Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Εκδηλώσεις για παιδιά στο ΟΞΥΓΟΝΟ

Το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη) προσκαλεί τους μικρούς του φίλους σε εκδήλωση  με αφορμή το βιβλίο της Ρέιτσελ Έλιοτ ΦΥΓΑΜΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) την Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013, στις 6 μ.μ.

Ελάτε να ζήσουμε μια μεγάλη περιπέτεια που θα μας μείνει αξέχαστη!  Με θεατρικό παιχνίδι και πολύ τρέξιμο θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τέρατα, θα βουτήξουμε σε λαμπερούς βυθούς, θα παγώσουμε σε χιονισμένα τοπία  και θα σκάσουμε από τη ζέστη σε καυτές ερήμους... κι ίσως με τη βοήθειά σας  να γυρίσουμε πίσω γεμάτοι νέες εμπειρίες!

Με την εμψυχώτρια Κωνσταντίνα Καπανίδου

H ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-7 ΕΤΩΝ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Έξω κάνει κρύο και παγωνιά. Χιονίζει. Μέσα στο δωμάτιο καίει η φωτιά στο τζάκι. Το Κορίτσι, η Πάνινη Γάτα, ο Μπλε Ελέφαντας και το Ξύλινο Αλογάκι κάθονται στα ζεστά. Και νυστάζουν.
– Φύγαμε για περιπέτεια! λέει το Κορίτσι.
Έλα κι εσύ να γυρίσεις τον κόσμο, παρέα με τους αξιολάτρευτους αυτούς ήρωες. Να δεις χιονισμένα βουνά και να νικήσεις φουρτουνιασμένες θάλασσες.
Ένα σύγχρονο αριστούργημα με συναρπαστική εικονογράφηση από μια ταλαντούχο καλλιτέχνιδα, τη Βαλέρια Ντοκάμπο. Ένα βιβλίο που εξερευνά την ελευθερία της φαντασίας και τη χαρά του παραμυθιού.


Το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη) προσκαλεί τους μικρούς του φίλους σε εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο της Ιωάννας Μπαμπέτα ΠΡΙΓΚΙΠΙΚΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) το Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013, στις 12:30 το μεσημέρι.

Το κουκλοθέατρο, το θεατρικό παιχνίδι και φυσικά το χιούμορ και η φαντασία θα αποτελέσουν τα εργαλεία, προκειμένου τα παιδιά να γνωρίσουν έναν πρίγκιπα που προσπαθούσε να ανακαλύψει πότε ακριβώς είναι τα γενέθλιά του. Το ευαίσθητο θέμα της υιοθεσίαςθίγεται μέσα από έναν παιγνιώδη και παιδαγωγικό τρόπο και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν απέναντι σε ζητήματα διαφορετικότητας από μικρή ηλικία.

Με τους εμψυχωτές Ελένη Γιαννούση και Χρόνη Μαυρομάτη

H ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-7 ΕΤΩΝ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο Πρίγκιπας έχει μια κρυφή επιθυμία και θέλει να κάνει μια ευχή. Μόνο που για να πιάσει η ευχή πρέπει να γίνει ακριβώς την ημέρα των γενεθλίων του. Έλα όμως που δεν ξέρει πότε είναι τα γενέθλιά του, επειδή είναι υιοθετημένος. Η στενοχώρια του φεύγει και το πρόβλημά του λύνεται όταν ο μπαμπάς του φέρνει στο σπίτι ένα αδέσποτο γατάκι, που το μάζεψε από τον δρόμο. Και έτσι ο Πρίγκιπας καταλαβαίνει τι έχει πραγματικά σημασία στις ευχές.



Το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη) προσκαλεί τους μικρούς του φίλους  σε εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο της Βιργινίας Σπυράτο ΜΙΑ ΑΡΑΒΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013, στις 6 το απόγευμα.

«Θα σηκωθώ να πάω στην Ανατολή, να δω καινούριους τόπους,  να ζήσω με άλλους ανθρώπους, να μάθω τη γλώσσα τους,  να φάω το φαγητό τους, να πιω το ποτό τους» είπε ο Λεωνίδας. Έχετε μιλήσει ποτέ αραβικά; Σας έχει τύχει να συναντήσετε ένα Τζίνι;  Άραγε πώς είναι να μένεις σε ένα Λυχνάρι; Έχετε τρεις ευχές στη διάθεσή σας… Σκεφτείτε τι θα θέλατε περισσότερο και θα πραγματοποιηθεί! Ο Λεωνίδας σκεφτόταν, σκεφτόταν μα... δεν του ερχόταν τίποτε!  Και το Τζίνι αν δεν πραγματοποιήσει τις τρεις ευχές  θα μείνει παγιδευμένο έξω από το λυχνάρι για πάντα!
Ένα διασκεδαστικό εργαστήρι  με τους εμψυχωτές Ελένη Γιαννούση και Χρόνη Μαυρομάτη γεμάτο περιπέτειες, γρίφους και άρωμα ανατολής  που θα απαντήσει σε κάποια από τα παραπάνω ερωτήματα  αλλά και θα γεννήσει νέα!

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

H ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 7-11 ΕΤΩΝ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο Λεωνίδας, ο ήρωας του βιβλίου, είναι ένας μικρός που διαβάζει πολύ, παίζει πολύ, σκέφτεται πολύ. Χωμένο στις σελίδες ενός βιβλίου τον συναντάμε. Απορροφημένος από το διάβασμα συναντάει κι αυτός με τη σειρά του ένα τζίνι... αληθινό! Που όμως δε μοιάζει με κανένα τζίνι απ’ όσα ξέρουμε από τα παραμύθια. Είναι ένα αντι-τζίνι. Σχολιάζει τα πάντα, αμφισβητεί τα πάντα, κοροϊδεύει τα πάντα. Ως τζίνι πάντως, έχει την υποχρέωση να εκπληρώσει τρεις ευχές του Λεωνίδα. Ο οποίος όμως δεν ξέρει τι να ευχηθεί! Στην πορεία της αναζήτησης των ευχών μαθαίνει κι αυτός (και μαθαίνουμε κι εμείς) ένα σωρό πράγματα. Προβληματίζεται κι αυτός (κι εμείς) για το τι θα πει επιθυμία. Και βαδίζει προς την ωριμότερη διαχείριση των συναισθημάτων του.


«Πετάει πετάει το παλτό;»
Παράσταση κουκλοθέατρου


Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013, στις 12:30 το μεσημέρι,
στο ΟΞΥΓΟΝΟ
(Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη).

Μια ιστορία βασισμένη στο Παλτό του Νικολάι Γκόγκολ και στο βραβευμένο με το διεθνές βραβείο Άντερσεν έργο της Μαρίας Γκρίπε  Λόελλα, Η κόρη του Μπαμπά Μπέρτα

Κάποιος που κλέβει παλτό… Κάποιος άλλος που του έκλεψαν το παλτό του!
Ένα κορίτσι μόνο του στο δάσος βρίσκει ένα παλτό…!
Ένα κορίτσι που ανακαλύπτει την αξία της τρυφερότητας και της φιλίας,
κυνηγώντας ταυτόχρονα τον δρόμο για την ανεξαρτησία του.
Τι κοινό έχουν οι δύο αυτές ιστορίες; Και πώς ένα τόσο συνηθισμένο αντικείμενο, όπως ένα παλτό, μπορεί να αποκτήσει τόσες πολλές χρήσεις
και να γίνει φορέας τόσο σημαντικών νοημάτων;
Η δικαιοσύνη και η αδικία, η μεταμέλεια, η φτώχεια, ο καταναλωτισμός,
η συντροφικότητα, η ελπίδα είναι κάποια από τα θέματα που θίγονται,
ιδωμένα πάντα μέσα από το παιδικό μικροσκόπιο.
Ένα έργο με κούκλες και σκιές
όπου το συνηθισμένο μετατρέπεται σε μαγικό και ποιητικό!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή κειμένου: Μαρία Μωραϊτοπούλου, Ελένη Γιαννούση
Σκηνοθεσία, διδασκαλία κούκλας: Μαρία Μωραϊτοπούλου
Κατασκευή κούκλας: Βούλα Καρακίτσιου
Σκηνογραφία: Βασίλης Σιββάς
Κατασκευή σκηνικών και αντικειμένων: Λευτέρης Μωραϊτόπουλος
Μουσική: Ηλίας Σαρηγιαννίδης
Εμψύχωση κούκλας: Φωτεινή Βελκοπούλου, Ελένη Γιαννούση
Φωτισμοί: Χρήστος Γιαλαβούζης
Σχεδιασμός εντύπου: Ελένη Γιαννούση
Γραφιστικά: Τέρψη Λαοπούλου
Φωτογραφίες: Λευτέρης Τεκτονίδης
Ηχογραφημένες φωνές: Νατάσα Δαλιάκα, Απόλλων Δρικούδης

Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ.

Η παράσταση παρουσιάζεται στο Θέατρο Όρα κάθε Κυριακή στις 11:30 το πρωί και τις καθημερινές μεταφέρεται στα σχολεία, κατόπιν συνεννόησης με το Θέατρο (2310 232799, 6986803477).
Οι ενήλικες που συνοδεύουν πάνω από τρία παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν την παράσταση δωρεάν. Η προσφορά ισχύει για έναν συνοδό.


Παιχνίδι ρόλων
«Οι προστάτες των Κρυπτόζωων» με τους Gamecraft
στο ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81)


Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013, στις 12:30 το μεσημέρι

Βασισμένο στο βιβλίο του Αλμπέρτο Μέλις
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΙΕΤΙ της σειράς SOS Κρυπτόζωα (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

Η αδίστακτη οργάνωση Ράπτορ και ο σκοτεινός της πρόεδρος Μάρμαντιουκ, για μια ακόμα φορά, θέτουν σε λειτουργία τα σχέδιά τους για την αιχμαλωσία ενός κρυπτόζωου. Το μόνο εμπόδιο ανάμεσα στη Ράπτορ και το θύμα της είναι μερικοί γενναίοι μικροί και μεγάλοι φίλοι των κρυπτόζωων, που θα κληθούν να ανατρέψουν τα σχέδια της σατανικής οργάνωσης. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους θα πρέπει να επιλύσουν γρίφους, να βρουν και να χρησιμοποιήσουν μοναδικές δυνάμεις και να αντλήσουν κουράγιο και δύναμη για να αντιμετωπίσουν τους πράκτορες που η Ράπτορ θα εμφανίσει στον δρόμο τους. Θα τα καταφέρουν;


Στο παιχνίδι μπορούν να λάβουν μέρος παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω.
Διάρκεια: 1,5 ώρα

H Gamecraft είναι μια ομάδα που δραστηριοποιείται στον χώρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης πρωτότυπων εκδηλώσεων, βασισμένων σε μοντέρνες και ενδιαφέρουσες τεχνικές, όπως τα ζωντανά παιχνίδια ρόλων (L.A.R.P – Live Action Role Playing), τα παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας (A.R.G – Alternate Reality Games) και τα διαδραστικά παιχνίδια σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο. Επίσης συμμετέχει σε εκδόσεις σχετικού αντικειμένου. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2009, έχοντας προλάβει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να παρουσιάσει δείγματα δουλειάς σε μουσεία και χώρους εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Τα στελέχη της ειδικεύονται στα παιχνίδια ρόλων, καθώς αποτελούν ιδρυτικά μέλη συλλόγων παιχνιδιών φαντασίας, έχουν σχετικές ειδικότητες ή κατάρτιση (μουσειοπαιδαγωγοί, φοιτητές σχολών θεάτρου, διοργανωτές εκδηλώσεων, πολιτιστικοί διαχειριστές κ.λπ.).

Αντί εισιτηρίου απαιτείται η αγορά ενός τίτλου της σειράς SOS Κρυπτόζωα και η επίδειξη της απόδειξης αγοράς κατά την είσοδο στην εκδήλωση. Συνίσταται τα παιδιά να έχουν διαβάσει ένα τουλάχιστον από τα βιβλία της σειράς πριν από το παιχνίδι.
Τα βιβλία της σειράς είναι:
Το τελευταίο γιέτι
Το μυστικό του Λοχ Νες
Ο μαγικός μονόκερος
Το μαργαριτάρι του δράκου

«Μια μαγική ουσία που τη λένε Φαντασία!»:
Εργαστήριο δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης για παιδιά


Το πρόγραμμα επιμελούνται η Νατάσα Χαλκιά και η Θεοδώρα Τζιαμπάζη, υπό τον συντονισμό της Ελένης Χοντολίδου  (Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής  στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Τι θα γίνει αν ένα καλλίγραμμα φορέσει ένα ζεστό λίμερικ; Αν αρχίσει το «τ» να κυριαρχεί στα υπόλοιπα γράμματα; Αν ξηλώναμε όλες τις κρύες λέξεις; Μα…ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ; Για να καταλάβεις πρέπει να μυηθείς στην κοινότητα της δημιουργικής γραφής.
Αξιοποιώντας τη φαντασία των παιδιών το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποβλέπει στην εξοικείωσή τους με τα βιβλία, ειδικότερα με τις διαδικασίες της ανάγνωσης και της γραφής. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες που, έχοντας ως βάση το παιχνίδι, θα συνδυάζουν τις δεξιότητες των παιδιών. Οι μικροί μας συγγραφείς μέσα από την ανάγνωση θα μάθουν να κοιτάζουν με ενδιαφέρον ένα βιβλίο, να διαβάζουν προσεκτικά ένα κείμενο, να ανιχνεύουν στοιχεία που έχουν σχέση με τη γραφή και, τέλος, να τα αξιοποιούν κατάλληλα συνδυάζοντας όλα αυτά που θα έχουν μάθει. Στο τέλος των συναντήσεων, ο κάθε μικρός συγγραφέας, μόνος του ή σε ομάδα, θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια δική του ξεχωριστή ιστορία.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα χρησιμοποιηθεί επίσης επιλεγμένο υλικό το οποίο θα επεξεργαστούν τα παιδιά με δημιουργικούς και παιχνιδιάρικους τρόπους, με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την ενίσχυση της διάθεσής τους για παραγωγή λόγου. Οι μικροί μας συγγραφείς μέσα από το πρόγραμμα :
• θα ανακαλύψουν την αξία και την ευχαρίστηση της εναλλακτικής ανάγνωσης,
• θα πειραματιστούν πάνω σε συγκεκριμένες τεχνικές-είδη γραφής (π.χ. λίμερικ, ιδεόγραμμα, φανταστικό διώνυμο, παραμυθοσαλάτα,
• και, κυρίως, θα αντιληφθούν το δυναμικό τους, εφόσον αναπτύξουν την ευαισθησία να ανιχνεύουν μέσα στις σειρές άλλων συγγραφέων βατήρες από τους οποίους θα βουτήξουν στον δικό τους κόσμο - στον εντυπωσιακό κόσμο της παιδικής φαντασίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε τρία τμήματα, ανάλογα με την τάξη στην οποία φοιτά το παιδί:

Για παιδιά της Α’ Δημοτικού* (6 συναντήσεις)
Μέρα και ώρα: Παρασκευή, 17:00-18:00
Έναρξη: Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013
* Μπορούν να συμμετάσχουν και παιδιά του Νηπιαγωγείου που διαθέτουν στοιχειώδεις γνώσεις ανάγνωσης και γραφής.

Για παιδιά της Β’ και Γ’ Δημοτικού (8 συναντήσεις)
Μέρα και ώρα: Σάββατο, 11:00-12:00
Έναρξη: Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

Για παιδιά της Δ’, της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού (8 συναντήσεις)
Μέρα και ώρα: Σάββατο, 10:00-11:00
Έναρξη: Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

Απαραίτητη η προεγγραφή. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά).
Κάθε παιδί θα πάρει δώρο με την εγγραφή δύο βιβλία των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Κόστος συμμετοχής
Για το τμήμα της Παρασκευής: 40 ευρώ. Ειδική τιμή 35 ευρώ για αδέρφια.
Για τα τμήματα του Σαββάτου: 50 ευρώ. Ειδική τιμή 40 ευρώ για αδέρφια.
Το ποσό μπορεί να εξοφληθεί σε δύο δόσεις (προκαταβολή 40% κατά την εγγραφή και εξόφληση στη δεύτερη συνάντηση). Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, να εξοφληθεί το κόστος συμμετοχής έως και την Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013.


• Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εκδηλώσεων, οι γονείς μπορούν να παραμείνουν στον χώρο του βιβλιοπωλείου του ΟΞΥΓΟΝΟΥ όπου μπορούν να πιουν τον καφέ ή το τσάι τους, ή να επιστρέψουν μετά τη λήξη της.
• Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στο 2310 260085 ή να στείλετε e-mail στο info@oxygono-metaixmio.gr (σημειώνοντας το ονοματεπώνυμο, την ηλικία του παιδιού και το θέμα της εκδήλωσης, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα).

Το ΟΞΥΓΟΝΟ έχει τη δική του σελίδα στο fb. Kάντε like και μάθετε όλα τα νέα του νέου χώρου. Επίσης, μπορείτε να ακολουθήσετε το ΟΞΥΓΟΝΟ στο twitter.

ΟΞΥΓΟΝΟ
Ανάσες πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
Ολύμπου 81, 54631 Θεσσαλονίκη
τηλ.: 2310 260085, e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr
www.oxygono-metaixmio.gr

Νέο ωράριο λειτουργίας
Τρίτη-Παρασκευή: 10.00-21.00
Σάββατο: 10.00-15.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου