Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Τα γυαλιά της Google (Google Glass) ταιριάζουν στον Αυτισμό.

Μια «αποτυχημένη» τεχνολογική καινοτομία, τα Glass αποδεικνύονται σημαντικά εργαλεία στον αγώνα για την κάλυψη των εκπαιδευτικών και συμπεριφορικών αναγκών των παιδιών με Αυτισμό. Τα Glass Enterprise Edition (Glass), o διάδοχος των έξυπνων γυαλιών Google Glass δόθηκαν σε παιδιά με Αυτισμό προκειμένου να αξιολογηθεί ο ρόλος που μπορούν να παίξουν στη ζωή των ατόμων με τη συγκεκριμένη αναπτυξιακή διαταραχή. 


Εξετάστηκε μια μικρή ομάδα παιδιών με βάση δύο σημεία–κλειδιά: α) χρησιμότητα των γυαλιών, β) αποδοχή των γυαλιών από τον εν λόγω πληθυσμό. 

Στη δοκιμή συμμετείχαν 8 παιδιά και οι φροντιστές τους. Τα παιδιά παρουσίαζαν μεγάλο εύρος ικανοτήτων καθώς στο δείγμα περιλαμβάνονταν παιδιά 6-17 ετών, με και χωρίς προφορικό λόγο. Τα έξυπνα γυαλιά «φορτώθηκαν» με ένα σύνολο κατάλληλων εφαρμογών για κοινωνική και συναισθηματική μάθηση και αυτό-καθοδήγηση που σχετίζονταν με τις ανάγκες και τις δυσκολίες των παιδιών. Οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν τις συσκευές στον ελεύθερο χρόνο τους, βάζοντάς τις και βγάζοντάς τις, εξερευνώντας το στυλ, το μέγεθος, το βάρος, το σχήμα και άλλα χαρακτηριστικά όπως την δυνατότητα αναδίπλωσης και ανέφεραν (όσα παιδιά είχαν καλό επίπεδο προφορικού λόγου) τις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις τους. Όλα τα παιδιά πέρασαν επιτυχώς στο δωμάτιο των συνεντεύξεων, όπου απάντησαν σε ερωτήσεις των ερευνητών, συνοδευόμενα και υποστηριζόμενα από τους φροντιστές τους στο βαθμό που ήταν αναγκαίο. Και οι φροντιστές απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την εμπειρία τους από την χρήση των έξυπνων γυαλιών και αν τελικά θα επέλεγαν να τα χρησιμοποιήσουν στο σπίτι ή στο σχολείο. Τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά. Και τα 8 παιδιά βρήκαν την συσκευή χρήσιμη και πρακτική. Ανέφεραν ότι δεν ένιωσαν άγχος και δεν βίωσαν καμία έντονα δυσάρεστη αισθητηριακή ή συναισθηματική εμπειρία όσο φορούσαν τα γυαλιά. Επιπλέον, όλα τα παιδιά ανέφεραν ότι θα συμφωνούσαν να χρησιμοποιούν τα «έξυπνα γυαλιά» στο σπίτι ή στο σχολικό περιβάλλον. Όσο αφορά τους φροντιστές δεν είχαν καμία αντίρρηση ή ανησυχία για την χρήση των έξυπνων γυαλιών. Όλοι οι φροντιστές ανέφεραν ότι τα παιδιά φάνηκε να το διασκεδάζουν. Αυτή η μεγάλη αποδοχή της συσκευής τόσο από τα παιδιά όσο και από τους φροντιστές ήταν μεγάλη έκπληξη για τον Dr. Ned T. Sahin, βασικό μελετητή της συγκεκριμένης έρευνας. 

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί συχνά αναφέρουν ότι εκπλήσσονται από το πόσο καλά μπορούν τα παιδιά με Αυτισμό να χρησιμοποιούν το Empower Me στα έξυπνα γυαλιά Google Glass. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες με αυτισμό αγωνίζονται κάθε μέρα να αποκτήσουν πρόσβαση στις εξειδικευμένες υπηρεσίες που χρειάζονται. Αυτή η τεχνολογία θα βοηθήσει το έργο των θεραπευτών και δασκάλων, παρέχοντας ευχάριστους τρόπους (σαν παιχνίδια, που αποτελούν κίνητρο για κάθε παιδί) για την εξάσκηση σημαντικών δεξιοτήτων της καθημερινής ζωής και αισθητηριακά δεδομένα που κανένας δάσκαλος/ θεραπευτής δεν θα μπορούσε να μεταδώσει στα παιδιά. 

Μολονότι η συγκεκριμένη έρευνα είχε μικρό αριθμό συμμετεχόντων και σύντομη έκθεση των παιδιών στην συσκευή και τις εφαρμογές, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην αξιολόγηση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ξ τεχνολογία στην κάλυψη των παιδιών με Αυτισμό. Η μελέτη αυτή προστίθεται στην ολοένα αυξανόμενη βιβλιογραφία σχετικά με την σκοπιμότητα και την ανεκτικότητα και παράλληλα βοηθά στην καθιέρωση των Glass ως ένα χρήσιμο κλινικό εργαλείο. Το Brain Power κατόρθωσε να συγκεντρώσει με έρανο 110. 000 δολάρια για την περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας. 

Η χρήση των έξυπνων γυαλιών Google Glass μπορεί να προσφέρει στα παιδιά με αυτισμό εργαλεία για τον πραγματικό κόσμο. Και όλα τα δεδομένα μέχρι τώρα δείχνουν ότι τα παιδιά με τη συγκεκριμένη αναπτυξιακή διαταραχή και οι φροντιστές τους θα αγκαλιάσουν τη συσκευή αυτή και την αντίστοιχη τεχνολογία με πολύ… cool τρόπους!

Απόδοση του άρθρου Google Glass Is A Hit For Children With Autism

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου