Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Αδέσποτα σκυλιά θεραπεύουν παιδιά ΑμεΑ

Πίσω από αυτή την πρωτοβουλία είναι η ομάδα «Therapy dogs» – Η Τέρψη Πασχάλη ξετυλίγει στο Πινάκιο όλη την ιστορία και το γιατί πίσω από αυτό το υπέροχο εγχείρημα

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Λένε πως εκεί όπου ο Θεός δεν μπορούσε να είναι έστελνε τα σκυλιά για αυτό αν διαβάσει κανείς αντίστροφα την λέξη «dog» θα διαπιστώσει πως μετατρέπεται στην λέξη «god».

Στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα εθελοντών έπραξε κάτι θεάρεστο. Υιοθέτησε αδέσποτα σκυλιά και τα εκπαίδευσε για να εξυπηρετούν παιδιά ΑμεΑ.

Μια κίνηση που ξεπερνά το ανθρώπινο, μια κίνηση που περιέχει τόση αγάπη που μόνο οι τετράποδοι φίλοι μας είναι σε θέση να δώσουν.

Η εμπνεύστρια αυτής της υπέροχης πρωτοβουλίας , της therapy dogs Τέρψη Πασχάλη μιλά στο Πινάκιο για το πώς ξεκίνησε όλο αυτό το εγχείρημα, για το παιδί της και την αλληλεπίδραση σε επίπεδα φροντίδας και στοργής που είχε με τους σκύλους-θεραπευτές του.

Τι είναι το therapy dogs; Πότε το ιδρύσατε και γιατί;

«Το εθελοντικό μη κερδοσκοπικό σωματείο Therapydogs ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη του 2012. Η έδρα μας είναι στη Θεσσαλονίκη και η δράση μας αφορά την θεραπεία με την βοήθεια των ζώων (Animal Assisted Therapy) όπως είναι διεθνώς γνωστή και αφορά μια εναλλακτική μορφή θεραπείας ΙΑΤΡΙΚΑ αποδεδειγμένης που βοηθά όλα αυτά τα άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Το σωματείο μας επικεντρώνεται στα άτομα με πολλαπλές αναπηρίες και στους ψυχικά ασθενείς. Δημιουργήσαμε μαζί με την κ. Μαρία Στογιάννη, θετική εκπαιδεύτρια ζώων αυτή την ομάδα για να καλύψουμε το κενό που υπήρχε στην Ελλάδα για αυτή την θεραπεία και συνεχίζουμε να είμαστε εδώ και οχτώ χρόνια το μοναδικό σωματείο με αυτή τη δράση. Και καμαρώνουμε για όλα αυτά που έχουμε με κόπο πετύχει!! Η πρώτη φορά στην Ελλάδα που συνεργάστηκαν Δημόσια Νοσοκομεία με το σωματείο μας και πραγματοποιήσαμε θεραπευτικές συνεδρίες, η τριετής συνεργασία μας με το 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Ψυχιατρικό τμήμα), η ΕΛΕΠΑΠ Θες/κης , και πολλά ιδρύματα και φορείς ακόμη».

Τέρψη είσαι και εσύ γονιός ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες, πόσο έχει βοηθήσει στην καθημερινή λειτουργικότητα το σκυλί σου;

«Είμαι μαμά ενός αγοριού 31 χρονών που γεννήθηκε ανάπηρος, στο σπίτι πάντα είχα δύο με τρία σκυλάκια. Εκείνο που με εντυπωσίαζε πάντα ήταν ο τρόπος που αλληλοεπιδρούσαν μεταξύ τους, φροντίδα, στοργή και αλληλοσεβασμό θα το περιέγραφα, και βέβαια βοηθούσαν στη καθημερινότητα γιατί μας εξασφάλιζαν ένα χαρούμενο και ήρεμο περιβάλλον».

Θα μας συστήσεις τα therapy dogs, ποια σκυλάκια είναι πίσω από αυτό το όνομα και πόσο χρονών είναι;

«Οι τετράποδοι συνεργάτες του Σωματείου μας είναι αυτή την στιγμή εννέα, ξεκινάμε από τον Σπίθα που είναι 8 χρονών, η Λάση 4 χρόνων, ο Άργος 3χρονών, η Νevita 4xρ, ο Max 8 χρονών, αυτά είναι που συμμετέχουν τώρα και υπάρχουν άλλα τέσσερα που είναι υπό εκπαίδευση ο Φοίβος, η Jemma, o Scot και η Ρούμπι».

Η εκπαίδευση των σκυλιών έχει κάποιες δυσκολίες; Πόσο καιρό κρατάει;


«Η εκπαίδευση των σκύλων μας γίνεται από την ομάδα της 4dogs με επικεφαλής την κα. Στογιάννη Μαρία με θετικό και μόνο τρόπο, δηλαδή επιβραβεύουμε τις επιθυμητές συμπεριφορές και αγνοούμε τις ανεπιθύμητες. Δεν υπάρχουν δυσκολίες γιατί όλη η εκπαίδευση είναι ένα παιχνίδι για τον σκύλο, περισσότερο χρόνο χρειάζεται η απευαισθητοποίηση των σκύλων στους χώρους που επισκεπτόμαστε. Ένας σκύλος θεραπείας πρέπει να εξοικειωθεί με τις κινήσεις και τους ήχους των χώρων αυτών(αναπηρικά αμαξίδια, πατερίτσες, αλλά και να παραμένει απόλυτα ήρεμος, χαλαρός και χαρούμενος Το σωματείο μας είναι πιστοποιημένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό ζώων Θεραπείας, ΙΑΗΑΙΟ και τηρεί τα κριτήρια και τις προδιαγραφές, ως προς την επιλογή και εκπαίδευση στη συνέχεια του Αμερικανικού Οργανισμού Pet Partners. Το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εκπαίδευση των σκύλων εξαρτάται από τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του σκύλου καθώς και από το πόσο καλά θα συνεργαστεί ο κηδεμόνας του».

Τα σκυλιά που εκπαιδεύσατε ήταν…αδέσποτα;

«Ήταν πρώην αδέσποτα όπως ανέφερα και παραπάνω στους σκύλους θεραπείας τον μεγαλύτερο ρόλο τον παίζει ο χαρακτήρας του και όχι η ράτσα του. Αλλά για να ξεκινήσει ένας σκύλος την εκπαίδευση του θα πρέπει να έχει υιοθετηθεί και να ζει τουλάχιστον έξι μήνες με την νέα του οικογένεια».

Πως μπορεί κάποιος να στηρίξει τις προσπάθειες σας και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει κοινωνός σε αυτές;

«Η οκτάχρονη δράση μας και οι χιλιάδες συμμετέχοντες ωφελούμενοι των αποτελεσμάτων της δυστυχώς κοστίζει πολλά. Χρειαζόμαστε την βοήθεια του κόσμου για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Ο λογαριασμός του σωματείου μας στη Τράπεζα Πειραιώς είναι

Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ:

Αριθμός: 5220-084549-043

IBAN No. GR72 0172 2200 0052 2008 4549 043»

Πηγή: pinakio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου