Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Εμβόλια: Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους 15-17 ετών, μόνο με Pfizer - Καταργείται το πέναλτι των ραντεβού

Την Πέμπτη 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των εμβολίων στις ηλικές 15-17 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών, εν μέσω της τουριστικής περιόδου και με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών.

Τον λόγο πήρε πρώτη η Μαρία Θεοδωρίδου η οποία ανέφερε ότι μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να αναστείλουν και να "φρενάρουν" την εξελικτική διαδικασία του ιού. Αντιθέτως, οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως "εργαστήριο" μεταλλάξεων του ιού.

Συνέστησε επίσης ιδιαίτερη προσοχή έναντι της μετάλλαξης Δέλτα σε όσους έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση και πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ ένα στα δέκα άτομα δεν πραγματοποιεί τη δεύτερη. "Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τη δεύτερη δόση" είπε εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι με μία δόση έχουν προστασία που φτάνει το 33% έως 50% και αυτοί που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση, η προστασία ξεπερνά το 90%.

Η κα. Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός συστήνεται και για τις εγκύους και για τις θηλάζουσες, ενώ δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

Σημείωσε ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν περιέχουν ζώντες οργανισμούς, καθώς και ότι δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Υπογράμμισε δε ότι το 99% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Έκανε ξεκάθαρο ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η έκκληση που έγινε για εμβολιασμό των άνω των 60 ετών έπιασε τόπο.

Μάλιστα η ίδια αναφέρθηκε στους λόγους που ο κόσμος δεν εμβολιάζεται στη χώρα μας διαλύοντας κάποιους μύθους. Όπως είπε δεν υπάρχουν νοσήματα που να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Επίσης ότι όλοι αυτοί που περιμένουν το φάρμακο δεν χρειάζεται να περιμένουν καθώς φαίνεται ότι προς το παρόν δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του κορονοϊού.

Μιλώντας για τον φόβο της πιθανής αλλά σπάνιας παρενέργειας του ενός ή δύο στο εκατομμύριο, είπε ότι η ζυγαριά για κάποιους ανθρώπους κλείνει προς αυτό το φόβο όταν η πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο του κορονοϊού είναι πολύ μεγαλύτερη.Τέλος, αναφέρθηκε και στους "λαθρεπιβάτες" -όπως είπε- της ανοσίας, οι οποίοι προσπαθούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων. "Είναι οι νεαρές ηλικίες σε αυτή τη φάση που καλούνται να προστατέψουν τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους" κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να κάνουν μόνο μία δόση του εμβολίου.

Πηγή: TheTOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου