Αντιδράσεις και ρατσιστικά παραληρήματα μαζεύτηκαν, κατά την περσινή σχολική χρονιά, σαν σύννεφα πάνω από την φοίτηση παιδιών προσφύγων σε σχολεία της Ελλάδας. Το «όχι» από το Ωραιόκαστρο και οι διαμαρτυρίες συλλόγων γονέων δημιούργησαν εντάσεις αφήνοντας χώρο σε αδικαιολόγητα επιθετικές στάσεις. Όσοι τάσσονταν κατά της φοίτησης των παιδιών σε σχολεία της χώρας διατείνονταν ότι δεν είναι εμβολιασμένα και πως η διαφορετική τους κουλτούρα θα δημιουργούσε προβλήματα κατά την διαδικασία της ενσωμάτωσης.
Τη φετινή χρονιά περίπου 160 από τα 282 προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται σε προγράμματα Στέγασης της οργάνωσης SolidarityNow έχουν ενταχθεί ομαλά στην εκπαιδευτική διδασκαλία και έχουν ήδη ξεκινήσει να φοιτούν σε δημόσια σχολεία της χώρας.
Όπως αναφέρει στο in.gr ο επικεφαλής του τμήματος παρακολούθησης, αξιολόγησης, λογοδοσίας, μάθησης, Iωακείμ Βράβας, η οργάνωση συνεργάζεται με σχολεία τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.
Προτού ξεκινήσει η παρακολούθηση των σχολικών προγραμμάτων, τα προσφυγόπουλα εμβολιάζονται. Στο ζήτημα αυτό στέκεται ο κ. Βράβας μετά και τις αντιδράσεις που ξέσπασαν την περασμένη χρονιά από τις φωνές που έλεγαν ότι τα παιδιά φέρουν νοσήματα και δεν εμβολιάζονται.
Το SolidarityNow φιλοξενεί οικογένειες προσφύγων, γνωρίζει παιδιά που έχουν βιώσει τη βιαιότητα του ταξιδιού από εμπόλεμη ζώνη στην Ευρώπη. Ενθαρρύνει ακόμη και οικογένειες που σκοπεύουν να μετακινηθούν από την Ελλάδα να εντάξουν τα παιδιά τους σε σχολικά προγράμματα της χώρας.
Τα μαθήματα για τα προσφυγόπουλα, στα ελληνικά σχολεία, διεξάγονται απογευματινές ώρες, διαρκούν περίπου τέσσερις ώρες συνολικά και ανάλογα με το επίπεδο των παιδιών στα ελληνικά, διαμορφώνονται τάξεις δύο βαθμίδων.
Η πλειοψηφία των προσφυγόπουλων ανήκουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα το 18,75% είναι παιδιά προσχολικής ηλικίας, 69,56% Δημοτικού, το 72,55% Γυμνασίου και το 44,82% Λυκείου.
Το 59,06% και 52,60% των εγγεγραμμένων παιδιών στο σχολείο είναι αγόρια και κορίτσια, αντίστοιχα.
«Βλέπεις τη δίψα των παιδιών για μάθηση. Τη χαρά τους όταν σηκώνουν τη σχολική τσάντα. Παίρνουν χαρά από το σχολείο. Ανυπομονούν να μπουν στην τάξη» δηλώνει ο κ. Βράβας περιγράφοντας τα συναισθήματα που συνοδεύουν τα παιδιά όταν αισθάνονται ότι ξαναβρίσκουν τη ζωή που έχασαν.
Ελισάβετ Σταμοπούλου
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου