Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Η Amazon επιστρέφει σε γονείς εκατομμύρια για αγορές εντός παιχνιδιών

H Amazon καλείται να επιστρέψει εκατομμύρια δολάρια στους γονείς που είδαν το λογαριασμό από την πιστωτική τους κάρτα να φουσκώνει, επειδή η πολιτική της εταιρείας καθιστούσε πολύ εύκολο για τα παιδιά τους να κάνουν αγορές μέσα από παιχνίδια για smartphone/tablet χωρίς την εξουσιοδότησή τους. Ενδεικτικά αναφέρονται χρεώσεις από παιχνίδια όπως το Pet Shop Story και το Ice Age Village.

Εντούτοις, ο ομοσπονδιακός δικαστής John Coughenour δεν δέχτηκε την πρόταση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου για αποζημίωση 26,5 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποτέλεσμα των καταγγελιών που έλαβε το 2014.

Ξέρατε ότι... Η Αρχή για την προστασία προσωπικών δεδομένων στη γειτονική Ιταλία είχε δεχτεί καταγγελία από την ιταλική ένωση καταναλωτών Altroconsumo για το παιχνίδι περιποίησης εικονικών μικρών ζώων, Littlest Pet Shop (Gameloft), το οποίο προβλήθηκε ως δωρεάν, περιείχε όμως αγορές εντός του παιχνιδιού κόστους από 0,99 έως και 99 ευρώ ανά στοιχείο, πριν η Google υλοποιήσει τις αναγκαίες αλλαγές για την προστασία των καταναλωτών. Διαβάστε ποιοι κανόνες ισχύουν για την διάθεση app στην Ε.Ε. και τους κανόνες που ακολουθούνται πλέον πριν τις χρεώσεις για αγορές εντός εφαρμογής.

Η απόφαση του δικαστηρίου στο Σιάτλ ορίζει ότι η Amazon πρέπει επί ένα χρόνο να ειδοποιεί και να ενημερώνει όσους χρεώθηκαν χωρίς να εξουσιοδοτήσουν το Amazon για τη χρέωση in-app ότι δικαιούνται την επιστροφή των χρημάτων τους. Η Amazon πρέπει να τους επιστρέψει τα χρήματα που χρεώθηκαν. Ο δικαστής δεν δέχτηκε αντί της επιστροφής χρημάτων, την προσφορά δωροκάρτας από το Amazon ίσης αξίας, αφού έτσι η Amazon «θα κέρδιζε ένα μέρος από τα χρήματα που το δικαστήριο έκρινε ότι δεν έπρεπε να έχει εισπράξει».

Το 2014, η FTC έκλεισε ανάλογες υποθέσεις για αδικαιολόγητες αγορές μέσα από εφαρμογές smartphone και κυρίως, tablet από το App Store της Apple και το Google Play. H Apple κλήθηκε να επιστρέψει περισσότερα από 32,5 εκατομμύρια δολάρια και η Google τουλάχιστον 19 εκατομμύρια δολάρια,θυμίζει το Reuters.

Σήμερα, οι γονείς-κάτοχοι Kindle καλούνται να ενεργοποιήσουν το Γονικό Έλεγχο ώστε να απαιτείται ο κωδικός ασφαλείας που θα ορίσουν πριν από κάθε αγορά.

Πηγή: tech.in.gr, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου