Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Οι μαθητές μεγαλύτεροι «βιβλιοφάγοι» στις ΗΠΑ

 Οι μεγαλύτεροι «βιβλιοφάγοι» στις ΗΠΑ είναι οι μαθητές, οι φοιτητές και οι τριαντάρηδες και η χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι μεγαλύτερη στην ηλικιακή ομάδα 30 και κάτι, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση, που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Το 78% των αμερικανών διάβασαν ένα τουλάχιστον βιβλίο τον τελευταίο χρόνο (άντε, και του χρόνου… δύο) και το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 83% ανάμεσα σε εκείνους, που είναι από 16 έως 29 ετών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου Pew. Η δημοσκόπηση εντάσσεται στην προσπάθεια του ιδρύματος να αξιολογήσει τις συνήθειες των αμερικανών ως προς το διάβασμα, καθώς τα ηλεκτρονικά βιβλία αλλάζουν το τοπίο, επηρεάζοντας τη λειτουργία των δανειστικών βιβλιοθηκών.

Το υψηλότερο ποσοστό αναγνωστών, με κριτήριο την ηλικία, είναι 88% στην ηλικιακή ομάδα 18 με 24, ακολουθούμενο από 86% στην ομάδα 16 με 17 ετών. Οι αναγνώστες στην ομάδα 30-39 ετών ακολουθούν με 84%. Το χαμηλότερο ποσοστό 68% συναντάται στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών. Η δημοσκόπηση καλύπτει τα παραδοσιακά βιβλία, τα ηλεκτρονικά και τα ηχητικά.

Μεταξύ των αμερικανών, που διαβάζουν ηλεκτρονικά βιβλία, εκείνοι που είναι νεότεροι από 30 ετών είναι πιθανότερο να τα διαβάζουν στο κινητό τους (41%) ή σε υπολογιστή (55%) παρά σε άλλη ηλεκτρονική μορφή (23%) ή σε tablet (16 %).

Το στοιχείο, πάντως, που φαίνεται να λείπει από την έρευνα, είναι πόσα βιβλία διάβασαν πόσοι αμερικανοί σε πόσο χρόνο, για να ‘χουμε καλύτερη εικόνα του πόσο λίγο διαβάζει ο μέσος όρος, στη χώρα των γενναίων και στη χώρα των ελεύθερων…
 
Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου