Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

O «Ιππόκαμπος» σε σχολεία του Βόλου

Συνεχίζοντας την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών μέσω βιωματικής προσέγγισης της αναπηρίας, που ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια, αντιπροσωπεία του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ», επισκέφτηκαν τη Δευτέρα 29 Μαΐου το 32ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου – ΣΤ΄ Τάξη και την Τρίτη 30 Μαΐου το 3ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας, ύστερα από σχετική πρόσκληση.

Τη Δευτέρα 29 Μαΐου, λίγο μετά τις 10:00π.μ., ο κ. Ταξιάρχης Μεριάς, καλωσόρισε τα μέλη του «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ», τα οποία συζήτησαν με τα παιδιά, της ΣΤ΄ Τάξης, πριν και μετά την προβολή της ενημερωτικής ταινίας παραγωγής της Εκπαιδευτική Τηλεόρασης με θέμα την αναπηρία, τη διαφορετικότητα και τις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητική αναπηρία.

Οι μαθητές διστακτικά στην αρχή, αλλά όσο περνούσε η ώρα όλο και με περισσότερο θάρρος έκαναν ερωτήσεις στα μέλη του Σωματείου, σχετικά με την καθημερινότητά τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κίνηση, τις σχέσεις τους με την κοινωνία, στην καθημερινότητα κ.α.
Οι εύστοχες ερωτήσεις, οι ειλικρινείς απαντήσεις αλλά και η συζήτηση ανέδειξε τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, βοήθησε τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα την ευθύνη όλων μας στην άρση όλων των στερεότυπων και προκαταλήψεων.
Η διαπίστωση ότι η αναπηρία δεν είναι πρόβλημα αλλά κατάσταση και ότι η οργάνωση της καθημερινότητας και η στάση της κοινωνίας την εμφανίζουν έτσι, έβαλαν σε σκέψεις μαθητές και δασκάλους……
Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη δράση του «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ» για τη συλλογή των καπακιών, μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα να προσφερθούν αναπηρικά αμαξίδια, ορθοπεδικά είδη και αναλώσιμα σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν ανάλογες δυσκολίες απόκτησης.
Η κοινωνική αλληλεγγύη και η προσφορά συνδυάζεται με την προστασία του περιβάλλοντος με την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και της ανακύκλωσης
Λίγο πριν την αναχώρηση της αντιπροσωπείας, οι μαθητές είχαν δυνατότητα, μέσω μιας βιωματικής δράση – παιχνιδιού, να «μπουν στα παπούτσια του άλλου» και να βιώσουν κάποιες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητική αναπηρία.
Την επιμέλεια για την υλοποίηση της δράσης είχε η γυμνάστρια – εθελόντρια του «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ» κα Δήμητρα Ντίνα.
Την Τρίτη 30 Μαΐου, τα μέλη του «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ», επισκέφτηκαν το 3ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας.
Οι μικροί μαθητές είχαν τη δυνατότητα μέσα από την συζήτηση να προβληματιστούν, να διατυπώσουν και να λύσουν απορίες και να αποκομίσουν σημαντικά βιώματα για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή της και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητική αναπηρία
Σε συνεργασία με τον «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟ», ο Πρόεδρος της ΚοινΣΕπ «Δράση και Ενέργεια» κος Ευάγγελος Θέος στα πλαίσια καμπάνιας ευαισθητοποίησης για την ασφαλή μετακίνηση με σχετικές μελέτες και πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, μίλησε στα παιδιά για τις καλές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζουμε όταν κυκλοφορούμε στην πόλη μας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα κάποιες επιπλέον δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικές αναπηρίες.
Οι μικροί μαθητές και εδώ έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δράση του «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ» για τη συλλογή των καπακιών, μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα να προσφερθούν αναπηρικά αμαξίδια, ορθοπεδικά είδη και αναλώσιμα σε συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν ανάλογες δυσκολίες απόκτησης.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Πρόεδρος του «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ» κ. Πέτρος Μπέλλος, έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για το θέμα της αναπηρίας, για την προώθηση της αρχής ότι η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης ποικιλομορφίας, για την εμπέδωση στη συνείδηση των παιδιών ότι η αναπηρία είναι υπόθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη δημιουργία θετικών στάσεων των παιδιών απέναντι σε αυτά τα θέματα.
Τα παιδιά έχουν τη δύναμη της ανατροπής, αρκεί να τους προσανατολίσουμε, να τους ευαισθητοποιήσουμε και να τους ακούσουμε να εκφράζονται και να δημιουργούν διορθώνοντας τα τρωτά των προηγούμενων γενιών.
Με τις σκέψεις και τις ελπίδες αυτές χαιρετούμε και στηρίζουμε μια πρωτοβουλία αφύπνισης στην οποία θα σταθούμε αρωγοί ενώνοντας τη φωνή μας με νέους ανθρώπους που στα σχολειά τους δε μαθαίνουν, αλλά βιώνουν τη γνώση και προετοιμάζονται να ριχτούν στη ζωή με δυναμισμό και θέληση να χαράξουν νέους δρόμους στο διάβα τους.
Το Δ.Σ. του «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ» αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τον κ.Ταξιάρχη Μεριά, την κα Μαρία Καλιώρα, την κα Μαρία Παππή, την κα Δήμητρα Ντίνα, τον κ. Ευάγγελο Θέο καθώς επίσης και όλους τους μαθητές της Στ΄ Τάξης του 32ου Δημ. Σχ. Βόλου και του 3ου Νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας, που βοήθησαν στην επιτυχή υλοποίηση της δράσης.

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου