Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Καλοκαιρινές αποδράσεις με παιδιά στην Αθήνα

Υπάρχουν πολλές άγνωστες δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά, εντός της Αθήνας, τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. 

Πέρα από τις αναβαθμισμένες -σε πολλές περιοχές- παιδικές χαρές και τις κατασκηνώσεις, υπάρχουν και άλλοι χώροι που φιλοξενούν θερινά προγράμματα και απασχολούν παιδιά από τριών ετών, με μουσικοκινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, χειροτεχνίες και γυμναστική. 

Αδιάψευστα η θάλασσα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των παιδιών. Όταν όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα μέσα από βόλτες και περιπάτους σε διάφορα πάρκα της Αττικής, τα παιδιά ανακαλύπτουν τη φύση, ενώ μπορούν να κάνουν ξέγνοιαστα ποδήλατο και να αθληθούν. Ενδεικτικά, αναφέρουμε κι άλλες προτάσεις που μπορούν να κάνουν πιο δροσερή τη ζωή των παιδιών και τη δική σας μέσα στο μακρύ καυτό καλοκαίρι. 

Το παιδί και το άλογο 
Για τους πιο περιπετειώδεις, μια βόλτα με άλογο θα ήταν αξέχαστη εμπειρία. «Τα μαθήματα μπορούν να ξεκινήσουν από την ηλικία των πέντε ετών περίπου. Ωστόσο η ηλικία εξαρτάται και από τη σωματική διάπλαση αλλά και την ωριμότητα του κάθε παιδιού», αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Νέλλη Σακελλαρίου, εκπαιδεύτρια στον ιππικό όμιλο Βαρυμπόμπης. 
«Η επαφή του παιδιού με τα άλογα είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί το παιδί είναι εκούσια υπεύθυνο για ένα ζωντανό όν. Η αλληλεπίδραση της αγάπης μεταξύ παιδιού και αλόγου είναι εμφανής. Το παιδί καθώς φροντίζει το άλογό του, το μαθαίνει και το αγαπάει. Η ιππασία άλλωστε ξεκινά από τον στάβλο και την επαφή που αναπτύσσει ο ιππέας με το άλογο», λέει η έμπειρη αναβάτης. Ο ιππικός όμιλος Βαρυμπόμπης λειτουργεί καθημερινά το πρωί (09:00- 12:00)και το απόγευμα (17:00- 20:00), εκτός Δευτέρας. Το μάθημα διαρκεί μισή ώρα για τους αρχάριους και μία για τους προχωρημένους, ενώ το κόστος ανέρχεται περίπου στα 20 ευρώ. 

"Περνάς καλά και μαθαίνεις" στην Τεχνόπολη 
Το ενδιαφέρον όμως των παιδιών αλλά και των μεγάλων φαίνεται να κερδίζουν τα διάφορα summer camps που διοργανώνονται από μεγάλους δήμους και αφορούν συνήθως παιδιά από έξι έως δώδεκα ετών. Πρόκειται για πλούσια εκπαιδευτικά προγράμματα, με παιχνίδια ,εργαστήρια, ζωγραφική, χορό και όχι μόνο... 
Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι και αυτό που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη και είναι σχεδιασμένο από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και τις «Μικρές Ιστορίες». Για την μεγάλη επιτυχία του προγράμματος καθώς συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η κ. Μαρία Φλώρου διευθύντρια του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. «Καταφέραμε μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων να δώσουμε τέσσερις διαφορετικές θεματικές. Συνεχίζουμε τις δύο περσινές θεματικές (εικαστικά και τεχνολογίες) της περσινής χρονιάς, αφού τα παιδιά τις αγάπησαν πολύ και προσθέσαμε δύο καινούριες θεματικές». 
Τα παιδιά προσέρχονται 8-9 το πρωί, ενώ οι δραστηριότητες ολοκληρώνονται έως τις 4 το απόγευμα. «Είναι πολύ βασικό να πραγματοποιούνται τέτοιες πρωτοβουλίες και να σχεδιάζονται τέτοιου είδους εκπαιδευτικές δραστηριότητες, γιατί τα παιδιά μετά από έναν δύσκολο χειμώνα, θέλουν να περάσουν καλά. Το σημαντικότερο λοιπόν, είναι ότι πρέπει να τους δείξουμε ότι περνάς καλά και μαθαίνεις ταυτόχρονα και μάλιστα αυτό μπορείς να το κάνεις πολύ κοντά στο σπίτι σου», εξηγεί η κα Φλώρου. Παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, από τις 21 Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου μπορούν να συμμετέχουν στο καλοκαιρινό πρόγραμμα στην Τεχνόπολη. 

Ένα …ολοήμερο μουσείο 
Για την ένατη επιτυχημένη συνεχή χρονιά του καλοκαιρινού προγράμματος «Ταξιδεύω με τις συλλογές του Μουσείου», μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Φανή Λαμπαδαρίου, ειδική παιδαγωγός του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. «Τα παιδιά, ηλικίας 5 έως 12 ετών, από τις 21 Ιουνίου έως και τις 29 Ιουλίου, συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα του Μουσείου. Προσέρχονται στις 8:30 το πρωί και φεύγουν στις 4:30 το απόγευμα, ενώ τους παρέχεται και δεκατιανό. Εκτός από τα εκθέματα, τα παιδιά γνωρίζουν άλλους λαούς, διατροφικές συνήθειες, ενώ έχουμε αρκετά συχνά και εξωτερικές επισκέψεις σε άλλους χώρους και μουσεία», αναφέρει η ειδική παιδαγωγός. 
«Υπάρχουν γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους εννιά χρόνια τώρα, αυτό για μας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της επιτυχίας μας. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες δράσεις γιατί πολλά παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε κάποιο εξοχικό ή διακοπές με τους παππούδες, οπότε ερχόμαστε για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες», λέει χαρακτηριστικά η κα Λαμπαδαρίου. 

Τα παιδιά χρειάζονται κοινωνικοποίηση, λένε οι ειδικοί 
«Το καλοκαίρι, μόλις τελειώσει το σχολείο, σημαίνει συναγερμός για τα περισσότερα νοικοκυριά. Οι περισσότεροι γονείς- οι εργαζόμενοι κυρίως- τρέχουν με μεγάλη αγωνία, για το πώς θα μπορέσουν να περάσουν τα παιδιά τους το υπόλοιπο διάστημα μέχρι να πάρουν και οι ίδιοι άδεια» αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος-συγγραφέας Αλεξάνδρα Καππάτου. «Ακόμα όμως και εκείνοι οι γονείς που δεν εργάζονται, όταν τα παιδιά τελειώσουν το σχολείο αισθάνονται ότι το παιδί τους πλήττει, γιατί δεν έχουν την άνεση να πάνε το παιδί τους κάθε μέρα στη θάλασσα. Σε περίπτωση λοιπόν που τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε κάποιο εξοχικό και να βρεθούν με τον παππού και την γιαγιά, υπάρχουν λύσεις όπως τα ημερήσια κέντρα απασχόλησης-τα summer camps και οι κατασκηνώσεις που αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για τα παιδιά», λέει η κ. Καππάτου. 
«Το καλοκαίρι», τονίζει η γνωστή παιδοψυχολόγος, «είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά να συναναστραφούν με άλλα παιδιά. Η κοινωνικοποίησή τους μπορεί να προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και μέσα από την κοινωνικοποίηση γίνεται άλμα και σε άλλους τομείς. Το παιδί ωριμάζει, παίρνει ευθύνες, καθώς επικοινωνεί με άλλα παιδιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου