Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Μαθήματα Γλώσσας και Πολιτισμού για 5.000 πρόσφυγες

Στη στήριξη των προσφύγων ηλικίας άνω των 15 ετών, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη προσαρμογή τους τόσο στην ελληνική πραγματικότητα όσο και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στοχεύει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μαθήματα Γλώσσας και Πολιτισμού για Πρόσφυγες και Μετανάστες 15+, που ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ωφελούμενοι του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης, θα είναι συνολικά 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 2.000 θα είναι ηλικίας 15 έως 18 ετών, ενώ οι υπόλοιποι ηλικίας άνω των 18.

Οπως επισημάνθηκε χθες, το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο με γνώμονα τις μαθησιακές ανάγκες διαφορετικών ομάδων και προάγει παράλληλα τόσο τη γνώση της ελληνικής γλώσσας όσο και του ευρωπαϊκού πολιτισμού για τους έφηβους και ενήλικους πρόσφυγες.

ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ. Πιο συγκεκριμένα, θα δοθεί η δυνατότητα προετοιμασίας και προσανατολισμού των εφήβων 15 - 18 ετών, μέσω ταχύρρυθμων μαθημάτων γλώσσας. Σε όλους τους εκπαιδευόμενους διασφαλίζεται η συμμετοχή σε εξετάσεις για την απόκτηση αναγνωρισμένου διπλώματος γλώσσας με σκοπό την πιστοποίηση των γνώσεων. Σημειώνεται πως η διάρκεια παρακολούθησης των μαθημάτων θα είναι 12 μήνες, επί 25 ώρες εβδομαδιαίως (20 ώρες ελληνικά και 5 ώρες αγγλικά).

Επιπλέον, μέσω υποστηρικτικών δράσεων εξασφαλίζεται η μεταφορά από τις δομές φιλοξενίας στους χώρους των μαθημάτων, αλλά και η δυνατότητα σε γυναίκες με μικρά παιδιά να παρακολουθήσουν μαθήματα κοντά στον χώρο διαμονής τους.

«Το πρόγραμμα αυτό και ο τρόπος που βλέπουμε την ένταξη είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή σε σχέση με τον παρελθόν. Οπως ξέρετε, στο παρελθόν υπήρχαν μικρά, διασπασμένα προγράμματα σε έναν μεγάλο πληθυσμό μεταναστών και προσφύγων, τα οποία είχαν την προσφορά τους. Κρίναμε, ως κυβέρνηση, ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο δραστικές λύσεις» επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου