεροι από 300 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη και 590.000 άτομα υπολογίζονται στη χώρα μας. Η καμπάνια της Janssen Ελλάδος, που φιλοξενείται στην ελληνική ιστοσελίδα Σπάμε την Προκατάληψη, Μιλάμε για την Κατάθλιψη, επιχειρεί να μας βοηθήσει να δούμε το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, πέρα από κοινωνικές προκαταλήψεις. Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) και του Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ.
Μάρτυρες του προβλήματος και οι αριθμοί

Στην Ευρώπη 40 εκ. άνθρωποι, σχεδόν όσοι είναι οι κάτοικοι της Ισπανίας, αντιμετωπίζουν καταθλιπτικές διαταραχές και αρκετοί από αυτούς λόγω του φόβου μήπως στιγματιστούν δεν αναζητούν βοήθεια. Εκτιμάται ότι 1 στα 4 άτομα θα υποφέρει από προβλήματα ψυχικής υγείας, π.χ. από κατάθλιψη, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Υπολογίζεται ότι 1 στα 10 άτομα έχει απουσιάσει από την εργασία του λόγω της κατάθλιψης. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης επιμένουν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, αλλά συνήθως διαρκούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι πάσχοντες χάνουν το ενδιαφέρον τους ή δεν αντλούν ευχαρίστηση από τις δραστηριότητές τους, νιώθουν κόπωση και έχουν διαταραχή ύπνου, δυσκολεύονται στη σκέψη, στη συγκέντρωση και στη λήψη αποφάσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η εκστρατεία προσπαθεί να αφυπνίσει, ώστε να αρχίσουμε να μιλάμε για την κατάθλιψη και να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε με την κατάλληλη υποστήριξη.


Πηγή: virus


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου