Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ο πρώιμος εμβολιασμός δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού

Καμιά σχέση δεν υφίσταται μεταξύ του πρώιμου εμβολιασμού των παιδιών και του αυτισμού, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Pediatrics

Ερευνητές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ αποφαίνονται ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ «των πολλαπλών εμβολιασμών στα πρώιμα στάδια της ζωής του παιδιού» και του αυτισμού, παρά τους φόβους που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς από γονείς για τον αριθμό των εμβολίων που μπορεί να κάνει ένα νεογνό την ίδια ημέρα ή τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του. 

Οι ερευνητές των CDC ανέλυσαν στοιχεία για παιδιά με και χωρίς διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Συγκεκριμένα, μελέτησαν την αθροιστική έκθεση κάθε παιδιού σε αντιγόνα, στις ουσίες που εμπεριέχουν τα εμβόλια και ωθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα για την καταπολέμηση των ασθενειών, και τον μέγιστο αριθμό των αντιγόνων που πήρε κάθε παιδί σε μια ημέρα εμβολιασμού. 

Το σύνολο των αντιγόνων ήταν ίδιο στα παιδιά με ή χωρίς διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, διαπίστωσαν οι ερευνητές. 

Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού περιλαμβάνουν από την ανικανότητα επικοινωνίας και την πνευματική καθυστέρηση μέχρι και ηπιότερα συμπτώματα, όπως το σύνδρομο Asperger. 

Κι ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι η γενετική ευθύνεται για το 80-90% του κινδύνου εκδήλωσης αυτισμού, όλο και περισσότερες μελέτες υπονοούν πλέον ότι η πατρική ηλικία την περίοδο της σύλληψης μπορεί να παίζει ρόλο στην αύξηση του κινδύνου γενετικών μεταλλάξεων στο σπέρμα, που μπορούν να μεταβιβαστούν στους απογόνους. 

Ταυτόχρονα, εδώ και χρόνια διατυπώνονται όλο και συχνότερα ανησυχίες ότι υπάρχει σχέση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού, παρά τα διαρκώς αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία που καταρρίπτουν κάθε υπόνοια για μια τέτοια σχέση. 

Πηγή: health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου