Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Εβδομάδα Αστρονομίας: Το Ψηφιακό Πλανητάριο έρχεται στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων

Σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του σύμπαντος, με σκοπό την εξερεύνηση του "μαγεμένου ύφαλου", προσκαλεί το Μάιο μικρούς και μεγάλους, το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων.

Η Εβδομάδα Αστρονομίας θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 9 Μαΐου, σε 7 Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων. Ένα εντυπωσιακό φορητό πλανητάριο θα εγκατασταθεί στα προαύλια των Ανοιχτών Σχολείων του δήμου Αθηναίων, παρέχοντας τη δυνατότητα εξερεύνησης των μυστηρίων του σύμπαντος, του ηλιακού συστήματος και των αστεριών. 

Το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία είναι μία πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Σύμπραξης για την Αθήνα. Στο διάστημα υλοποίησης του, το πρόγραμμα έχει φιλοξενήσει πρωτότυπες και συναρπαστικές δράσεις για όλες τις ηλικίες, φέρνοντας κοντά τους κατοίκους των γειτονιών, οι οποίοι μέσω των δράσεων του, δίνουν καθημερινά ραντεβού στα 25 Ανοιχτά Σχολεία της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Αστρονομίας άτομα όλων των ηλικιών θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον έναστρο ουρανό αποκτώντας μια μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία για την αστρονομία και τις συναφείς επιστήμες. Οι ταινίες που θα προβληθούν συμβάλλουν στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας, σε θέματα που αφορούν τη Γη και τη θέση μας στο σύμπαν. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν τα αστρονομικά ντοκιμαντέρ - ψηφιακές παραστάσεις σε ημισφαιρική οθόνη πλήρους θόλου (360ο ). Παράλληλα με τις προβολές, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν θα γίνεται και παρατήρηση με τηλεσκόπιο του Ήλιου μέσω ειδικού φίλτρου κατά τη διάρκεια της ημέρας και διαφόρων αντικειμένων του ουρανού το βράδυ.

Το πλανητάριο θα μετακινείται κάθε ημέρα και σε διαφορετικό σχολείο για προβολές, με ώρες λειτουργίας τις καθημερινές - Δευτέρα έως Παρασκευή -από τις 16:00 έως 21:00 και το Σάββατο και την Κυριακή από τις 12:00 έως τις 20:00.

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Νικόλαου Ματσόπουλου, Msc επί 41 χρόνια αστρονόμου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τον οποίο θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι συμμετέχοντες, το Σάββατο 6 Μαΐου, σε μία διάλεξη όπου θα μας συστήσει τον κόσμο του σύμπαντος μέσα από τη δική του γνώση και εμπειρία.

Οι δράσεις της Εβδομάδας Αστρονομίας έχουν ελεύθερη είσοδο για όλους ωστόσο είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στην ιστοσελίδα του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων www.athensopenschools.gr ή τηλεφωνικά στο 2105277089.

Πρόγραμμα ανά σχολείο

Τετάρτη 3/5/17 στο 130ο Δημοτικό Σχολείο, στα Κ. Πατήσια

Πέμπτη 4/5/17 στο 51ο Δημοτικό Σχολείο, Πλατεία Βάθη

Παρασκευή 5/5/17 στο 93ο Δημοτικό Σχολείο, Νέος Κόσμος

Σάββατο 6/5/17 στο 26ο Δημοτικό Σχολείο, Κυψέλη

Κυριακή 7/5/17 στο 76ο Δημοτικό Σχολείο, Πετράλωνα

Δευτέρα 8/5/17 στο 57/61ο Δημοτικό Σχολείο, Κολωνός

Τρίτη 9/5/17 στο 135ο Δημοτικό Σχολείο, Γκύζη

Λίγα λόγια για τον οργανισμό Σύμπραξη για την Αθήνα

Η Σύμπραξη για την Αθήνα (Athens Partnership) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προωθεί στοχευμένες συνεργασίες του δήμου Αθηναίων με τον ιδιωτικό τομέα, συνδυάζοντας τις δυνάμεις και των δύο φορέων, με τελικό ωφελούμενο τον κάτοικο της Αθήνας.

«Με την Σύμπραξη για την Αθήνα ο δήμος Αθηναίων αναβαθμίζει την ποιότητα της συνεργασίας του με όλους αυτούς που προτίθενται να βοηθήσουν να κρατηθεί η Αθήνα όρθια, προετοιμάζοντάς την παράλληλα για το αύριο», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Πηγή: Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου