Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Τα άτομα με Σύνδρομο Down μπορεί πραγματικά να γερνούν γρηγορότερα.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι εσωτερικές λειτουργίες των ατόμων με Σύνδρομο Down γερνούν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με αυτές των τυπικά αναπτυσσόμενων ατόμων. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι διάφορα μέρη του σώματος γερνούν με έναν επιταχυνόμενο ρυθμό στα άτομα με Σύνδρομο Down, γεγονός που μπορεί πιθανώς να ερμηνεύει και τον αυξημένο κίνδυνο για ποικίλα ιατρικά προβλήματα στο συγκεκριμένο πληθυσμό. 

Εγκεφαλικός ιστός από άτομα με Σύνδρομο Down φαινόταν να αντιστοιχεί σε τυπικώς αναπτυσσόμενα άτομα κατά 11 χρόνια μεγαλύτερα (χρονολογική ηλικία), σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο αυτό τον μήνα στο περιοδικό Aging Cell. Παρομοίως και τα δείγματα από τους ιστούς αίματος ατόμων με χρωμοσωμική ανωμαλία φαίνονταν να αντιστοιχούν σε τυπικώς αναπτυσσόμενα άτομα κατά 5 χρόνια μεγαλύτερα σε ηλικία. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν μοριακό δείκτη της γήρανσης γνωστό και ως epigenetic clock (επιγενετικό ρολόι) για την αξιολόγηση δειγμάτων από άτομα με και χωρίς Σύνδρομο Down από 4 περιοχές του σώματος – εγκέφαλο, αίμα, λευκά αιμοσφαίρια και εσωτερική επένδυση από τα μάγουλα και τα χείλη, γνωστό και ως στοματικό βλεννογόνο. Η καλύτερη κατανόηση της γήρανσης των ατόμων με Σύνδρομο Down είναι σημαντική, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς τα άτομα αυτά είναι 6 φορές πιο πιθανό να αποκτήσουν Alzheimer και έχουν προσδόκιμο ζωής τα 60 μόνο χρόνια. 

«Καθώς είναι ευρύτερα γνωστό ότι το Σύνδρομο Down σχετίζεται με κλινικές εκδηλώσεις πρώιμης γήρανσης στον εγκέφαλο και σε μικρότερο βαθμό και στους ιστούς αίματος, είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι παρατηρούμε μια επιτάχυνση γήρανσης στον εγκέφαλο (11 χρόνια) και στους ιστούς του αίματος (4 χρόνια)», έγραψε ο Steve Horvath του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες και οι συνεργάτες του σχετικά με τα ευρήματά τους. 

Στο μέλλον, οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξετάσουν δείγματα ιστών εφήβων με Σύνδρομο Down προκειμένου να εντοπίσουν τη χρονική στιγμή /ηλικία που η διαδικασία της γήρανσης αρχίζει να επιταχύνεται.

Απόδοση του άρθρου People With Down Syndrome May Actually Age Faster

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός- Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου