Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Educartoon-Η γελοιογραφία στην εκπαίδευση

Εκπαιδευτικό υλικό προς αξιοποίηση σε διάφορα διδακτικά αντικείμενα
www.educartoon.gr

Η educartoon-Η γελοιογραφία στην εκπαίδευση είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό «εργαλείο» για την αξιοποίηση της γελοιογραφίας στην εκπαίδευση. Η ομάδα της educartoon απαρτίζεται από παιδαγωγούς, νέους καθηγητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έμπειρους καθηγητές Πανεπιστημίου, βραβευμένους καλλιτέχνες και διακεκριμένους συγγραφείς.

Πεποίθησή μας είναι η δημιουργική ανανέωση των παραδοσιακών μεθόδων διδασκαλίας και των γνωστών εκπαιδευτικών «εργαλείων». Γι’ αυτό, προτείνουμε την εισαγωγή και την αξιοποίηση της γελοιογραφίας στη διδασκαλία ποικίλων διδακτικών αντικειμένων. Πρόκειται για ένα καινούργιο, οικείο, εύληπτο, δημιουργικό και ευχάριστο στα παιδιά τρόπο διδασκαλίας, που βασίζεται στις αρχές της διαθεματικότητας, της βιωματικότητας και της συνεργατικότητας.

Η γελοιογραφία ως εικαστικό είδος έχει συγκεκριμένους κώδικες και, όπως όλα τα είδη τέχνης, για την κατανόηση του νοήματός της απαιτούνται ορισμένα «κλειδιά». Με έναν μαγικό τρόπο, φαίνεται ότι τα παιδιά κάθε ηλικίας διαθέτουν ήδη αυτά τα κλειδιά και αυτούς τους κώδικες, χωρίς να έχουν σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης και χωρίς ίσως να ξέρουν τα ίδια να σκιτσάρουν καλά.

Επειδή η γελοιογραφία είναι από μόνη της ελκυστική, γίνεται αμέσως και απολύτως κατανοητή από τα παιδιά, που την αντιμετωπίζουν στην αρχή ως παιχνίδι και στη συνέχεια ως πεδίο προβληματισμού και αφορμή γνώσης. Όπως έδειξε η έως τώρα αξιοποίησή της στη διδακτική πράξη, η γελοιογραφία εξάπτει και διεγείρει τη δημιουργική φαντασία των μαθητών.

Η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία δυναμική. Ευελπιστούμε, λοιπόν, στην ανταπόκρισή σας, την ανατροφοδότηση από πλευράς όλο και περισσότερων εκπαιδευτικών και στον περαιτέρω εμπλουτισμό του υλικού μας.

Αν επιθυμείτε η ομάδα του Educartoon να παρουσιάσει το πρόγραμμα στο σύλλογο διδασκόντων του σχολείου σας, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με τον Νικόλαο Νίκα στο τηλέφωνο 6932344737 ή στο email info@educartoon.gr

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο αρχείο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου