Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

ΗΠΑ: Διψήφιος αριθμός επιθέσεων σε σχολεία τους πρώτους μήνες του έτους

Οι επιθέσεις και τα μακελειά σε σχολεία των ΗΠΑ, με θύματα μαθητές και εκπαιδευτικούς, είναι μια μάστιγα που καλείται να αντιμετωπίσει η Συνομοσπονδία τα τελευταία αρκετά χρόνια. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι, όπως αναφέρει το CNN, μέσα στις πρώτες 19 εβδομάδες του 2019 έχουν ήδη συμβεί 15 τέτοια αιματηρά περιστατικά, σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια των Πολιτειών. 

Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός για τα στοιχεία που οριοθετούν μια επίθεση σε σχολείο, το CNN θέτει τις παρακάτω παραμέτρους

  • Η επίθεση περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν πυροβολημένο (εκτός από τον δράστη) 
  • Το περιστατικό πρέπει να έχει συμβεί σε ιδιοκτησία του σχολείου, η οποία περιλαμβάνει (αλλά δεν περιορίζεται σε) κτίρια, αθλητικούς χώρους, χώρους στάθμευσης, στάδια και πούλμαν μεταφοράς. 
  • Δεν συγκαταλέγονται περιπτώσεις τυχαίας εκπυρσοκρότησης από άνδρα ασφαλείας του σχολείου 
  • Υπολογίζονται περιστατικά και με αεροβόλα όπλα, καθώς η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων τα έχει χαρακτηρίσει δυνητικά θανατηφόρα. 

Ακολουθούν οι 15 αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία των ΗΠΑ από την αρχή του έτους. 

7 Ιανουαρίου, Μπέλμοντ - Καλιφόρνια 
Ένας 17χρονος μαθητής πυροβολήθηκε και πέθανε έξω από σχολείο. Η Αστυνομία είπε ότι το θύμα ήξερε τον εκτελεστή του και ότι δεν επρόκειτο για τυχαίο έγκλημα. 

25 Ιανουαρίου, Μομπάιλ - Αλαμπάμα
Ο τσακωμός δύο νεαρών, ηλικίας 17 και 20 ετών έξω από γυμνάσιο στην Αλαμπάμα, κατέληξε σε ανταλλαγή πυρών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και των δύο. 

30 Ιανουαρίου, Λιθονία - Τζόρτζια
Άνδρας τραυματίστηκε έξω από σχολείο, μετά το πέρας των μαθημάτων, όταν προσπάθησε να εμποδίσει άγνωστο που τον είδε να προσπαθεί να το ανοίξει το αυτοκίνητο και ο δράστης τον πυροβόλησε. Το θύμα δεν ήταν μαθητής του σχολείου, σύμφωνα με τη διοίκηση του σχολείου. 

31 Ιανουαρίου, Μέμφις - Τένεσι
Ένας 14χρονος μαθητής οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όταν πυροβολήθηκε με πυροβόλο όπλο στο σχολείο του. 

31 Ιανουαρίου, Χαμπλ - Τέξας
Ένας 16χρονος μαθητής πυροβολήθηκε σε σχολείο όταν προσπάθησε να αγοράσει μαριχουάνα από 17χρονο μαθητή. Ο δράστης έγινε αντιληπτός από τις Αρχές όταν κοινοποίησε το περιστατικό στο Snapchat. 

8 Φεβρουαρίου, Βαλτιμόρη - Μέριλαντ 
Υπάλληλος σχολείου τραυματίστηκε σοβαρά όταν ένας 25χρονος εισέβαλε στον χώρο και τον πυροβόλησε. Ο δράστης ήταν μέλος της οικογένειας του θύματος, σύμφωνα με την Αστυνομία. 

12 Φεβρουαρίου, Κάνσας - Μιζούρι
Μία 15χρονη κοπέλα πυροβολήθηκε έξω από γήπεδο μπάσκετ, στη διάρκεια του αγώνα. Η Αστυνομία δήλωσε ότι το θύμα είχε λογομαχήσει με τους δύο υπόπτους ηλικίας 18 και 21 ετών, στο παιχνίδι. 

26 Φεβρουαρίου, Μοντγκόμερι - Αλαμπάμα 
17χρονος μαθητής πυροβολήθηκε στο χέρι, ενώ βρισκόταν στο γυμναστήριο του σχολείου. 

7 Μαρτίου, Γκράμπλινγκ - Λουϊζιάνα
Όπλο εκπυρσοκρότησε κατά λάθος και τραυμάτισε ένα μαθητή σε πανεπιστήμιο της Πολιτείας. 

27 Μαρτίου, Χολμς - Μισισιπί
Μαθητής δημοτικού, ηλικίας μόλις 10 ετών, τραυματίστηκε στο αριστερό του χέρι, από αδέσποτη σφαίρα, ενώ επέβαινε στο πούλμαν που τον μετέφερε στο σπίτι του. 

1 Απριλίου, Πρέσκοτ - Αρκάνσας 
Μαθητής γυμνασίου πυροβόλησε συμμαθητή του, με αποτέλεσμα το θύμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Το σχολείο έκανε λόγο για «προμελετημένη επίθεση». 

30 Απριλίου, Σάρλοτ - Βόρεια Καρολίνα 
Νεαρός άνδρας, ηλικίας 22 ετών, άνοιξε πυρ στην ημέρα αποφοίτησης σε πανεπιστήμιο της Πολιτείας. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις, οι δύο πολύ σοβαρά. 

4 Μαϊου, Εουγένη, Όρεγκον 
21χρονος άνδρας πυροβολήθηκε και πέθανε έξω από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Το θύμα δεν σχετιζόταν με το εκπαιδευτικό Ίδρυμα. 

7 Μαϊου, Χάιλαντ - Κολοράντο
Ένας μαθητής νεκρός και οκτώ μαθητές στο νοσοκομείο ήταν ο απολογισμός της επίθεσης σε σχολείο του Κολοράντο. Οι δύο ύποπτοι ως δράστες, ένας μαθητής και μία μαθήτρια, τέθηκαν υπό κράτηση.

7 Μαϊου, Σαβάνα - Τζόρτζια
Φοιτητής του κρατικού πανεπιστημίου της Σαβάνα πυροβολήθηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ βρισκόταν σε κατασκήνωση της σχολής. Η διοίκηση του πανεπιστημίου δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου