Κυριακή 17 Απριλίου 2022

ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ: συντροφιά σε ανήλικους κρατούμενους

Από τον Δεκέμβρη του 2021 μια ομάδα νέων, από την Ομάδα Φρεσκάδας της ΠΡΩΤΑ.12, μαζί με ιδρυτικά μέλη της Πρωτοβουλίας επισκέπτονται τακτικά τις φυλακές Κορίνθου και συναντούν ανήλικους κρατούμενους, σε μια δράση που έχει ονομαστεί ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ. Κουβεντιάζουν, παίζουν παιχνίδια, κάνουν μαζί τους κατασκευές, τραγουδούν, ακούν μουσική και με κάποιο τρόπο συνδέουν τη φυλακή με την ανοιχτή κοινωνία. Η δραστηριότητα έχει εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα έξοδά της καλύπτονται από δωρεές.

Μια από τις ενδιαφέρουσες εμπειρίες της ομάδας ήταν όταν τα παιδιά έφτιαξαν μεγάλα χρωματιστά χάρτινα καράβια και τα έστειλαν σε ένα γυμνάσιο στο Γαλάτσι. Εκπρόσωπος της ΠΡΩΤΑ.12 επισκέφτηκε μια τάξη του σχολείου και εξήγησε πώς δημιουργήθηκαν. Οι μαθητές και οι μαθήτριες αποφάσισαν να τα κρεμάσουν στους τοίχους της τάξης τους και, ευχαριστώντας για το "δώρο", έφτιαξαν τα δικά τους καραβάκια και τα έστειλαν στα παιδιά στην Κόρινθο για να τα κρεμάσουν στους δικούς τους τοίχους.

Κάθε βδομάδα οι έφηβοι κρατούμενοι περιμένουν με χαρά την ώρα με τα ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ και μάλιστα, κάποιες φορές που λόγω έλλειψης σωφροντιστικών υπαλλήλων η επίσκεψη ματαιώθηκε, η απογοήτευσή τους ήταν μεγάλη.

Οι συναντήσεις γίνονται στον χώρο του σχολείου της φυλακής. Και μαζί με τη χαρά για το αντάμωμα που εκφράζεται κάθε φορά και από τις δύο πλευρές, δίνονται ευχές για μελλοντικές συναντήσεις εκτός σωφρονιστικού καταστήματος, με την προσδοκία μιας ελεύθερης και δημιουργικής πορείας ζωής στην ανοιχτή κοινωνία. Εκεί που ανήκουν άλλωστε οι ανήλικοι κρατούμενοι, αφού είναι ακόμη παιδιά, κι εκεί που η Πολιτεία πρέπει να τους δίνει ευκαιρίες, εμπειρίες και ενθάρρυνση για να πιστέψουν στον εαυτό τους και να ενεργούν ως χρήσιμοι και υπεύθυνοι νέοι πολίτες. 

Πηγή: inart12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου