Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Πότε πρέπει να γίνεται η εισαγωγή στερεών τροφών στα βρέφη και γιατί

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία η εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους πρέπει να γίνεται μεταξύ του 4ου και 6ου μήνα. 

Κατά τη χρονική αυτή περίοδο πληρούνται τρία απαραίτητα κριτήρια για την εισαγωγή στερεών τροφών, τα οποία είναι η ικανότητα του βρέφους να στερεώνει το κεφάλι του όταν κάθεται σε καρέκλα, να ανοίγει το στόμα του και να ζυγίζει τουλάχιστον 6 κιλά.

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) το 40% των μητέρων δίνουν στα παιδιά τους στερεά τροφή πριν συμπληρώσουν το 4ο μήνα ζωής. Μάλιστα, οι μητέρες που τείνουν να εισάγουν στερεά τρόφιμα πριν τον προβλεπόμενο χώρο είναι πιθανότερο να είναι ανύπαντρες, μικρές σε ηλικία και να έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο.

Η πρόωρη εισαγωγή στερεών τροφών στα βρέφη έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση ποικίλων παθολογικών καταστάσεων στη μετέπειτα ενήλικο ζωή, με την παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη και τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου να αποτελούν κάποιες από αυτές.

Αναμφισβήτητα, η εισαγωγή στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του μωρού μας δεν θα πρέπει να αποτελεί ένα τυχαίο γεγονός, αλλά να ικανοποιεί ένα σαφώς προσδιορισμένο πλάνο που έχει διαμορφωθεί από τη συνεργασία του παιδιάτρου και του διαιτολόγου.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου