Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ιδέες για ανακύκλωση στα σχολεία

Είναι θετικό τα παιδιά να μαθαίνουν από μικρή ηλικία για την ανακύκλωση, τις μεθόδους της και τα οφέλη της. Σε αυτό εκτός από γονείς μπορούν να συμβάλλουν οι καθηγητές και οι δάσκαλοί τους στα σχολεία, όπου και περνούν μεγάλο τμήματ της ημέρας. Είναι γνωστή η φράση πως το μυαλό των παιδιών απορροφά τις πληροφορίες σαν σφουγγάρι. Συνεπώς είναι η κατάλληλη ηλικία για να μπουν οι βάσεις για έναν μελλοντικά, περιβαλλοντικά υπεύθυνο πολίτη. Ας δούμε ορισμένες ιδέες για ανακύκλωση στα σχολεία.

Ανακύκλωση χαρτιού
Στατιστικά είναι το νο.1 από τα απορρίμματα σε ένα σχολείο. Κατά συνέπεια θα είναι πολύ θετικό να ανακυκλώνεται. Τα σχολεία οφείλουν να επικοινωνούν με τις τοπικές αρχές ώστε να τους δώσουν κάδους ανακύκλωσης χαρτιού. Μπορούν επίσης με πρωτοβουλία των διευθυντών να τοποθετηθούν συλλέκτες χαρτιού ξεχωριστά σε κάθε αίθουσα, και να υπάρξει ένας άτυπος διαγωνισμός μεταξύ των τάξεων για την πιο συνεπή στην ανακύκλωση αίθουσα. Οι διευθυντές πρέπει να ενημερώσουν ανάλογα τους καθηγητές και τους δασκάλους, ώστε να κατανοήσουν και να μπορέσουν να μεταδώσουν τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης στους μαθητές.

Ανακύκλωση μετάλλου
Το σχολείο οφείλει να πραγματοποιήσει την ίδια διαδικασία με τις τοπικές αρχές για κατάλληλο κάδο ανακύκλωσης μετάλλου. Θετικό θα ήταν εάν τον τοποθετούσαν κοντά στο χώρο του κυλικείου. Είναι το ιδανικό μέρος, καθώς υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης των μαθητών να πετούν εκεί τα κουτιά από αναψυκτικά.

Για δασκάλους/καθηγητές/γονείς

Έρευνα ανακύκλωσης
Αναθέστε μια δημοσκόπηση ανακύκλωσης για τους μαθητές σας. Θα τους δώσει την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ικανότητες, επικοινωνίας, συνεργασίας και οργάνωσης. Μπορείτε να θέσετε ερωτήσεις για πράγματα που ανακυκλώνονται, για ποιο λόγο, με ποιόν τρόπο και άλλα σχετικά. Αναθέστε τους να κάνουν το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο στους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους τους. Αφού λάβετε τα αποτελέσματα, συζητήστε τα και αναλύστε τα με την τάξη.

«Κυνήγι» ανακύκλωσης
Σε κάποια εκδρομή, μπορείτε να δώσετε στα παιδιά γάντια και ποδιές και να τα ωθήσετε να συγκεντρώσουν σε μια σακούλα, μια λίστα από ανακυκλώσιμα απορρίμματα, που θα υπάρχουν στο χώρο. Με τον τρόπο αυτό θα τους κάνετε να ακονίσουν το μυαλό τους για να βρουν τα αντικείμενα, αλλά και να σκεφτούν οικολογικά.

Άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες
  • Φτιάξτε σταυρόλεξα με ορισμούς και συμβουλές ανακύκλωσης, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά στα παιδιά
  • Ανακαλύψτε χειροτεχνίες και κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά για να τους δείξετε πως η ανακύκλωση έχει πλάκα.
  • Συζητήσεις. Προσπαθήστε να συζητήσετε με όλη την τάξη και να εκδηλωθούν απόψεις για το θέμα της ανακύκλωσης. 
Του Άκη Αδαμόπουλου, 25/11/2012, για το flowmagazine 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου