Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Θεσσαλονίκη: Αγανακτισμένοι οι γονείς για το κτήριο του σχολείου όπου έπεσε παράθυρο

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ζητούν λύσεις για το κτήριο του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου που στεγάζεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Την αγανάκτησή τους εκφράζουν γονείς και καθηγητές του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου, που στεγάζεται στο διατηρητέο της Παλιάς Οικοκυρικής Σχολής, στην οδό Εγνατία της Θεσσαλονίκης, για την ακαταλληλότητα του κτηρίου.

Το περιστατικό με την πτώση κουφώματος την ώρα που μαθητής πήγε να ανοίξει το παράθυρο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Σήμερα το πρωί γονείς και εκπαιδευτικοί μαζί με τα παιδιά, διαμαρτυρήθηκαν έξω από το σχολείο ζητώντας άμεσες συντηρήσεις και την εξεύρεση νέας σχολικής στέγης για τη νέα σεζόν.

Η Ειρήνη Κ., ο γιος της οποίας ήταν εκείνη την ώρα μέσα στην αίθουσα και κοντά στο τζάμι που έσπασε, αναφέρει ότι δεν είναι το πρώτο περιστατικό που συμβαίνει στο σχολείο και κινδυνεύουν μαθητές, από την ακαταλληλότητα του κτηρίου και ότι δεν γίνεται να αφήνουν οι γονείς τα παιδιά τους και να νιώθουν ανασφάλεια και φόβο για την σωματική τους ακεραιότητα. «Το κτήριο είναι ακατάλληλο για τη στέγαση παιδιών, θέλουμε λύση εδώ και τώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εκτός των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κτήριο και η εξωτερική όψη του χρήζει άμεσης συντήρησης. Τα γκράφιτι, οι ζωγραφιές και οι αφίσες συνθέτουν ένα σκηνικό που μόνο εικόνα σχολείου δεν θυμίζει.

Η διευθύντρια του σχολείου κ. Χρύσα Γεράνη επισημαίνει ότι το χθεσινό περιστατικό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Επισημαίνει ότι έχουν γίνει από πλευράς σχολείου δεκάδες αιτήματα σε όλους τους αρμόδιους ζητώντας να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στο σχολείο. Το πρόβλημα όπως λέει η ίδια είναι ότι το κτήριο είναι διατηρητέο ως εκ τούτου για οποιαδήποτε παρεμβάσεις θα πρέπει να υπάρχει άδεια από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων.

Η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης Ιωάννα Κοσμοπούλου που βρέθηκε σήμερα το πρωί στο σχολείο σε δηλώσεις της δεσμεύτηκε να έρθει άμεσα στο κτήριο η τεχνική υπηρεσία για να γίνουν οποίες συντηρήσεις μπορούν να γίνουν, επισημαίνοντας ότι επειδή το κτήριο είναι διατηρητέο υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία. Η κ. Κοσμοπούλου ανάφερε πως ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την ανεύρεση νέας στέγης που θα στεγασει το πειραματικό σχολείο.

Να σημειωθεί ότι το 1ο Πειραματικό μετακόμισε το 2019 στο διατηρητέο της Εγνατίας καθως κρίθηκε ακατάλληλο το κτήριο επί της Αρχαιολογικού Μουσείου.

Θανάσης Μυλωνάς

Πηγή: voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου