«Ήχοι ελληνικοί» ονομάζεται η σειρά podcast που δημιούργησαν με πολύ μεράκι, κατά το σχολικό έτος 2021 οι μαθητές της γ’ τάξης γυμνασίου του σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (City campus) υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου τους Βασιλικής Λαμπροπούλου, η οποία φιλοξενήθηκε στη «Φωνή της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «κουβέντες μακρινές» με τη Νατάσα Βησσαρίωνος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Στόχος της σειράς είναι ο εμπλουτισμός της γλωσσικής κατάκτησης των μαθητών μέσω της δημιουργικής χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών. Σκοπός είναι οι μαθητές να συνδεθούν με την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και την ιστορία με ελκυστικούς τρόπους μέσω της αυτο-κατευθυνόμενης εφαρμογής των δεξιοτήτων τους στην ανάγνωση, τη γραφή και την ομιλία.
Η εργασία εκτελέστηκε σε συνεργασία με την Δρ. Clare Hall, Λέκτορα Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Monash και με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού της τάξης, φιλολόγου κας. Βασιλικής Λαμπροπούλου. Ο απώτερος στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια σειρά από podcast που να αποτελούν πρότυπο διδακτικής προσέγγισης για άλλους εκπαιδευτικούς, παράγοντας έτσι βιώσιμο και ρεαλιστικό Ελληνοαυστραλιανό, εκπαιδευτικό υλικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Dr. Hall και το Πανεπιστήμιο Monash επέλεξαν την Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης λόγω των αναγνωρισμένων δυνατοτήτων του σχολείου της στη διδασκαλία και εκμάθηση γλωσσών. Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν εξειδίκευση στην παραγωγή ποιοτικού ψηφιακού υλικού και δημιουργικών παιδαγωγικών που κατευθύνονται σε πλούσιες έρευνες θεμάτων που έχουν επιλέξει και τους απασχολούν.
«Έχουμε καταλάβει ότι για να έρχονται τα παιδιά στο ελληνικό σχολείο, και μιλάμε για Ελληνόπουλα πλέον 4ης γενιάς, πρέπει να βρούμε τρόπους να κρατήσουμε το ενδιαφέρον τους ζωντανό… To podcast είναι ένας σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας και τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με αυτόν τον τρόπο και κατάφεραν να επικοινώνησαν τις σκέψεις τους με τους φίλους τους, τους συμμαθητές τους και με παιδιά από άλλα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού» ανέφερε η εκπαιδευτικός κα. Λαμπροπούλου.
Η φιλόλογος Βασιλική Λαμπροπούλου, καθοδήγησε τους μαθητές της στη διερεύνηση θεμάτων σχετικών με τη διαφορετικότητα, τον ρατσισμό, τον εκφοβισμό, τη διατροφική παράδοση, τη μουσική, τη βία στον αθλητισμό, την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τις δυσκολίες προσαρμογής, τη μετανάστευση κ.ά.. Τα έξι ελληνόπουλα, η Χριστίνα, η Αφροδίτη, η Άρτεμις, η Αντωνία, ο Βασίλης, και η Μαρίνα εκφράζουν μέσω της σειράς των podcast τις σκέψεις, τις επιθυμίες, τις αγωνίες, τις φιλοδοξίες και τα όνειρά τους για το μέλλον.
«Ο τρόπος αυτός αποδείχτηκε πολύ ωφέλιμος για τους μαθητές. Έμαθαν να καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη, εμπλούτισαν το λεξιλόγιό τους, ανάπτυξαν τις ικανότητές τους στον προφορικό λόγο, την επιχειρηματολογία τους, απόκτησαν γνώσεις, έμαθαν να αναλύουν διάφορα θέματα. Και το κυριότερο, οι μαθητές έμαθαν να μιλούν ελληνικά και έξω από τον χώρο του σχολείου με έναν σύγχρονο τρόπο, που χρησιμοποιούν ήδη στην καθημερινότητά τους» είπε στη «Φωνή της Ελλάδας» η κα. Λαμπροπούλου.
Tο σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης φιλοδοξεί το project αυτό να αποτελέσει αφετηρία συνεργασίας και με άλλα σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα της διασποράς για την παραγωγή περισσότερων συνεργατικών έργων μέσων ενημέρωσης. Τα podcast θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών της Παιδαγωγικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Monash, ως παράδειγμα δημιουργικών τεχνών των μέσων για τη σύγχρονη γλωσσική και πολιτιστική εκπαίδευση.
H σειρά «Ήχοι ελληνικοί» μεταδόθηκε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας από το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, τη «Φωνή της Ελλάδας». Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα ακούσει στο ακόλουθο link: https://webradio.ert.gr/category/i-foni-tis-elladas/ta-paramithia-tis-fonis-tis-elladas/
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κοινότητα Μελβούρνης διαθέτει 11 διαφορετικά σχολεία (15 με τα τμήματα προσχολικής εκκλησίας) σε διάφορους δήμους της Μελβούρνης. Συνολικά φοιτούν 850 μαθητές. Στο city campus, το κεντρικό σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, τα παιδιά διδάσκονται τα βιβλία του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και υπάρχουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης.
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή μου να εργάζομαι στα σχολεία της ελληνικής κοινότητας γιατί έτσι νιώθω ότι βρίσκομαι κοντά στην πατρίδα» κατέληξε η φιλόλογος κα. Λαμπροπούλου.
Πηγή: webradio.ert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου