Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

WISE 2015: Οι νικητές των βραβείων για την Καινοτομία στην Εκπαίδευση

Έφτασε η ώρα για τα ετήσια βραβεία της Παγκόσμιας Συνόδου για την Εκπαιδευτική Καινοτομία WISE στη Ντόχα.

Περίπου 1.500 ειδικοί θα συζητήσουν τα πιο καυτά θέματα στην εκπαίδευση.

Σήμερα θα δούμε δύο από τους έξι νικητές, οι οποίοι βραβεύθηκαν για τις πρωτότυπες λύσεις που έδωσαν σε χρονίζοντα εκπαιδευτικά προβλήματα.

Κένυα: Ιδιωτική εκπαίδευση με 6 δολάρια το μήνα

Περίπου 2,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με δύο δολάρια τη μέρα. Γι’ αυτούς, προφανώς η ποιοτική εκπαίδευση είναι ένα άπιαστο όνειρο. Ένα πρότζεκτ όμως στην Κένυα καθιέρωσε ένα καινοτόμο μοντέλο για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

Το Bridge International Academies είναι ένα δίκτυο ιδιωτικών σχολείων χαμηλού κόστους, μόλις έξι δολαρίων το μήνα. Ιδρύθηκε στην Κένυα το 2009 και εφαρμόζει το σύστημα Academy in a Βox. Κεντρικός άξονας, το τάμπλετ που έχει κάθε δάσκαλος και στο οποίο λαμβάνει την ύλη της ημέρας από τα κεντρικά.

Για να εξασφαλίσει πως όλα τα σχολεία παρέχουν την ίδια εκπαίδευση, το δίκτυο Bridge σχεδιάζει το πρόγραμμα διδασκαλίας στην έδρα του. Οι ειδικοί παιδαγωγοί αποθηκεύουν τις παραδόσεις σε έναν server στον οποίο έχει πρόσβαση ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος του κάθε σχολείου. Οι υπόλοιποι διδάσκοντες απλά συγχρονίζουν τα τάμπλετ τους.

Στα έξι χρόνια λειτουργίας του, το δίκτυο Bridge έχει ανοίξει περισσότερα από 400 σχολεία στην Κένυα, με πάνω από 126 χιλιάδες εγγεγραμμένους μαθητές. Ήδη έχει ανοίξει σχολεία και στην Νιγηρία και στόχος είναι να εξαπλωθεί και σε άλλες γωνιές του κόσμου και να φτάσει τα δέκα εκατομμύρια μαθητές ως το 2025.

Γκάνα: Το «Ομιλούν Βιβλίο»

Σε κάποιες κοινωνίες, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σπάνιο. Ακόμα πιο σπάνια είναι τα σχολεία. Σε τέτοιες περιοχές, η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που πάνε χέρι – χέρι με τον αναλφαβητισμό, συχνά μοιάζει αδύνατη.

Ένα μοναδικό βιβλίο στην Γκάνα, όμως, αλλάζει ζωές. Το Ομιλούν Βιβλίο, ένα προσιτό γκάτζετ, είναι μια από τις βασικές πηγές πληροφόρησης στις αγροτικές περιοχές της βορειοδυτικής Γκάνας.

Πίσω από το πρόγραμμα είναι η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Literacy Bridge, που συνεργάζεται με οργανισμούς όπως η UNICEF, για την παραγωγή πληροφοριακών μηνυμάτων που έχουν σχέση με τη γεωργία και την υγεία. Η πληροφορία συντίθεται με τη μορφή ενός θεατρικού τραγουδιού ή μιας συνέντευξης, και μεταφέρεται στο Ομιλούν Βιβλίο.

Το γκάτζετ παίρνει ενέργεια από απλές μπαταρίες. Κυκλοφορεί μέσα στις τοπικές κοινωνίες και γεμίζει με νέο περιεχόμενο στα γραφεία της ΜΚΟ. Οι χρήστες κάνουν αναζήτηση σε ένα απλό ηχητικό μενού και κατόπιν ακούν την πληροφορία ου διαρκεί από 35 ως 140 ώρες.

Στις κοινωνίες αυτές, το Ομιλούν Βιβλίο είναι η μοναδική πηγή πληροφόρησης για σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και υγειονομικής περίθαλψης.

Μέχρι στιγμής, το Ομιλούν Βιβλίο είναι διαθέσιμο σε 5.000 νοικοκυριά, σε 50 χωριά της Γκάνας.

Πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου