Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

6ος Μαθητικός Διαγωνισμός 1821-2021

Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης.
Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο νεοσύστατο κράτος.

Το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με τo Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ , διοργανώνει τον 6ο Μαθητικό Διαγωνισμό για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσιο-λύκειο) του νομού Αττικής (συμπεριλαμβανομένων και των νησιών του Αργοσαρωνικού).

Ο φετινός διαγωνισμός πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». 
Λήξη υποβολών : 08 Απριλίου2022

Το θέμα του διαγωνισμού εμπνέεται από τον εορτασμό των 200 χρόνων (1821-2021) από την Ελληνική Επανάσταση και τον Αγώνα για την Ελευθερία των Ελλήνων. Ήδη, από τα Επαναστατικά χρόνια υπήρξε έντονη συζήτηση και η σκέψη για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου που κρίθηκε ως ο βασικός πυλώνας για την καλλιέργεια της γνώσης μετά την απελευθέρωση. Το διάστημα 1828-1831 κατά τη σύντομη διακυβέρνηση του Ιωάννη Καποδίστρια λειτούργησαν τα πρώτα αλληλοδιδακτικά σχολεία αλλά δεν προχώρησε η ικανοποίηση του αιτήματος για την ίδρυση Πανεπιστημίου. Το 1837, επτά χρόνια μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους (1830) και τρία χρόνια από τη μεταφορά της πρωτεύουσας από το Ναύπλιο στην Αθήνα (1834) ιδρύθηκε επί Όθωνα το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας.

Το Μουσείο Ιστορίας σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ καλεί τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να αφουγκραστούν τα μηνύματα της εποχής και να αποδώσουν με τον δικό τους τρόπο τους συμβολισμούς της επετείου για τη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, οι δυο φορείς, επιδιώκουν να συνδέσουν τον Αγώνα για την ελευθερία με την επιθυμία για την καλλιέργεια της γνώσης και την Επανάσταση του 1821 με τις αξίες της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Δωρεάν συμμετοχή

Για την προκήρυξη του διαγωνισμού, πατήστε εδώ
Για το δελτίο συμμετοχής πατήστε εδώ

Για την έγκριση του διαγωνισμού από το Υπουργείο Παιδείας, πατήστε εδώ

Ενδεικτική βιβλιογραφία για τον 6ο Μαθητικό Διαγωνισμό εδώ

Πηγή: ΕΚΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου