Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ανεβάζει Ξανθούλη για παιδιά

Τριάντα-τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, το έργο παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ.

Το έργο του Γιάννη Ξανθούλη «Μέσα στο νερό δασκάλα» (οι περισσότεροι το ξέρουμε με τον τίτλο: «Η Αλίκη στη χώρα των ψαριών») θα παρουσιαστεί φέτος στην παιδική σκηνή τουΔΗΠΕΘΕ Καβάλας σε σκηνοθεσία Θεανώς Αμοιρίδου. Τριάντα-τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, το έργο παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ.

Λίγα λόγια για το έργο: Η Αλίκη, ένα κορίτσι από τον Πειραιά, ξεκινά ένα θαλάσσιο ταξίδι για διακοπές με το καράβι της, την «μπουρμπουλήθρα». Όταν το καράβι βυθίζεται την Αλίκη σώζει ένα δελφίνι, που γίνεται φίλος της και προσπαθεί να τη βοηθήσει να επιβιώσει στον μαγικό και άγνωστο κόσμο του βυθού.
Όμως η αντιπροσωπεία των ψαριών την υποψιάζεται για κατάσκοπο και τη φυλακίζει. Η Αλίκη για να γλυτώσει από τη φυλακή γίνεται δασκάλα για να μάθει στα ψάρια τα μυστικά του ανθρώπινου πολιτισμού, ώστε να αποκτήσουν και αυτά τη δύναμή των ανθρώπων. Έτσι, κάνει το λάθος να τους μιλήσει για το χρήμα και την εξουσία. Τα ψάρια τρελαίνονται και θέλουν να αποκτήσουν χρήματα και δύναμη. Τα πάντα καταρρέουν και τότε η Αλίκη αποφασίζει να διορθώσει το λάθος της και ξαναγίνεται δασκάλα, αυτή τη φορά για να τους διδάξει την ικανότητα των ανθρώπων να αγαπούν. Έτσι παίρνει το διαβατήριο για να επιστρέψει νικήτρια στο σπίτι της και στην αληθινή ζωή.

Η κατάχρηση εξουσίας, οι ταξικές διαφορές, το χρήμα και η αρνητική επίδρασή του στις σχέσεις των ανθρώπων, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η αξία της ειρήνης, της αγάπης, της κατανόησης, ο σεβασμός στη φύση είναι κάποια από τα θέματα που θίγει ο συγγραφέας.
Η παράσταση με υλικά το κέφι, την αίσθηση του παιχνιδιού, τη φαντασία, τη μεταμόρφωση, τη μουσική, το χορό και το τραγούδι, αναπαριστά τη ζωή του βυθού προσπαθώντας να φωτίσει την αληθινή αξία της ζωής, της συνύπαρξης και του πολιτισμού.

Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 12 Νοεμβρίου στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Θεανώ Αμοιρίδου. Μουσική: Πάρις Παρασχόπουλος. Σκηνικά/κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα. Φωτισμοί: Μάκης Μαριάδης. Χορογραφίες: Σαββίνα Νταλταγιάννη. Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου
Με τους: Ναταλία-Άννα Βασιλέκα, Δημήτρη Κοντό, Ελένη Μόμτσου, Παύλο Σταυρόπουλο, Κατερίνα Τσίρμπα. Παραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Πηγή: tospirto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου