Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Bόλος: Σχεδιάζεται εστιατόριο που θα έχει υπαλλήλους μόνο άτομα με αναπηρία



Φανταστείτε πώς είναι να πίνετε τον καφέ σας ή να τρώτε το φαγητό σας σ' ένα σκηνικό γεμάτο με δέντρα και αρωματικά φυτά, ενώ κάθεστε σ' ένα κτήμα με ξύλινα τραπεζάκια πικ - νικ και ρετρό καρέκλες, αγναντεύοντας στο βάθος τη θάλασσα!

Από τον ερχόμενο Μάιο, η πόλη του Βόλου όχι μόνο θα αποκτήσει έναν τέτοιο χώρο -μια μικρή... καντίνα, όπως υποδηλώνει η ονομασία του "Le Petite Cantine"- αλλά η επιχείρηση θα απασχολεί αποκλειστικά και μόνο άτομα με αναπηρία.

Την ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου, ιδιαίτερου χώρου είχε ο 33χρονος Διονύσης - Νεκτάριος Δαλούκας, ο οποίος και ο ίδιος έχει ποσοστό αναπηρίας 80%. Για να χρηματοδοτήσει το εγχείρημά του, που κοστολογείται γύρω στα 35.000 ευρώ, στράφηκε σε πλατφόρμα crowdfunding.

"Είμαι ο ίδιος άτομο με ειδικές ανάγκες και από προσωπική εμπειρία μου ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία της συγκεκριμένης καντίνας. Να φτιάξουμε έναν χώρο με δική του ταυτότητα, στον οποίο θα εργάζονται μόνο άτομα με ειδικές ανάγκες. Με τον τρόπο αυτό να τονίσουμε την παραγωγικότητά μας και να εργαστούμε ισότιμα" δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Δαλούκας.

Το εστιατόριο "La petite Cantine" θα λειτουργεί από τον Μάιο έως τα τέλη φθινοπώρου -δεδομένων των καλών καιρικών συνθηκών- σε χώρο - κτήμα που έχει ήδη επιλεγεί και είναι κεντρικά της πόλης του Βόλου. Τα πρωινά, σύμφωνα με τον κ. Δαλούκα, θα σερβίρει καφέ και τα απογεύματα φαγητό, με το μενού να δίνει έμφαση στη μεσογειακή διατροφή.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κοντέινερ, όπου η κουζίνα θα είναι ειδικά διαμορφωμένη για να εργάζονται τα άτομα με αναπηρία, ενώ οι πελάτες θα απολαμβάνουν την επαφή με τη φύση, καθώς οι μεγάλοι θα μπορούν να χαλαρώνουν, απολαμβάνοντας κοκτέιλ και τα παιδιά να παίζουν στον ελεύθερο χώρο πρασίνου.

"Θεωρώ ότι οι ανάπηροι αντιμετωπίζουν μια μορφή ρατσισμού, όμως είναι παραγωγικοί. Δεν μπορούμε να αποξενώνουμε έναν που πάσχει από ζαχαροδιαβήτη, έναν κωφάλαλο και έναν που έχει μια μορφή καρδιοπάθειας" αναφέρει ο 33χρονος εμπνευστής της ιδέας.

Μεταγενέστερος στόχος του κ. Δαλούκα είναι, τους χειμερινούς μήνες, το εστιατόριο να μεταφέρεται σε πέτρινο κτίριο -στο οποίο θα έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες- μέσα στο ίδιο κτήμα ώστε να λειτουργεί το "La petite Cantine" καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Πηγή: Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου