Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

H κρίση, νέος «Καιάδας» για τα κακοποιημένα παιδιά

Σε έναν ιδιότυπο Καιάδα για τα κακοποιημένα παιδιά φαίνεται πως τείνει να μετατραπεί η Ελλάδα, κατά τους παρόντες καιρούς κρίσης.

Αυτό, δυστυχώς, προκύπτει από μαρτυρίες προσώπων που εκ της θέσεώς τους μεριμνούν για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου το οποίο δείχνει να προσλαμβάνει την τελευταία περίοδο ανησυχητικά μεγάλες διαστάσεις.

«Βρισκόμαστε σε πολύ έντονο πόλεμο. Μιλάω με διαφόρους ανθρώπους μέσα σε υπουργεία, οι οποίοι μου λένε: «Εξυπηρετούμε αυτή τη στιγμή την τρόικα για το πώς θα γίνει εκείνο και το άλλο. Αρα, δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε τώρα με τέτοια θέματα!», είπε χαρακτηριστικά μεταφέροντας στη Βουλή την εμπειρία του από τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προστασία των παιδιών ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Κ. Γιαννόπουλος. Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην οποία προσήλθαν να ενημερώσουν σχετικά με το ζήτημα εκπρόσωποι τεσσάρων υπουργείων, γιατροί και στελέχη φορέων και υπηρεσιών.

Οι προσκληθέντες ανέδειξαν ορισμένα από τα βασικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων η έλλειψη πόρων και εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς και η γραφειοκρατία. Για ένταση στην εμφάνιση μορφών βίας και εκφοβισμού στα σχολεία τα τελευταία χρόνια, μίλησε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου. «Είναι συχνά απροετοίμαστα τα στελέχη της εκπαίδευσης» ν’ αντιμετωπίσουν κρούσματα παιδικής κακοποίησης, είπε η κα Βασιλική Αρτινοπούλου – πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Παρατηρητηρίου Πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού. «Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία έχουν επιδεινωθεί πάρα πολύ εξαιτίας της κρίσης», σημείωσε η γ.γ. δημόσιας υγείας κ. Χρ. Παπανικολάου. «Τα τελευταία δύο χρόνια τα περιστατικά που έρχονται με τη μεσολάβηση του εισαγγελέα ανηλίκων έχουν αυξηθεί κατά 60% σε σύγκριση μα τη διετία 2009-2010», τόνισε ο κ. Γερ.Κολαΐτης, πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού.

«Νοιώθω μεγάλη αδυναμία εξαιτίας της διαπιστωμένης συστημικής ασυνέπειας απέναντι στα παιδιά. Ασυνέπεια που έχει να κάνει με τους εύκολους λόγους που ακούγονται σε αίθουσες, σε κοινοβούλια, σε υπουργεία με εύκολες διακηρύξεις», παρενέβη με τη σειρά του ο κ. Γ. Μόσχος, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη. Τα λόγια, καταγράφηκαν στα πρακτικά της συνεδρίασης. Ευτυχώς, αφού έτσι θα μπορέσουν να γίνουν κοινωνοί τους –εκτός των άλλων- και τα μέλη της 13μελούς Επιτροπής που πέραν της Προέδρου κας Αικατερίνης Παπακώστα και δύο βουλευτών, απουσίαζαν απ’ τη συγκεκριμένη συνεδρίαση!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ στην Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου