Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Το Σύνδρομο Down δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο να γίνει πυροσβέστης.

Ο Matt Horn θυμάται καθαρά τη μέρα που ο Jason Eagan μπήκε στον τοπικό σταθμό πυροσβεστικής και είπε ότι ήθελε να γίνει πυροσβέστης. «Ήρθε στο σταθμό της πυροσβεστικής μια μέρα και ήθελε μία αίτηση. Του δώσαμε» λέει ο Horn, υπολοχαγός στην πυροσβεστική υπηρεσία στο Marion County. «Λίγο αργότερα ήρθε πίσω και με ρώτησε αν μπορώ να τον βοηθήσω να τη συμπληρώσει. Τον βοήθησα και κάπως έτσι ξεκίνησε μια μικρή φιλία». 

Ο Horn ήξερε ότι το να γίνει πυροσβέστης θα ήταν μια μεγάλη πρόκληση για τον Eagan, που ήταν 33 ετών και είχε Σύνδρομο Down. Ο Eagan, ωστόσο, ήταν πολύ επίμονος. «Από εκείνη τη μέρα και μετά, ερχόταν στον σταθμό κάθε μέρα και έμενε εκεί, δείχνοντας ενδιαφέρον για τις καθημερινές δραστηριότητες. Ένα μήνα αργότερα, ψηφίσαμε (για το αν θα γινόταν πυροσβέστης)» εξηγεί ο Horn. Υπήρχαν διαφωνίες. Υπήρχε ανησυχία. «Ήταν μπερδεμένο. Κάποιοι άνθρωποι ήταν εναντίον. Αλλά στο Καταστατικό μας δεν λέει ότι κάποιος με Σύνδρομο Down δεν μπορεί να μας βοηθήσει» αναφέρει ο Horn. «Μετά από πολλές διαφωνίες και συζητήσεις, καταλήξαμε ότι το καλύτερο θα ήταν να τον αφήσουμε να καταταχτεί στην πυροσβεστική υπηρεσία, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες των δοκίμων. 

Πέρασε τις σωματικές εξετάσεις. Συμπληρώθηκαν τα χαρτιά και πλέον ο Eagan ήταν επισήμως πυροσβέστης. Αυτό έγινε πριν από ένα χρόνο περίπου. Αν και ο Eagan δεν μπαίνει σε φλεγόμενα κτίρια και δεν συμμετέχει σε επικίνδυνες διασώσεις, είναι ένα μέλος του τμήματος. Εκπαιδεύεται με τους άλλους πυροσβέστες. Βοηθάει με τις δουλειές στον πυροσβεστικό σταθμό. Βοηθάει σε εράνους και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Σε μια πυρκαγιά θα μπορούσε να βοηθήσει μαζεύοντας τις μάνικες μετά ή μεταφέροντας εξοπλισμό. Βοηθά στην προετοιμασία των πυροσβεστικών οχημάτων μετά από κάθε αποστολή έτσι ώστε να είναι έτοιμα για την επόμενη. «Έχει βομβητή. Αν λάβουμε κλήση έρχεται στον πυροσβεστικό σταθμό και περιμένει κάποιον να του πει τι να κάνει» λέει ο Horn. «Μερικές φορές δεν φεύγει από τον σταθμό, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους άλλους δοκίμους». Ο Eagan έχει τη δική του στολή και το δικό του κράνος. «Πρέπει να τον προστατεύουμε – αυτό που κάνουμε είναι επικίνδυνο – αλλά όταν μου είπε ότι αυτό ήταν το όνειρό του σε όλη του τη ζωή, το να γίνει πυροσβέστης, δεν μπορούσα να τον εγκαταλείψω. Έπρεπε να βρω έναν τρόπο για να χωρέσει στην πυροσβεστική υπηρεσία μας και φαίνεται ότι μέχρι στιγμής όλα πηγαίνουν καλά» λέει ο Horn. Ο Eagan λέει ότι ο κίνδυνος δεν τον τρομάζει. «Όχι, κύριε. Πάντα μου άρεσαν τα επικίνδυνα πράγματα». 

Το να γίνει πυροσβέστης ήταν τα πάντα για αυτόν. Όνειρο ζωής. «Αυτή η στολή που βάζω μου άλλαξε τη ζωή» εξηγεί. Μεταξύ των άλλων καθηκόντων του είναι η παρουσία του πάνω στο πυροσβεστικό όχημα στις παρελάσεις και η συμμετοχή του στις παρουσιάσεις πυρασφάλειας για τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Ο Eagan λέει στα παιδιά: «Πρέπει να μένετε έξω από την κουζίνα για να μην καείτε. Μην παίζετε στην κουζίνα». O Eagan επίσης λέει στους ανθρώπους ότι αν τα ρούχα τους πάρουν φωτιά «Σταματήστε, πέστε κάτω, καλύψτε το πρόσωπό σας και κυλιστείτε στο έδαφος». Ο Horn προσθέτει «Κυλήστε μπρος και πίσω». «Κυλήστε μπρος και πίσω» λέει και ο Eagan. 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Υπηρεσία Ασθενοφόρων στην περιοχή του Sandoral έχει δύο υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης (ένας εκ των οποίων είναι ο Horn). Τα υπόλοιπα 25 μέλη της Υπηρεσίας, όπως και ο Eagan, είναι εθελοντές. Ο Horn είχε δει τον Eagan στην πόλη πριν να έρθει στην πυροσβεστική υπηρεσία για να ζητήσει αίτηση, αλλά δεν είχαν γνωριστεί. 

Ο Horn λέει ότι η παρουσία του Eagan στην υπηρεσία «είναι πολύ ικανοποιητική- πολύ ικανοποιητική. Είμαι πολύ περήφανος βλέποντάς τον να μεγαλώνει στην εθελοντική υπηρεσία». Ο Eagan αναφέρει ότι ο Horn είναι κάτι παραπάνω από διοικητής. «Είναι υπέροχος άντρας. Με φροντίζει. Είναι καλός άνθρωπος – καλός τύπος» λέει ο Eagan. 

Απόδοση του άρθρου Down Syndrome No Barrier For Firefighter

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου