Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Βιβλιοπαρουσίαση: Το μήνυμα

«Ο Ερμόλαος με κοίταξε με συμπόνια. 
- Μην κάνεις έτσι, Ταμίνο, θα σου εξηγήσουμε...
Η φωνή του ήταν τόσο καθησυχαστική ...σαν τη φωνή της νοσοκόμας που με παρηγορούσε όταν είχα κάνει εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας. Μόνο που η χοντρή και μπάσα φωνή του Ερμόλαου δεν είχε πάνω μου την ίδια καταπραϋντική επίδραση...»
Είναι γεγονός πως η κατάσταση του Ταμίνο δεν είναι καθόλου αξιοζήλευτη: δεν είναι εύκολη υπόθεση να είσαι δώδεκα χρονών και να βρεθείς στα καλά καθούμενα στο επίκεντρο μιας ιστορίας επιστημονικής κατασκοπείας! Ειδικά, όταν αυτά συμβαίνουν μες στο μήνα Ιούνιο, τη στιγμή που όλοι οι μαθητές περιμένουν πώς και πώς τις καλοκαιρινές διακοπές..."

Σκληρό εξώφυλλο με μια δισκέτα υπολογιστή, μεγάλη γραμματοσειρά και πολύ απλά ασπρόμαυρα σκίτσα. Στοιχεία που κάνουν το βιβλίο να ξεχωρίζει από όλα τα σύγχρονα βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας και θυμίζει σε εμάς, την προηγούμενη γενιά, τις δικές μας «απλές» περιπέτειες, που δεν περιείχαν σκοτωμούς και υπερβολική βία, αλλά ένα άλλο είδος περιπέτειας που δεν σε φόβιζε και δεν σου έκοβε την ανάσα. Ιστορίες που σε κρατούσαν σε αγωνία, που σε έκαναν να μην αφήνεις κάτω το βιβλίο πριν τελειώσει για να δεις αν τα κατάφερε ο ήρωας, χωρίς να φοβάσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι και χωρίς να γεμίζουν τον ύπνο σου με εφιάλτες. 

1999, μια εποχή όπου ακόμα κυριαρχούσαν οι δισκέτες και οι τεράστιοι σταθεροί υπολογιστές. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο Ταμίνο, λάτρης των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ζει μόνος με τον πατέρα του, καθώς η μαμά του, διάσημη τραγουδίστρια, δεν έχει χρόνο για την οικογένειά της. Μια μέρα, ο μικρός, κάνει την πρώτη του κοπάνα από το σχολείο, λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και πηγαίνει στον Εθνικό Κήπο για να απολαύσει την φύση. Εκεί όμως βλέπει ξαφνικά τον πατέρα του, χημικό σε ένα επιστημονικό κέντρο, να συναντά έναν περίεργο σκοτεινό τύπο. Ποιος είναι αυτός ; Και γιατί ο πατέρας του είναι εκεί και όχι στη δουλειά; Τι κρύβει; Σύντομα ο Ταμίνο θα καταλάβει ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Ο περίεργος τύπος βρίσκεται σκοτωμένος και η αστυνομία ψάχνει να βρει τον μπαμπά του που εξαφανίστηκε παίρνοντας μαζί του μια δισκέτα με έναν πολύ σημαντικό χημικό τύπο. Είναι αθώος ή ένοχος ο πατέρας του; Μήπως κάποιος του στήνει παγίδα; Θα καταφέρει ο Ταμίνο να τον βοηθήσει να αποδείξει την αθωότητά του; 

Το βιβλίο απευθύνεται σε ικανούς αναγνώστες, από 9 ετών και πάνω. Διαβάζεται εύκολα, γρήγορα και χωρίς να κουράζει. Παρά τον μεγάλο αριθμό σελίδων (90), μπορεί να διαβαστεί και από αδύναμους αναγνώστες του Δημοτικού, καθώς έχει μεγάλη και ευδιάκριτη γραμματοσειρά, μη πυκνογραμμένες σελίδες, μικρά κεφάλαια και απουσιάζουν οι πολύχρωμες εικόνες – αντιπερισπασμοί που μαγνητίζουν τους μικρούς αναγνώστες. Το λεξιλόγιο είναι απλό και καθημερινό, χωρίς «μεγάλες» ή «παράξενες» λέξεις και μεγάλες προτάσεις και παραγράφους. 

Μια περιπέτεια βγαλμένη από το παρελθόν που στα παιδιά της σύγχρονης εποχής που έχουν συνηθίσει σε δολοφονίες και καταιγιστικούς ρυθμούς μπορεί να φανεί πολύ απλή... Πρόκειται όμως για μια ενδιαφέρουσα ιστορία που μέσα από την απλότητά της κερδίζει τον αναγνώστη. Αρκεί να της δώσει μια ευκαιρία να αποδείξει την δύναμή της!

Το μήνυμα
Ιρίνα Ντροζντ – Ντομινίκ Μπολ
Σύγχρονοι Ορίζοντες
Πρώτη Έκδοση: 1999

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου