Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Tι προβλέπει ο έλεγχος υγείας του μαθητή πριν από το άνοιγμα των σχολείων;

Εφτασε η ώρα, τα σχολεία ανοίγουν! Μια σημαντική κίνηση αυτής της περιόδου είναι ο προληπτικός έλεγχος της υγείας του παιδιού μας από τον παιδίατρο. Η πρόληψη είναι πάντα πιο σημαντική από τη θεραπεία και στα παιδιά αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο.

Ο παιδίατρος θα ανασκοπήσει το ιστορικό του παιδιού μας, θα εξετάσει το παιδί και θα συμπληρώσει προσεκτικά το ατομικό δελτίο υγείας του. Η συνεργασία με τον γιατρό, η ενημέρωση για το επίπεδο υγείας όλων των μαθητών και για τις ιδιαίτερες ανάγκες του καθενός είναι μεγάλης σπουδαιότητας για το σχολείο και τον δάσκαλο. Ο έλεγχος υγείας πριν από την είσοδο του παιδιού στο δημοτικό είναι ιδιαίτερα σημαντικός και δεν πρέπει να παραλείπεται.

Κατά την επίσκεψη αυτή, ο παιδίατρος θα καταγράψει τυχόν χρόνια ασθένεια του παιδιού, όπως και φάρμακα που τυχόν παίρνει σε χρόνια βάση. Πρέπει να παίρνει κάποιο φάρμακο στο σχολείο και πώς; Θα εξακριβώσει ακόμα κατά πόσον το παιδί εμφανίζει ατοπικές εκδηλώσεις, όπως αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, ατοπική δερματίτιδα ή γνωστή αλλεργία σε τρόφιμο ή σε φάρμακο. Θα καταγράψει λοιμώδη νοσήματα που έχει περάσει και χειρουργικές επεμβάσεις που έχει υποστεί.

Επειτα ο γιατρός μας θα ξεκινήσει με τους γονείς μια συζήτηση για τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς και για μαθησιακές δυσκολίες. Είναι εκπαιδευμένο στην τουαλέτα; Κοιμάται σωστά; Ποια είναι η προηγούμενη εμπειρία του παιδιού από σχολείο ή παιδικό σταθμό; Μήπως εμφανίζει προβλήματα στη γραφή και την ανάγνωση; Πώς είναι οι προηγούμενες σχολικές του επιδόσεις; Κάνει φιλίες, είναι κοινωνικό; Εμφανίζει συχνά στιγμές επιθετικής συμπεριφοράς, διασπάται εύκολα η προσοχή του, έχει τικ;

Η συζήτηση θα συνεχιστεί με τα θέματα ασφάλειας για το παιδί και πρόληψης ατυχημάτων: πώς θα πηγαίνει στο σχολείο; Εχει διδαχθεί οδική ασφάλεια; Εχει μάθει πώς να αντιμετωπίζει προσέγγιση από ξένους; Φοράει κράνος στο ποδήλατο;

Θυμηθείτε τα εμβόλια

Στη συνέχεια ο παιδίατρός μας θα ελέγξει το βιβλιάριο υγείας του παιδιού για τους εμβολιασμούς του. Εχουν γίνει οι συνιστώμενοι εμβολιασμοί για την ηλικία του; Υπάρχουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων που πρέπει να γίνουν στην πορεία αυτής της χρονιάς;

Η επίσκεψη θα συνεχιστεί με τις σωματομετρικές μετρήσεις του παιδιού. Ο γιατρός θα ρωτήσει για τη διατροφή του, θα μετρήσει το βάρος, το ύψος, την περίμετρο μέσης και θα υπολογίσει τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ – δείκτης παχυσαρκίας). Η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση σε περιπτώσεις παιδικής παχυσαρκίας, που δυστυχώς στη χώρα μας έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, είναι πολύ σημαντική.

Στην κλινική εξέταση του παιδιού ο γιατρός θα παρατηρήσει τη γενική του κατάσταση και το δέρμα του. Θα ελέγξει την καρδούλα του για τυχόν φυσήματα, τις αναπνοές του και τον σφυγμό του. Θα βεβαιωθεί ότι δεν αναφέρονται συμπτώματα του παιδιού σχετιζόμενα με άσκηση (λιποθυμία, προκάρδιο άλγος, εύκολη κόπωση μετά από τρέξιμο).

Θα προχωρήσει σε εξέταση της κοιλιάς, των γεννητικών οργάνων και της βουβωνικής περιοχής. Με τον τρόπο αυτό θα αποκλείσει καταστάσεις όπως οργανομεγαλία, κρυψορχία, πρώιμη ήβη και κήλες. Θα εξετάσει το στόμα του παιδιού για προβλήματα δοντιών και για καταστάσεις όπως οι υπερτροφικές αμυγδαλές. Θα δει τα αυτιά του παιδιού με το ωτοσκόπιο και θα βεβαιώσει ότι η ακοή του είναι καλή.

Η κλινική εξέταση θα ολοκληρωθεί με έλεγχο της σπονδυλικής στήλης του παιδιού για σκολίωση ή κύφωση και με τη μέτρηση της αρτηριακής του πίεσης. Δυστυχώς, η αρτηριακή υπέρταση είναι πλέον εμφανής σε αρκετά παιδιά και εφήβους, γι” αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έλεγχος της αρτηριακής πίεσης κατά την παιδική ηλικία τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Στο τέλος και εφόσον όλα φαίνονται καλά, ο παιδίατρός μας θα βεβαιώσει εγγράφως ότι το παιδί μας μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες. Είναι ακόμα πιθανό να παραπέμψει το παιδί σε πιο ειδικό επαγγελματία για κάποιο από τα παραπάνω θέματα για το οποίο υπάρχει ανησυχία.

Μην ξεχνάτε οφθαλμίατρο και οδοντίατρο

Ο έλεγχος υγείας του παιδιού μας πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς χρειάζεται να συμπληρωθεί με επισκέψεις σε δύο ακόμα ειδικούς: τον οδοντίατρο, που θα ελέγξει για προβλήματα όπως η τερηδόνα, και τον οφθαλμίατρο, που θα βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) και ότι το παιδί δεν πάσχει από στραβισμό.

Το ατομικό δελτίο υγείας του παιδιού είναι διαθέσιμο στο καινούργιο βιβλιάριο υγείας του παιδιού από το υπουργείο Υγείας. Οι γονείς είναι καλό να μελετούν το βιβλιάριο υγείας ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, γιατί περιέχει πολύτιμες πληροφορίες για κάθε ηλικιακό στάδιο του παιδιού τους.

Το ατομικό δελτίο υγείας δίνεται επίσης από το σχολείο του κάθε παιδιού προς συμπλήρωση από τους ειδικούς.


ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΒΕΝΤΣΗΣ,
MRCPCH DCH IBCLC, παιδίατρος – σύμβουλος γαλουχίας,

Πηγή: infokids

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου