Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Καμίνης: Προτεραιότητα το παιδί, με ανοιχτά σχολεία και νέες υποδομές

«Σε ύψιστη προτεραιότητα για τον δήμο Αθηναίων τίθεται η εξασφάλιση, σε μία δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, των καλύτερων δυνατών συνθηκών για τη λειτουργία των σχολείων. Το παιδί βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας και με άξονα το σύνθημα "Πρώτα το Παιδί" θεσμοθετήσαμε ειδική αντιδημαρχία» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, κατά την διάρκεια παρουσίασης του συνόλου των δράσεων του δήμου για το παιδί εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο πλήρως ανακαινισμένο πρώην Β' Γυμνάσιο Αρρένων (Χέυδεν και Αχαρνών) που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του και σε λίγα 24ωρα λειτουργεί και πάλι ως σχολείο. 

«Τη Δευτέρα εδώ κανονικά θα αρχίσουν τα μαθήματα. Είναι μια σημαντική στιγμή για την πόλη, είναι μια ιστορική στιγμή και για την περιοχή της πλατείας Βικτωρίας το γεγονός ότι αυτός ο χώρος, το πρώην Β' Γυμνάσιο Αρρένων, θα λειτουργήσει πάλι ως σχολείο, τιμώντας μάλιστα και τη μνήμη του Θεόδωρου Αγγελοπούλου, αφού παίρνει το όνομα του μεγάλου σκηνοθέτη που ήταν ένας από τους πολλούς σημαντικούς αποφοίτους του σχολείου. Παραδίδουμε το έργο αυτό, που έγινε με ευρωπαϊκούς πόρους, στην πόλη της Αθήνας με υψηλό αίσθημα υπερηφάνειας, καθώς το παιδί βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες του δήμου Αθηναίων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε διεξοδικά στις ευρείες παρεμβάσεις που έγιναν φέτος από τον δήμο στις κτιριακές υποδομές σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και παρουσίασε δύο καινοτόμες πρωτοβουλίες που εξ αρχής αγκαλιάστηκαν από χιλιάδες μαθητές και γονείς: τα «Ανοιχτά Σχολεία», το θεσμό εκείνον που κρατά 25 σχολικά συγκροτήματα ανοιχτά και μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου, κρατώντας έτσι ζωντανή τη γνώση και τη γειτονιά, καθώς και το πρόγραμμα «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα», που διαμορφώνει το κτιριακό περιβάλλον και το εκπαιδευτικό προϊόν στη νέα εποχή.

Σήμερα στον δήμο λειτουργούν συνολικά 386 σχολεία, που στεγάζονται σε 197 σχολικά συγκροτήματα και στα οποία φοιτούν 55.000 μαθητές. Για να είναι έτοιμα πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς, έγιναν εργασίες επισκευής σε 260 σχολικές μονάδες, που ανήκουν στις επτά δημοτικές κοινότητες, με προϋπολογισμό έως το 2018, 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 25 σχολεία θα παραμένουν φέτος ανοιχτά και μετά το σχόλασμα, δηλαδή από τις 15.00 έως τις 21.00, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία».

«Η πολιτική του δήμου Αθηναίων για το παιδί, είναι σφαιρική, πολυεπεπίπεδη, βασίζεται σε σοβαρό σχεδιασμό, καινοτομία και στοχεύει στις σύγχρονες παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές αντιλήψεις» υπογράμμισε ο κ. Καμίνης. Οι καλοκαιρινές δράσεις του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία», όπως και στη νέα σχολική χρονιά 2016-17, μαζί με επισκευές στα προαύλια και αίθουσες, υλοποιούνται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», σε 25 σχολεία σε 25 διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας. «Στα σχολεία αυτά ξεκίνησαν από τον Αύγουστο όλες οι απαραίτητες επισκευές και εργασίες αναβάθμισης των κτιρίων, σε αίθουσες και αυλές, για να υποδεχτούν τις νέες δράσεις και τον κόσμο της γειτονιάς» δήλωσε η αντιδήμαρχος για το Παιδί κυρία Μαρία Ηλιοπούλου. 

«Έτσι μαθαίνω καλύτερα»

Επισκευές και μεγάλες παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν σε ακόμη 10 σχολικά συγκροτήματα και συνεχίζονται, στο πλαίσιο του προγράμματος «Έτσι Μαθαίνω καλύτερα». Πρόκειται ερευνητικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων, που συνδυάζει τις εργασίες επισκευής 13 σχολικών συγκροτημάτων (19 σχολικών μονάδων) όλων των βαθμίδων στο δήμο Αθηναίων, με τον συμμετοχικό, παιδαγωγικό ανασχεδιασμό του σχολικού χώρου και την ποιοτική αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 12 σχολικά συγκροτήματα από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων του Πολυτεχνείου Κρήτης και με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Επίσης σε έξι σχολικές μονάδες έγιναν παρεμβάσεις ενεργειακήςαναβάθμισης («ενεργειακά σχολεία») με εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης, θερμομόνωση δώματος, τοποθέτηση ειδικών κουφωμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και νέα φωτιστικά σώματα υψηλής απόδοσης, ενώ με επιτυχία συνεχίζεται η πρωτοβουλία «πράσινες στέγες», που έχει ήδη ολοκληρωθεί σε 13 σχολεία του δήμου. «Εργαζόμαστε εντατικά, με φροντίδα για το περιβάλλον και επιδιώκοντας την εξοικονόμηση ενέργειας, έτσι ώστε να συντελείται με τον πιο λειτουργικό, αποτελεσματικό και σύγχρονο τρόπο η εκπαιδευτική διαδικασία» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αστικής Υποδομής και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή κ. Γιώργος Χρ. Αποστολόπουλος.

Από φέτος ξεκινούν να λειτουργούν δύο νέοι Βιοκλιματικοί Παιδικοί Σταθμοί, στην Κυψέλη και στο Μεταξουργείο, που κατασκευάστηκαν με πόρους ΕΣΠΑ και προστίθενται στους 75 βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Αθηναίων που λειτουργούν σήμερα και φιλοξενούν 5.500 παιδιά. Από την πλευρά της η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών κυρία Πόπη Γιαννοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τον μεγάλο αριθμό παιδιών που έμειναν και εφέτος εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικώς θα απορροφηθεί στο σύνολό της η ζήτηση, εκτός από περιπτώσεις γονέων που επιθυμούν συγκεκριμένο σταθμό μεγάλης ζήτησης. 

Ταυτόχρονα το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου συνεχίζει για πέμπτη χρονιά την πετυχημένη πορεία του, χάρη στους πολλές δεκάδες εθελοντές και τις επιτυχίες των μαθητών, που αξιώνουν ίσες ευκαιρίες στη μάθηση.

Δράσεις για το Παιδί και στον Πολιτισμό

Οι δράσεις του δήμου για το παιδί δεν περιορίζονται μόνο στο εκπαιδευτικό κομμάτι αλλά προεκτείνονται και στο χώρο του πολιτισμού. Περισσότερα από 60.000 παιδιά συμμετείχαν φέτος στα προγράμματα πολιτισμού, αθλητισμού και μουσικής, του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, ενώ περίπου 30.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει έως σήμερα στις δράσεις της Τεχνόπολης, στο πιο δημοφιλές για τη νεολαία σημείο της πόλης, με επίκεντρο το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, τον Κόμβο Καινοτομίας Innovathens, το action park, το sky walk, και την Παιδική Χαρά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Επίσης, από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το «Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό» -πρώην ΚΑΠΑΨ-, στους Αμπελόκηπους, έχει ήδη γίνει σημείο αναφοράς για τη βρεφική και παιδική του βιβλιοθήκη, ενώ οι «Παιδικές Εξοχές» του δήμου αποτελούν και θα συνεχίζουν να αποτελούν με τη διεύρυνση της βάσης αναφοράς τους, μία διέξοδο ουσιαστικής και παραγωγικής ανάπαυλας για τις οικογένειες της Αθήνας.

Τέλος, τα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Αθηναίων μπορούν να προσφέρουν δωρεάν εξετάσεις και πιστοποιητικά υγείας στους μαθητές της Αθήνας.

Μετά τη συνέντευξη τύπου, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του νέου 2ου Λυκείου Αθηνών, το πλήρως ανακαινισμένο εμβληματικό για την περιοχή της πλατείας Βικτωρίας, πρώην Β' Γυμνάσιο Αρρένων. Το σχολείο, που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, και αποτελεί πραγματικό στολίδι για την περιοχή και τη γειτονιά της Βικτώριας, είναι έτοιμο να λειτουργήσει από τη Δευτέρα, και θα στεγάσει το 67ο Λύκειο, το οποίο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παίρνει το όνομα 2ο Λύκειο - «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», τιμώντας τον μεγάλο αυτό έλληνα σκηνοθέτη, απόφοιτο του σχολείου.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου