Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Τα παιδιά «συναντούν» τους σχεδιαστές παιχνιδιών σε μια έκθεση

Με παιχνίδια, αθύρματα, μικρά έπιπλα και ενσωματωμένους παιδότοπους, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ) υποδέχεται τους επισκέπτες του στην έκθεση αφιερωμένη στα παιδιά κα τους σχεδιαστές παιχνιδιών και ιδιαίτερα στη «σχέση» που αναπτύχθηκε μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. «Century of the Child: Growing by Design, 1900-2000», («Ο Αιώνας του παιδιού: Μεγαλώνοντας με σχέδια, 1900-200») είναι ο τίτλος της έκθεσης, μέσα από την οποία οι υπεύθυνοι του μουσείου φιλοδοξούν να αποτυπώσουν τον τρόπο με των οποίο η παιδική φαντασία «ζωντανεύει», χάρη στις δημιουργίες των σχεδιαστών, που αντιλαμβανόμενοι τις επιθυμίες των παιδιών κατασκεύασαν (και κατασκευάζουν) παιχνίδια, άλλοτε θέτοντας οι ίδιοι τις βάσεις για ένα «διάλογο» με τα παιδιά και άλλοτε απαντώντας στα «αιτήματα» τους για παιχνίδι. Η έκθεση «ανοίγει» από τις 29 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως τις 5 Νοεμβρίου.

«Τόσο τα παιδιά, όσο και οι σχεδιαστές παιχνιδιών μοιράζονται στιγμές εξωστρέφειας, αλλά και "ανυπακοής" (σε κανόνες). Αυτό κάνει και τους δύο να "συνεργάζονται" με τρόπο φυσικό κατανοώντας ο ένας τον άλλο», δήλωσε στον Τύπο η υπεύθυνη του τμήματος αρχιτεκτονικής και σχεδίου του μουσείου ΜΟΜΑ, Juliet Kichin. Η ίδια πρόσθεσε: «Το να εργάζεται κανείς για παιδιά του δίνει το πλεονέκτημα της ελευθερίας και της δημιουργικότητας».

Περισσότερα από 500 αντικείμενα από 20 χώρες πολλά από τα οποία προέρχονται από την ίδια τη συλλογή του MOMA, παρουσιάζονται στην έκθεση, μερικά από αυτά για πρώτη φορά στις ΗΠΑ. Ανάμεσα τους και οι δημιουργίες της Σκοτσέζας σχεδιάστριας, Jessie Marion King (1912-13)• ένα κουκλόσπιτό από ζωγραφισμένο ξύλο και δέρμα και άλλα «σύνεργα» της νηπιακής ηλικίας. Σημείο αναφοράς της έκθεσης αποτέλεσε το βιβλίο της Ellen Key, με τίτλο «ο αιώνας του παιδιού», που η Σουηδέζα συγγραφέας έγραψε στις αρχές του 20υ αιώνα. 
 
Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου