Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ιστότοπος: Ειδικό Γυμνάσιο Κωφών & Βαρηκόων

Tο Ειδικό Γυμνάσιο Κωφών & Βαρηκόων ιδρύθηκε το 1973 μαζί με το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Κωφών & Βαρηκόων ως ιδιωτικό σχολείο του φιλανθρωπικού Συλλόγου Προνοίας Κωφαλάλων και λειτούργησε αρχικά σε μισθωμένο κτήριο στην Φιλοθέη και μετέπειτα στην Εκάλη, μαζί με το οικοτροφείο που φιλοξενούσε κωφούς και βαρήκοους μαθητές από την επαρχία. Το 1976 άρχισε να λειτουργεί εκεί και το Γενικό Λύκειο Κωφών & Βαρηκόων. Η ίδρυση και λειτουργία των σχολείων αυτών απετέλεσε προσωπικό και αξιέπαινο επίτευγμα της Σοφίας Σταρόγιαννη, η οποία ήταν οδοντίατρος, υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας, μητέρα 2 κωφών παιδιών και ευαισθητοποιημένη σε θέματα εκπαίδευσης και κοινωνικής αποκατάστασης κωφών.

Το 1982 τα σχολεία αυτά μεταβιβάστηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο και μεταστεγάστηκαν στην Σταμάτα Αττικής και μετέπειτα, το 1984, στην Αγία Παρασκευή σε μισθωμένα κτήρια. Το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό μετακόμισαν πάλι στο αρχικό κτήριο στην Φιλοθέη και μετέπειτα στην Πεύκη, όπου λειτουργούν σήμερα. Το Γυμνάσιο και το Λύκειο συνέχισαν την λειτουργία τους στην Αγία Παρασκευή, όπου από το 1992 προστέθηκε και μία ακόμα σχολική μονάδα, η ΤΕΣΕΑ Κωφών & Βαρηκόων, που αργότερα μετονομάσθηκε σε ΤΕΕ.

Από το 2004 οι τρεις αυτές σχολικές μονάδες (Γυμνάσιο, ΓΕΛ και ΤΕΕ) συνεχίζουν την λειτουργία τους συστεγαζόμενες σε ένα δημόσιο υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα στην Αγία Παρασκευή, το οποίο οικοδομήθηκε το 2003 από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων βάσει προδιαγραφών για σχολικά κτήρια κατάλληλα για κωφούς και βαρήκοους μαθητές. Οι τρεις αυτές σχολικές μονάδες καλύπτουν ολόκληρο το παρεχόμενο από το Υπουργείο Παιδείας φάσμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κωφούς και βαρήκοους μαθητές. Από τον Σεπτέμβριο του 2011, βάσει σχετικής υπουργικής απόφασης, το Ειδικό Γυμνάσιο Κωφών & Βαρηκόων και το ΓΕΛ Κωφών & Βαρηκόων λειτουργούν υπό ενιαία Διεύθυνση.

Το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Κωφών & Βαρηκόων λειτουργούν βάσει της νομοθεσίας για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (νόμοι 1566/1985, 2817/2000 και 3699/2008, καθώς επίσης και συναφείς υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα) και χορηγούν απολυτήρια εντελώς ισότιμα με τα αντίστοιχα απολυτήρια της Γενικής Εκπαίδευσης.

Οι μαθητές μεταφέρονται με μισθωμένα οχήματα και όσοι προέρχονται από την επαρχία φιλοξενούνται στο οικοτροφείο του φιλανθρωπικού Συλλόγου Προνοίας Κωφαλάλων στην Δροσιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου