Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Θέρμη: Μαθητές γυμνασίου έγραψαν μυθιστόρημα και θα το εκδώσει ο δήμος

Ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα, τόσο από πλευράς περιεχομένου, όσο και ως προς τον τρόπο συγγραφής του, είναι ο καρπός της πρωτοβουλίας της Λέσχης Ανάγνωσης «LogoMatheMania» του 3ου γυμνασίου Θέρμης. Τίτλος του είναι «Εκεί που άρχισαν όλα» και συγγραφείς τριάντα μαθητές οι οποίοι σχεδίασαν, έγραψαν και εικονογράφησαν ομαδοσυνεργατικά το βιβλίο, κατά το σχολικό έτος 2018-2019, εμπνευσμένοι από πέντε λογοτεχνικά βιβλία που είχαν διαβάσει. Το μυθιστόρημα τυπώθηκε αρχικά σε εκατό αντίτυπα το 2020. Επειδή, στόχος της Λέσχης είναι να διαβαστεί το βιβλίο από ένα ευρύτερο κοινό ώστε η Λέσχη να επικοινωνήσει το έργο της και έξω από το περιβάλλον του σχολείου, ξεκίνησε μία προσπάθεια για δεύτερη έκδοση του βιβλίου σε περισσότερα αντίτυπα. Στο πλαίσιο αυτό η Λέσχη Ανάγνωσης ήρθε σε επαφή με τον δήμο Θέρμης ο οποίος αγκάλιασε αμέσως την προσπάθεια της Λέσχης.

Η επανέκδοση του βιβλίου συζητήθηκε σε συνάντηση που έγινε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Στέλιος Αποστόλου, μαθητές και καθηγήτριες της Λέσχης. Παράλληλα, η Χρ. Βαρδαλή, φιλόλογος, από τα ιδρυτικά μέλη της Λέσχης και υπεύθυνη καθηγήτρια τη χρονιά της συγγραφής του βιβλίου, παρουσίασε το επί δεκαπενταετία έργο της Λέσχης Ανάγνωσης, το ίδιο το βιβλίο και τη διαδικασία δημιουργίας του. Οι συγγραφείς του βιβλίου, μαθητές της Λέσχης το σχολικό έτος 2018-2019, μίλησαν για την εμπειρία τους και όσα δημιούργησαν εκείνη τη χρονιά. Επίσης, τα νέα μέλη-μαθητές της Λέσχης (2021-2022) καθώς και οι υπεύθυνες καθηγήτριες της Λέσχης (Ε. Ιγγλέση, Α. Κορλού, και Α. Παπασπανού) αναφέρθηκαν στην έμπνευση που άντλησαν από το «Εκεί που άρχισαν όλα» ώστε να καταστρώσουν καινούργια σχέδια γύρω και πέρα από το βιβλίο.

Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών και τόνισε τον θαυμασμό του για τον τρόπο συγγραφής του βιβλίου, υπογραμμίζοντας την αξία της συνεργασίας και της συλλογικότητας που επέδειξαν τα παιδιά. Επιπλέον εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τα νέα σχέδια των παιδιών και διαβεβαίωσε ότι ο δήμος θα υποστηρίξει ηθικά και οικονομικά την επανέκδοση του βιβλίου, αλλά και τις νέες πρωτοβουλίες της Λέσχης.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΘ Γιώργος Αγγέλου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Χρύσα Κληματσούδα, οι πρόεδροι των δύο σχολικών επιτροών Λίτσα Κούτρη και Αχιλλέας Μεταλούλης, και ο προϊστάμενος Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Πινακοθήκης Θέρμης Χρήστος Βαγιωνάς.

Λίγα λόγια για τη Λέσχη Ανάγνωσης

Η Λέσχη Ανάγνωσης-Συγγραφικό Εργαστήρι «LogoMatheMania» λειτουργεί στο 3ο γυμνάσιο Θέρμης από το 2006. Μαθητές και καθηγητές συζητούν και ανταλλάσσουν ιδέες εμπνευσμένοι από τα βιβλία που διαβάζουν, προσεγγίζοντας τη Λογοτεχνία διαθεματικά, διαδραστικά, εμπειρικά και με στόχο να γεννήσουν καλούς αναγνώστες και να προωθήσουν τη φιλαναγνωσία.

Από την ίδρυσή της, το 2006 έως και το 2019, πριν από την πανδημία, η Λέσχη λειτουργούσε ως πολιτιστικό πρόγραμμα με εβδομαδιαίες διά ζώσης συναντήσεις μετά το πέρας των μαθημάτων. Εκτός από τα ταξίδια στον κόσμο των βιβλίων, υπήρξαν και άλλες δημιουργικές δράσεις (ταινίες, θεατρικά, χάρτες, πειράματα, κόμικς, επιτραπέζια παιχνίδια κ.ά), καθώς και εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις σε τόπους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέονταν με τα βιβλία που διάβαζαν.

Τη φετινή σχολική χρονιά, λόγω της πανδημίας οι διά ζώσης συναντήσεις έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, τα βιβλία διαβάζονται στο σπίτι και η επικοινωνία γίνεται κυρίως μέσω e-class και άλλων μέσων επικοινωνίας (mail, blog κ.ο.κ.). H δράση της Λέσχης όμως συνεχίζεται. Ο τίτλος του φετινού προγράμματος είναι «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ από την ιδέα στο χέρι του Αναγνώστη» και η Λέσχη θα ασχοληθεί με το βιβλίο «Εκεί που άρχισαν όλα» (Project22). Οι συναντήσεις της Λέσχης θα πραγματοποιούνται πλέον στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θέρμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου