Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για την Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης

Μια σπουδαία διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο πέτυχε η πρώην Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης (νυν Κέντρο Εκπαιδεύσεως & Αποκαταστάσεως Τυφλών Θεσσαλονίκης), καθώς θα τιμηθεί με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2014.

Η υποψηφιότητα της Σχολής Τυφλών ήταν πρόταση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Θεόδωρου Ζαγοράκη, η οποία μάλιστα απέσπασε και τη μεγαλύτερη βαθμολογία μεταξύ των ελληνικών υποψηφιοτήτων τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκατάστεως Τυφλών – Παράρτημα Θεσσαλονίκης (πρώην Σχολή Τυφλών «Ο ΗΛΙΟΣ»). Παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, φιλοξενίας και μέριμνας σε άτομα με αναπηρία όρασης. Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου φιλοξενείται το ειδικό νηπιαγωγείο τυφλών, το ειδικό δημοτικό σχολείο τυφλών, ενώ λειτουργεί οικοτροφείο σε 24ωρη βάση. Ο συνολικός αριθμός των εσωτερικών οικότροφων ανέρχεται σήμερα στα 26 άτομα, ενώ των εξωτερικών εξυπηρετούμενων προσεγγίζει τα 100 άτομα. Παράλληλα, το κέντρο υποστηρίζει αθλητικές δραστηριότητες τυφλών, ενώ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση κοινού και φορέων σε θέματα τυφλότητας (http://www.keat.gr/index.php/el/keat-thes-el).

Το "Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη" (Citizen's Prize), καθιερώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008 και απονέμεται ετησίως για εξαιρετικά επιτεύγματα σε διάφορους τομείς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Επιβραβεύονται δραστηριότητες ή δράσεις πολιτών, ομάδων, σωματείων ή οργανώσεων που έχουν επιδείξει εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή μιας καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στενότερης ολοκλήρωσης μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών.

Σε δήλωση του ο Ευρωβουλευτής Θεόδωρος Ζαγοράκης αναφέρει : «Είμαι πολύ συγκινημένος που το βραβείο θα απονεμηθεί φέτος σε φορέα της Βόρειας Ελλάδας που ασκεί ουσιαστικό έργο προσφοράς στους συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης αποτελεί σήμα κατατεθέν για μια ολόκληρη πόλη. Παρά την δύσκολη οικονομικά συγκυρία, η Σχολή συνεχίζει το ιδιαίτερα αξιέπαινο έργο που ξεκίνησε πριν από εξήντα επτά χρόνια. Το βραβείο είναι μόνο η αφορμή για να θυμηθούμε -Ευρώπη, πολιτεία και κοινωνία- , ότι τα άτομα με προβλήματα όρασης έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με όλους μας στην εκπαίδευση, την κατάρτιση, τον αθλητισμό και την εργασία. Αποτελεί μόνο την αφορμή για περισσότερη δράση και πρωτοβουλίες που θα αγκαλιάσουν τους ιδιαίτερους αυτούς συνανθρώπους μας και τις οικογένειές τους. Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τόσο το «Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών – Παράρτημα Θεσσαλονίκης», όσο και τους άλλους Ελληνικούς φορείς, «Διογένης ΜΚΟ, η οποία προτάθηκε από την κα Βόζεμπεργκ και το «Χαμόγελο του Παιδιού», πρόταση του κ. Κύρκου που βραβεύθηκαν επίσης και αποτελούν παράδειγμα για όλους μας.»

Η λίστα των νικητών σε όλη την Ευρώπη θα δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις επόμενες εβδομάδες. Οι νικητές θα βραβευθούν αρχικά στα κράτη μέλη, ενώ στη συνέχεια θα κληθούν σε κεντρική εκδήλωση στις Βρυξέλλες όπου θα διεξαχθεί η απονομή στις 25 και 26 Φλεβάρη 2015.

Πηγή: reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου