Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Εκδρομή στη φύση: 5 tips για την ασφάλεια των παιδιών

Μια ημερήσια ή διήμερη εκδρομή στην εξοχή είναι η ιδανική απόδραση αυτή την εποχή του χρόνου για όλη την οικογένεια. Ωστόσο τα παιδιά, ειδικά τα παιδιά της πόλης, χρειάζεται να γνωρίζουν μερικούς βασικούς κανόνες για την ασφάλειά τους στο "άγνωστο" περιβάλλον του βουνού ή της εξοχής, είτε έχουμε βγει για περπάτημα, είτε για ποδήλατο είτε για να απολαύσουμε κάποιο σπορ.

Πώς προετοιμάζουμε τα μικρότερα παιδιά για την (ασφαλή) επαφή με τη φύση:

Μαθαίνουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν τα δηλητηριώδη έντομα και ερπετά και πώς να αποφεύγουν ατυχήματα που προέρχονται από αυτά: να αποφεύγουν να περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα, αλλιώς να κάνουν θόρυβο για να απομακρύνουν τα φίδια που μπορεί να κρύβονται σε αυτά και να μη χώνουν τα χέρια τους σε χαραμάδες και κάτω από πέτρες, γιατί εκεί μπορεί να βρίσκονται φίδια και δηλητηριώδη έντομα όπως οι σκορπιοί.

Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι γενικά τα ζώα γίνονται επικίνδυνα όταν αισθάνονται ότι απειλούνται, είναι άρρωστα ή προστατεύουν τα μικρά τους, την τροφή τους, την κατοικία τους, ακόμα και το αφεντικό τους. Κατά κανόνα τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται όλα τα ζώα. Στην εξοχή τα παιδιά μπορεί να συναντήσουν ζώα μη κατοικίδια, όπως τσοπανόσκυλα, μουλάρια, γαϊδούρια κ.α. που δεν είναι συνηθισμένα σε κόσμο. Στην περίπτωση αυτή, θέλει προσοχή εκ μέρους των παιδιών για να μην προκληθούν σοβαρά ατυχήματα.

Προτού ξεκινήσουμε μια βόλτα με τα πόδια σε μια περιοχή που δεν γνωρίζουμε, ρωτάμε για να μάθουμε αν υπάρχουν τριγύρω πηγάδια, στέρνες και άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Σε περίπτωση που υπάρχουν, εξηγούμε στα παιδιά τους πιθανούς κινδύνους και φροντίζουμε να μην απομακρύνονται πολύ από τους ενήλικες.

Βεβαιωνόμαστε ρωτώντας τους ντόπιους ότι δεν υπάρχουν δηλητηριώδη φυτά στην περιοχή π.χ. μανιτάρια, και ας μάθουμε στα παιδιά μας να τα αναγνωρίζουν και να μην τα αγγίζουν.

Δείχνουμε προσοχή στις καλοκαιρινές καταιγίδες. Ας μάθουμε στα παιδιά μας να μη στέκονται κάτω από δέντρα και ηλεκτρικά καλώδια και να μην κολυμπούν, όταν πέφτουν κεραυνοί.

Οι παραπάνω συμβουλές, που προέρχονται από το Σωματείο για την Αντιμετώπιση του Παιδικού Τραύματος, μπορεί είναι γνωστές σε όλους μας. Δυστυχώς όμως, είναι τόσο απλά που πολλές φορές τα παραβλέπουμε. Γι’ αυτό και χρειάζεται επαγρύπνηση απ’ όλους μας, ακόμη και στα θεωρούμενα ως αυτονόητα, ειδικά όταν κάνουμε βόλτες και εκδρομές με μικρά παιδιά!

Πηγή: capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου