Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Η τρομακτική φαντασία των παιδιών


Ο φωτογράφος Arthur Tress, σκηνοθετεί την τρομακτική φαντασία των παιδιών και τη φωτογραφίζει σε μία προσπάθεια να ξορκίσει τους εφιάλτες τους.

Ένα από τα βασικά προτερήματα των παιδιών είναι η μοναδική τους ικανότητα να ενεργοποιούν τη φαντασία τους, μακριά από τους κανόνες της λογικής και των πρέπει, συνθέτοντας εξαιρετικές ιστορίες που... μόνο ένα παιδί θα μπορούσε να σκεφτεί. Στη φαντασία των παιδιών, τα άψυχα αντικείμενα μπορούν να μιλούν, οι ήρωες παραμυθιών εμπλέκονται με τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ο λύκος χωράει κάτω από το παιδικό τους κρεββάτι και το φεγγάρι μπορεί να ξαπλώσει στο μαξιλάρι τους για να τους διηγηθεί μία ωραία ιστορία. Οι μάγισσες με τις σκούπες τους πετούν από χώρα σε χώρα ενώ οι σκιές έχουν την ικανότητα να τρυπώσουν από το παράθυρο του δωματίου τους για να τα κλέψουν και να τα μεταφέρουν σε άλλα μέρη.

Αν και συχνά, οι γονείς ανησυχούν κυρίως με τις άσχημες εικόνες που μπορεί να δημιουργήσει η ανεξέλεγκτη φαντασία ενός παιδιού, οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι αφενός τα παιδιά έχουν τον δικό τους τρόπο να επιβιώνουν ανεπηρέαστα στον κόσμο που πλάθουν και αφετέρου η φαντασία διαδραματίζει έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην ομαλή πνευματική τους ανάπτυξη. Μία φαντασία που κυρίως στις παιδικές ηλικίες καλπάζει και που σε αρκετές περιπτώσεις μπλοκάρεται απότομα όταν η σύνεση και η λογική μπαίνουν στις ζωές τους.


Πριν λοιπόν τα υποδεχτούμε στον κόσμο των μεγάλων, τα παιδιά είναι από τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους της γης καθώς χωρίς ενοχές και χωρίς ίχνος λογοκρισίας, μπορούν να συνθέσουν υπέροχες σουρεαλιστικές εικόνες στο μυαλό τους ενώ χωρίς να το αντιλαμβάνονται, μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλους δημιουργικούς ανθρώπους, που η φαντασία τους έχει κλονιστεί από τον απόλυτα λογικό κόσμο στον οποίο ζούμε.

Μία τέτοια περίπτωση ανθρώπου, είναι και ο καλλιτέχνης-φωτογράφος Arthur Tress, ο οποίος μεταξύ άλλων, αντλεί έμπνευση από τη φαντασία των παιδιών με σκοπό να την μεταφέρει σε εξαιρετικές φωτογραφίες. Ελκύεται ιδιαίτερα από σκοτεινές και τρομακτικές ιστορίες, έτσι όπως τις αφηγούνται τα παιδιά, στη συνέχεια τις σκηνοθετεί (stage photography) και τις φωτογραφίζει σε μία προσπάθεια να τις αποτινάξει από τα αρνητικά συμφραζόμενα. “Τα παιδιά βλέπουν τους εφιάλτες τους να ζωντανεύουν αλλά μέσα σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον” αναφέρει ο Arthur Tress.

Οι φωτογραφίες του στήνονται συνήθως σε διάφορα σημεία της Νέας Υόρκης, μετατρέποντάς την σε ένα εφιαλτικό τοπίο όπου όλα είναι πιθανόν να συμβούν.

Όλα αυτά, ο Tress τα ξεκίνησε μία εποχή που η σκηνοθετημένη φωτογραφία ή η φωτογραφία του δρόμου, ήταν άγνωστες έννοιες, γεγονός που κάνει το φωτογραφικό του έργο περισσότερο αξιόλογο, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που συνάντησε και τις οποίες δεν θα συναντούσε σήμερα.

* Όσοι κατάφεραν να βρεθούν στη Θεσσαλονίκη από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το συνολικό του φωτογραφικό έργο, σε μία μεγάλη ανδρομική έκθεση στο Μουσείο Φωτογραφίας της πόλης.

*Τα έργα του βρίσκονται ανάμεσα στις πιο σημαντικές δημόσιες συλλογές, συμπεριλαμβανομένων των: Museum of Modern Art, Metropolitan Museum of Art, George Eastman House, Centre Georges Pompidou, Los Angeles County Museum of Art, Museum of Fine Arts, Houston, Whitney Museum of American Art και Art Institute of Chicago. 







* credits: © Arthur Tress. Classical Images/Περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες για τον φωτογράφο στη σελίδα του www.arthurtress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου