Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Ο αστρονομικός ΕΝΦΙΑ, τα Χωριά SOS, τα 400 παιδιά που δεν φταίνε...

«Θα τους έλεγα αν 92.000 ή 150.000 ευρώ που παίρνουν σε φόρους από τα Παιδικά Χωριά SOS, είναι ισοβαρή με τα 400 παιδιά που θα μπορούσαν να σωθούν» είναι η ερώτηση που θα απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας αν βρισκόταν μπροστά σε κάποιο κυβερνητικό στέλεχος.

Ο Οργανισμός από την αρχή του έτους κατακλύζεται από αιτήματα οικογενειών που δεν μπορούν να ζήσουν τα παιδιά τους. Συγκεκριμένα τα αιτήματαγια μόνιμη φιλοξενία παιδιών έχουν αυξηθεί κατά 30%.

Πρόκειται για ζευγάρια ελλήνων που έχουν χάσει την δουλειά τους και είναι σε απόγνωση. Ο αριθμός των παιδιών που έχουν ανάγκη όχι μόνο οικονομικής βοήθειας αλλά και προστασίας, αυξάνεται διαρκώς.

«Η μακρόχρονη ανεργία αρχίζει και δημιουργεί συμπεριφορές από τον γονιό είτε κακοποιητικές είτε εγκατάλειψης. Όταν μπαίνεις στον 5ο χρόνο που ζευγάρια είναι άνεργα, η ψυχολογία διαφοροποιείται, οι αντιστάσεις πέφτουν άρα η εγκατάλειψη ή κακοποίηση είναι αυξητική» λέει στο CNN Greece ο γενικός διευθυντής των Χωριών.

Τα Παιδικά Χωριά SOS καλούνται να πληρώσουν 92.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ για 170 ακίνητα και φόρο 50.000 ευρώ για τα ενοίκια που εισπράττουν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως μας εξηγεί, οτι θα μπορέσουν να εντάξουν ελάχιστα παιδιά στα προγράμματα τους.

«θα προσπαθήσουμε να πάρουμε ένα μέρος από αυτά τα παιδιά. Να απορροφήσουμε το πολύ 25 παιδιά από τα 300 που περιμένουν, δεν έχουμε τα έσοδα για να καλύψουμε τις ανάγκες τους»,δηλώνει ο κύριος Γιώργος Πρωτόπαπας στο CNN Greece.

Η επόμενη περικοπή που θα αναγκαστούν να κάνουν για να καταφέρουν να πληρώσουν τους φόρους είναι στην δαπάνη που αφορά το Πρόγραμμα Στήριξης Οικογενειών.

Πρόκειται για μια δράση στην οποία έχουν ενταχθεί 3.500 παιδιά οικογενειών με μηδενικό εισόδημα.

Πέρυσι ο ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν να πληρώσουν Τα Παιδικά Χωριά SOS ήταν 73 .000 ευρώ. Φέτος το ποσό αυξήθηκε κατά 19.000 ευρώ. Oι λόγοι είναι δυο:
η κατάργηση της απαλλαγής από την επιβολή του φόρου ακινήτων στα κλειστά διαμερίσματα
και κάποια επιπλέον ακίνητα με υψηλή αντικειμενική αξία που ήρθαν στην κατοχή του Οργανισμού μετά από δωρεές

Βέβαια τα ακίνητα τα οποία αποτελούν τον κορμό των Παιδικών Χωριών SOS -τα γραφεία του οργανισμού και τα σπίτια όπου στεγάζονται τα παιδιά- δεν φορολογούνται.

«Δεν υπάρχει ούτε στα βάθη της Αφρικής χώρα που να φορολογεί τα ιδρύματα. Τα ελέγχει, όμως δεν τα φορολογεί [...]Τα Παιδικά Χωριά όπως και άλλοι φορείς, δεν έχουμε καμία κρατική επιχορήγηση αλλά καλούμαστε να πληρώνουμε φόρους γιατί προστατεύουμε τα ελληνόπουλα και τις οικογένειες που έχουν ανάγκη λέει με πίκρα ο Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας.

Αυτή την στιγμή στις δομές μόνιμης φιλοξενίας έχουν βρει καταφύγιο 230 παιδιά.

Πηγή: CNN Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου