Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Δωρεάν Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας από το Κέντρο Ημέρας Ν. Λευκάδας

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ: ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8.30π.μ. – 2.00μ.μ.
Ι. ΚΑΡΑΒΕΛΑ, ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Τ.Κ. 31100
Τηλ. 26450 – 20146
E-mail: k.imeraslefkas@gmail.com
Facebook : http://www.facebook.com/DAYCENTER

Το Κέντρο Ημέρας Λευκάδας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2010. Είναι έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Υγείας που υλοποιείται από το νοσοκομείο Λευκάδας.

To Κέντρο είναι συμβεβλημένο με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και κάθε επίσκεψη στο χώρο του Κέντρου ή στο σπίτι είναι δωρεάν.
Προσφέρει:
Ψυχιατρική αντιμετώπιση και παρακολούθηση.
Ψυχοκοινωνική αποκατάσταση ατόμων με χρόνια ψυχιατρικά προβλήματα.
Ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα με προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματα.
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων της κοινότητας και των φορέων της σε θέματα ψυχικής υγείας, με στόχο την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ
Μπορούν να απευθύνονται όλοι οι ενήλικες κάτοικοι του νομού Λευκάδας.
Στην υπηρεσία παρέχονται:
•Άμεση ψυχολογική βοήθεια στο χώρο του Κέντρου ή στα σπίτια των κατοίκων.
•Κοινωνική υποστήριξη, καθώς και τράπεζα πληροφοριών για επίλυση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.
•Θεραπευτική και φαρμακευτική παρακολούθηση χρονίων ασθενών με χορήγηση φαρμάκων κ.λπ.
•Συμβουλευτική – ατομική, οικογενειακή ψυχοθεραπεία.
•Διεξαγωγή ημερίδων, επιστημονικών συναντήσεων και ερευνητική δραστηριότητα στον ευρύτερο πληθυσμό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
1.ΟΜΑΔΑ ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Απευθύνεται σε άτομα με χρόνια σοβαρή ψυχική διαταραχή.
Η ψυχοεκπαίδευση εντάσσει στις δραστηριότητές της μέσω του εκπαιδευτικού της χαρακτήρα την έννοια της θεραπείας. Με τον όρο εκπαίδευση δε νοείται υποχρεωτικά η διδακτική διαδικασία με κάποιους σε ρόλο δασκάλου και άλλους σε ρόλο μαθητή, αλλά μια διεργασία όπου εκτός από την ανταλλαγή πληροφοριών θα περιλαμβάνει επεξεργασία συναισθημάτων, αυτοέλεγχο συμπεριφοράς και ανάλυση κινήτρων… Με άλλα λόγια μια δυναμική διαδικασία. Μέσω της ψυχοεκπαίδευσης συνειδητοποιούμε κάποια ζητήματα τα οποία πιθανόν να αντιλαμβανόμαστε σε ένα ασυνείδητο επίπεδο.
Η ομάδα πραγματοποιείται από τον νοσηλευτή και την επισκέπτρια υγείας δύο φορές την εβδομάδα, μέρες Τρίτη και Πέμπτη.
2.ΟΜΑΔΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Απευθύνεται στους γονείς και στα αδέρφια ατόμων με χρόνια ψυχική διαταραχή. Παρέχει ενημέρωση και υποστήριξη στους συγγενείς των ωφελουμένων της δομής μας.
Η φιλοσοφία της συγκεκριμένης δραστηριότητας βασίζεται στην άποψη πως ένα ψυχιατρικό/ ψυχολογικό πρόβλημα δεν αποτελεί μόνο ιδιαιτερότητα ενός μέλους της οικογένειας, αλλά μέσα σε μια ολιστική προσέγγιση πρέπει να εντάσσεται και ο προβληματισμός και της οικογένειας. Ο χαρακτήρας της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι πολλαπλός. Επικεντρώνεται στην συνεργασία μεταξύ της θεραπευτική ομάδας και των γονέων των ωφελουμένων του Κέντρου. Ενισχύεται η ευαισθητοποίηση των οικογενειών, όπως και η προσπάθεια να συνειδητοποιηθεί ακόμη περισσότερο ο προβληματισμός γύρω από την ψυχική ασθένεια και να προταθούν τυχόν αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
Η συχνότητα της ομάδας είναι μία φορά το μήνα, συνήθως την πρώτη εβδομάδα του μήνα και γίνεται από τη ψυχολόγο και τον νοσηλευτή.
3.ΟΜΑΔΑ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Απευθύνεται σε άτομα με σοβαρά ψυχικά και κοινωνικά προβλήματα.
Πρόκειται για μία δραστηριότητα που στοχεύει στην εξατομικευμένη εκπαίδευση των ωφελουμένων του Κέντρου Ημέρας, ώστε να διασφαλιστεί η αυτόνομη διαβίωση και η βελτίωση της λειτουργικότητας. Η πρόληψη της εγκατάστασης μόνιμης αναπηρίας και ανικανότητας είναι σημαντική.
Η συχνότητας της ομάδας σχεδιάζεται δύο φορές το μήνα από την επισκέπτρια υγείας και την καθαρίστρια του Κέντρου.
4.ΟΜΑΔΑ ΑΤΟΜΩΝ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Απευθύνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Παρέχει ενημέρωση – συμβουλευτική για θέματα που αφορούν την τρίτη ηλικία.
Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Η βελτίωση της επικοινωνίας και η διαχείριση του stress στις κοινωνικές και οικογενειακές αλληλεπιδράσεις των ηλικιωμένων ανήκουν στους στόχους της αγωγής υγείας του Κέντρου.
Η ομάδα πραγματοποιείται δύο φορές το μήνα κατόπιν συνεννοήσεως των μελών της από τη ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ
•Ψυχίατρος (επισκέπτεται το Κέντρο Ημέρας κάθε 15 ημέρες)
•Ψυχολόγος (καθημερινά)
•Κοινωνική λειτουργός (επισκέπτεται το Κ.Η. κάθε Πέμπτη και Παρασκευή)
•Νοσηλευτής (καθημερινά)
•Επισκέπτρια υγείας (καθημερινά εκτός Παρασκευής)
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ:
•την Τοπική αυτοδιοίκηση
•ιατροκοινωνικούς φορείς ( Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου, Κ.Ψ.Υ. Πρέβεζας, Ξενώνα Κοινωνικής Αποκατάστασης Πρέβεζας, Κ.Δ.Π.Α. , Κέντρο πρόληψης, υπηρεσία Πρόνοιας )
•το Σύλλογο Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία
•τοπικούς φορείς (εκκλησία, αστυνομία )
Το ταξίδι της μετάβασης του ψυχικά ασθενούς από την «κλινική νοσηλεία» στο ψυχιατρικό τμήμα, μέχρι την οικογένεια και την κοινότητα ομαλοποιείται μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο Κέντρο Ημέρας. Μετά από συνέντευξη του υποψήφιου θεραπευομένου από τη θεραπευτική ομάδα και επαφή με τα μέλη της οικογένειάς του, το άτομο αποδέχεται το «θεραπευτικό συμβόλαιο», το οποίο επικυρώνει την επιθυμία του να παρακολουθήσει το πρόγραμμα.

Επιμέλεια Διονύσιος Κούρτης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου