Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Σχολικές εκδρομές: Πολλές προσφορές, περισσότερες παγίδες

Καθώς τα σχολεία βρίσκονται σε διαδικασίες εύρεσης τουριστικού γραφείου, για να κλείσουν την πολυήμερη εκδρομή τους, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης θεώρησε σκόπιμο να στείλει επιστολή σε όλους τους διευθυντές γυμνασίων και λυκείων, προκειμένου να αποφύγουν τα απρόοπτα, τους επιτήδειους και τις κακοτοπιές, που ειδικά σε εποχές κρίσης πολλαπλασιάζονται.

Επιμέλεια: Κώστας Σιαμέλης
R2unit@hotmail.com

Στην επιστολή γίνεται πλήρης περιγραφή για το τι ισχύει στην ταξιδιωτική αγορά, ιδιαίτερα στις αεροπορικές μεταφορές, προκειμένου τα σχολεία να αποφύγουν παραπλανητικές προσφορές και υποσχέσεις, που θα τους οδηγήσουν σε περιπέτειες, κάτι που συνέβη επανειλημμένως στο παρελθόν.
Οι χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες δεν δέχονται ομαδικές κρατήσεις άνω των 25 ατόμων. Στην περίπτωση που δεχτούν, οι όροι κράτησης είναι ίδιοι με μιας μεμονωμένης κράτησης.
Η τιμή της προσφοράς ισχύει μόνο για τη στιγμή της κοστολόγησης. Ακόμη και μία ημέρα μετά μπορεί να αλλάξει. Δεν υπάρχει εγγύηση τιμής, εφόσον δεν έχει προαγοραστεί το εισιτήριο με συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο.
Για να ισχύει λοιπόν η τιμή αυτή, πρέπει να γίνει άμεση αγορά, γεγονός που προϋποθέτει ότι το σχολείο θα καταβάλει ολόκληρο το ποσό της αξίας των αεροπορικών εισιτήριων με τα πλήρη και ακριβή ονοματεπώνυμα στα λατινικά όλων των εκδρομέων. Μετά την έκδοση καμία αλλαγή ονόματος δεν γίνεται δεκτή χωρίς χρηματική ποινή. Επίσης δεν επιτρέπεται καμία ακύρωση. Σε περίπτωση ακύρωσης δεν επιστρέφεται η άξια του αεροπορικού εισιτήριου. Η εταιρεία έχει δικαίωμα να ακυρώσει την πτήση της έως 48 ώρες πριν από την αναχώρηση, με μοναδική υποχρέωσή της να επιστρέψει την αξία των εισιτήριων.
Ως πτήσεις charter ορίζονται οι πτήσεις που ναυλώνονται εξ ολοκλήρου από κάποιο τουριστικό γραφείο και υπόκεινται σε όλους τους όρους των εταιρειών που εκτελούν πτήσεις γραμμής.
Σε προσφορές που αναφέρουν πτήσεις charter το τουριστικό γραφείο που τις προσφέρει πρέπει να προσκομίζει ιδιωτικό συμφωνητικό ναύλωσης αεροπλάνων μεταξύ της αεροπορικής εταιρείας ή του αντιπροσώπου που λειτουργεί για λογαριασμό της και του τουριστικού γραφείου που προσφέρει τις πτήσεις.

Λεωφορεία και ξενοδοχεία
Το εκάστοτε γραφείο που προσφέρει κάποιο ξενοδοχείο ονομαστικά μέσω της προσφοράς του πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικό προκράτησης-διαθεσιμότητας από το ξενοδοχείο ή από τουριστικό γραφείο που διαχειρίζεται την εμπορική πολιτική του εκάστοτε ξενοδοχείου προς το τουριστικό γραφείο που το προσφέρει ονομαστικά.
Επειδή κάποια τουριστικά γραφεία κάνουν ψευδείς αναφορές στην κατηγοριοποίηση (συγκεκριμένα 4*-lux), αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον ΕΟΤ οι κατηγορίες των ξενοδοχείων είναι οι εξής: 5*-lux, 4*-Α κατηγορίας , 3*-Β κατηγορίας, 2*-Γ κατηγορίας. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα αλλαγής ξενοδοχείου σε ίδιας ή καλύτερης κατηγορίας στην ίδια περιοχή σε περίπτωση overbooking, υπό τον όρο ότι θα προσκομιστεί έγγραφο από το αρχικό ξενοδοχείο πως αδυνατεί να καλύψει την κράτηση. Τέλος σημαντική επισήμανση είναι να αναγράφεται περίπτωση ημιδιατροφής και ο τύπος του φαγητού (μενού, μπουφές).
Όσον αφορά την οδική μεταφορά, το μόνο αρμόδιο τμήμα να πιστοποιήσει την ικανότητα του οχήματος για τη συγκεκριμένη μεταφορά (όχημα-οδηγός) είναι το αρμόδιο τμήμα της τροχαίας, το οποίο καλό θα ήταν να καλείται πριν από την αναχώρηση, για να ελέγξει την ύπαρξη των απαραίτητων εγγράφων. Η παλαιότητα του οχήματος δεν πιστοποιεί την καταλληλότητά του αλλά μόνο τα απαραίτητα από το ΚΤΕΟ έγγραφα.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ Προσοχή στις λεπτομέρειες
Το γραφείο πρέπει να προσκομίζει μαζί με την προσφορά το συμβόλαιό του με την ασφαλιστική εταιρεία και δύο-τρεις ημέρες πριν από την αναχώρηση τη βεβαίωση ασφάλισης με την ονομαστική λίστα του σχολείου. Προαπαιτούμενο για την έκδοση άδειας λειτουργίας από τον ΕΟΤ για γραφεία τουρισμού είναι μεταξύ άλλων η κατάθεση εγγυητικής επιστολής υπέρ ΕΟΤ στο όνομα της ενδιαφερόμενης επιχείρησης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης οι διαγωνισμοί των εκδρομών δεν είναι μειοδοτικοί, αλλά βασίζονται σε ποιοτικά και κριτήρια που ζητούνται από το σχολείο. Κατά την αποσφράγιση των προσφορών τιμές οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες πρέπει να προβληματίσουν έντονα τους ενδιαφερόμενους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου