Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Συγγραφέας παιδικών βιβλίων σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ουγγαρία εξαιτίας της ομοφοβικής νομοθεσίας

Συγγραφέας παιδικών βιβλίων σκέφτεται να εγκαταλείψει την Ουγγαρία λόγω της ομοφοβικής νομοθεσίας, δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει τη χώρα μετά την εισαγωγή νόμου που απαγορεύει το ΛΟΑΤ+ περιεχόμενο στα σχολεία.

Ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα και ο οποίος καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύει υλικό που «προωθεί ή απεικονίζει ΛΟΑΤ+ θέματα» σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Η νομοθεσία πρόκειται να προκαλέσει διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων στη χώρα.

«Φοβάμαι λίγο και γι ‘αυτό (εγώ και ο σύντροφός μου) σκοπεύουμε να φύγουμε από τη χώρα», δήλωσε στο Reuters ο -ανοιχτά γκέι – Boldizsar Nagy.

«Αυτή είναι η ζωή μου, αλλά επειδή τα πράγματα γίνονται πολύ περίεργα εδώ, αισθάνομαι ότι πρέπει να τη ζήσω σε άλλη χώρα».

Ο 38χρονος Nagy, δήλωσε ότι είχε λάβει απειλές θανάτου μετά τη δημοσίευση δύο βιβλίων το “Wonderland Is For Everyone”και ένα άλλο.

«Θυμάμαι κάποιος να μου λέει: “δεν είσαι άντρας, είσαι απλά π@υστ@ς και πρέπει να πεθάνεις”», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές επέβαλαν πρόστιμο στην αλυσίδα βιβλιοπωλείων Lira Konyv για την πώληση ενός του βιβλίου, το οποίο αναφέρεται σε πολύχρωμες οικογένειες.

Ένας μέλος της κυβέρνησης είπε ότι ο διανομέας είχε παραπλανήσει τους πελάτες, επειδή το βιβλίο είχε τοποθετηθεί σε καταστήματα μεταξύ άλλων παιδικών βιβλίων χωρίς επαρκή ένδειξη σχετικά με το «διαφορετικό» περιεχόμενό του.

Ο Nagy συμμετείχε σε μια παρόμοια διαμάχη πέρυσι μετά τη δημοσίευση του “Wonderland Is For Everyone”, ενός παιδικού βιβλίου που ήθελε να βοηθήσει τους νέους να μάθουν να αποδέχονται μειονότητες και να καταπολεμούν τον κοινωνικό εξοστρακισμό.

Αντιθέτως, προκάλεσε αναταραχή στην ουγγρική πολιτική, με τους ακροδεξιούς υποστηρικτές και την εθνικιστική κυβέρνηση να το χαρακτηρίζει ως «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» που πρέπει να απαγορευτεί από τα σχολεία.

Και τα δύο βιβλία γράφτηκαν για να αυξήσουν την αντιπροσώπευση των ΛΟΑΤ+ χαρακτήρων στην παιδική βιβλιογραφία, δήλωσε ο Nagy, ο οποίος τώρα φοβάται ότι η ουγγρική εκδοτική βιομηχανία δεν θα τολμήσει να δημοσιεύσει βιβλία που απευθύνονται σε ανηλίκους που περιλαμβάνουν ΛΟΑΤ+ θέματα.

«Θα σκοτώσει τη λογοτεχνία», είπε ο Nagy. «Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και φόβος (για το τι θα συμβεί στη συνέχεια) και είμαστε πολύ θυμωμένοι».

Πηγή: avmag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου