Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Παιχνίδι: Ο χαρούμενος δράκος (Puff the pop up dragon)

Ένα από τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια για παιδιά 3-6 ετών είναι το παιχνίδι «Puff the pop up dragon» της ELC.

Το παιχνίδι περιλαμβάνει έναν γκρι πύργο, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ένας χαριτωμένος πράσινος δράκος. Στην επιφάνεια του πύργου, στους τοίχους του, υπάρχουν μικρές σχισμές όπου οι παίκτες βάζουν μικρά έγχρωμα πλαστικά σημαιάκια. Σε μια από αυτές τις θέσεις, όταν μπει το σημαιάκι, ο δράκος πετάγεται, στοιχείο που αποτελεί και στόχο της δραστηριότητας. Η θέση αυτή δεν είναι πάντα η ίδια, αλλά αλλάζει συνέχεια. 

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, εκτός από διασκέδαση, προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα:

- Να βελτιώσουν τη λεπτή τους κινητικότητα και τον οπτικοκινητικό συντονισμό (καθώς πρέπει να βάλουν τα σημαιάκια στις σχισμές, πατώντας τα αρκετά αφού σε διαφορετική περίπτωση ο δράκος δεν πετάγεται). 

- Να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδιά

- Να μάθουν να παίζουν παιχνίδια με συγκεκριμένους κανόνες όπου οι παίκτες πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους

- Να εξασκηθούν στα χρώματα και στην ομαδοποίηση με βάση τα χρώματα (όταν κάθε παίκτης μπορεί να βάλει σημαιάκια μόνο συγκεκριμένου χρώματος)

- Να συνειδητοποιήσουν τη σχέση αιτίου – αποτελέσματος (καθώς τα παιδιά κατανοούν ότι η εκτίναξη του δράκου προκαλείται από το σημαιάκι που μπαίνει σε συγκεκριμένη θέση).

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί τόσο από έναν, όσο και από περισσότερους παίκτες (4 άτομα), χωρίς να χάνει την παιδαγωγική του αξία ή τον ψυχαγωγικό του χαρακτήρα. Όταν οι παίκτες είναι πολλοί μπορούν να χωρίσουν τα σημαιάκια ανάλογα με το χρώμα τους και κάθε παίκτης να έχει ένα συγκεκριμένο χρώμα πχ ένας παίκτης έχει τα μπλε σημαιάκια, ένας άλλος παίκτης τα κίτρινα κοκ

Η συμπαθητική μορφή του δράκου σε συνδυασμό με τη μη απειλητική εκτίναξη του (δεν υπάρχει ούτε κάποιος δυνατός θόρυβος, ούτε πετάγεται μακριά ο δράκος) είναι στοιχεία που το καθιστούν προσιτό και κατάλληλο για μικρά παιδιά με αναπηρία (Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι από τα αγαπημένα παιχνίδια παιδιών με νοητική καθυστέρηση, αυτισμό, Σύνδρομο Asperger και Μαθησιακές Δυσκολίες προσχολικής και σχολικής ηλικίας στο κέντρο μας). 

Ο όμορφος σχεδιασμός του πύργου και του δράκου κρύβει τον «κίνδυνο» ή την «ευκαιρία» χρήσης τους και σε άλλα πλαίσια. Σε περισσότερες από δύο περιπτώσεις μαθητών μας, τα παιδιά πήραν την πρωτοβουλία να πάρουν τον πύργο και τον δράκο και σε συνδυασμό με φιγούρες - ιππότες με όπλα και άλογα να σώσουν την πριγκίπισσα από το απαίσιο τέρας. Κακό; Όχι φυσικά. Αρκεί να μην μπερδευτούν με τα άλλα παιχνίδια και μας μείνουν μόνο τα σημαιάκια .

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου