Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Φεστιβάλ για το παιδί και τον έφηβο

Εξήντα οκτώ ταινίες για παιδιά και νέους από 45 διαφορετικές χώρες περιλαμβάνει εφέτος το 18ο φεστιβάλ κινηματογράφου της Ολυμπίας που αρχίζει το Σάββατο 28 Νοεμβρίου και θα διεξαχθεί για μια εβδομάδα στον Πύργο αλλά και σε άλλες πόλεις (Πάτρα, Αίγιο, Αγρίνιο, Λεχαινά κ.α.)

Η ταινία που θα εγκαινιάσει την έναρξη των διαδικασιών στο κινηματοθέατρο «Απόλλων» του Πύργου είναι ο «Λαβύρινθος» του Βέλγου Ντάγκλας Μπόσγουελ,άκρως επίκαιρο θρίλερ που επικεντρώνεται στην σχέση εφήβων και κυβερνοχώρου (ργότερα θα διανεμηθεί από την εταιρία Νεανικό Πλάνο του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ κ.Δημήτρη Σπύρου).

Δεκατρείς ταινίες συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, 16 διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους μυθοπλασίας, ενώ άλλες 16 διαγωνίζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους Animation.

Τα βραβεία του τμήματος ντοκιμαντέρ KID'S & DOCS διεκδικούν επτά ταινίες μεγάλου μήκους και δεκαέξι μικρού μήκους. Το τμήμα έχει την δική του ξεχωριστή πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του φεστιβάλ ταινίες που αναμένεται να ξεχωρίσουν είναι η σουηδική ταινία «Flocking» της Μπεάτα Γκάρντελες που εστιάζει στο ακανθώδες θέμα του βιασμού μιας έφηβης από συμμαθητή της αλλά και η πορτογαλέζικη «Aniki Bobo» του μεγάλου Πορτογάλου δημιουργού Μανοέλ ντε Ολιβέιρα που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 73 χρόνια μετά τη δημιουργία της. Πρόκειται για την πρώτη νεορεαλιστική ταινία που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη (πριν ακόμα από τον ιταλικό νεορεαλισμό στον κινηματογράφο), το 1942.

Τα αφιερώματα «6+6, Κινηματογραφική πρωτοπορία και εκπαίδευση», «Ιταλικός Κινηματογράφος: από την Ανοχύρωτη Πόλη στο Χάος», «Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό animation», «Zoom in European Children's Film» (46 ταινίες από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους, που έρχονται αντιμέτωπα με τον κόσμο των ενηλίκων) εμπλουτίζουν τα παράλληλα προγράμματα από τα οποία δεν θα λείψει βωβός κινηματογράφος με ζωντανή μουσική από τον Μπάμπη Παπαδόπουλο.

Να σημειωθεί τέλος ότι οι ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος του 18ου Φεστιβάλ Ολυμπίας, επιλεγμένα προγράμματα ταινιών του Ευρωπαϊκού Τμήματος της 15ης Camera Zizanio και ταινίες που δημιούργησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων της Αθήνας και της Αττικής θα προβληθούν αργότερα στην αίθουσα Αλκυονίς της Αθήνας (Ιουλιανού 42).

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου