Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

«Περπατώ» με τη βοήθεια του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Ο χώρος του παραολυμπιακού αθλητισμού τον γνώρισε μέσω της ενασχόλησής του με το άθλημα της κολύμβησης.
Ένα άθλημα το οποίο ξεκίνησε για λόγους αποκατάστασης μετά το ατύχημα που είχε -από το οποίο υπέστη τετραπληγία- με αποτέλεσμα από τότε να χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο.
Παρακινήθηκε από τον πατέρα του, την προπονήτριά του και φίλους του να αρχίσει την αγωνιστική κολύμβηση.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας κατάφερε να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο.
Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης και μιλά άπταιστα αγγλικά και γερμανικά.
Η κοινωνία της Κομοτηνής… πίνει νερό στο όνομά του Αλέξανδρου Ταξιλδάρη, αφού εκτός από τη δύναμη της θέλησης που επιδεικνύει, έχει το ψυχικό σθένος να στέκεται στο πλευρό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τα ίδια ή οποιαδήποτε άλλα προβλήματα αναπηρίας.
Αυτός ήταν και ο λόγος που το 2002 προχώρησε στη σύσταση του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού «Περπατώ» στην Κομοτηνή, που έχει ως σκοπό την ενημέρωση και οργάνωση όλων των ατόμων με κινητικά προβλήματα, προκειμένου να επιλύουν θέματα, προβλήματα και ζητήματα που αφορούν σωματικά, επαγγελματικά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματά τους.
Ο σύλλογος που αριθμεί περισσότερα από 150 μέλη με κινητική αναπηρία, πρόσφατα επιβραβεύτηκε από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με διετή χορηγία-δωρεά προκειμένου να συνεχίσει να επιτελεί το ίδιο κοινωνικό με αυτό που είχε από την πρώτη ημέρα σύστασής του.
Στόχος της χορηγίας-δωρεάς θα είναι η εκπαίδευση στο χώρο του συλλόγου παιδιών που έχουν κινητική αναπηρία, στην αυτόνομη διαβίωση.
«Ο σύλλογος `Περπατώ` στεγάζεται σε τριώροφο κτίριο στην Κομοτηνή, το οποίο λειτουργεί σαν στέγη αυτόνομης διαβίωσης από ένα πρόγραμμα στο οποίο ήταν ο Δήμος με την επωνυμία URBAN.
Στο συγκεκριμένο κτίριο ο σύλλογος `Περπατώ` έκανε διάφορες δράσεις.
Μία από τις δράσεις ήταν να φιλοξενήσει το αναπτυξιακό κομμάτι του παραολυμπιακού αθλητισμού.
Παιδιά νεαρής ηλικίας με προβλήματα αναπηρίας να συμμετέχουν σε προπονητικό καμπ σε συνεργασία και με την ΚΟΕ, ενώ πραγματοποιεί και διάφορες άλλες δράσεις αθλητικού και πολιτιστικού περιεχομένου», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου «Παλεύω», Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, που αναφέρθηκε και στη χορηγία-δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». «Με τη βοήθεια του Ιδρύματος θα μετατρέψουμε μέσα στο καλοκαίρι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ο σύλλογος, σε ένα μέρος όπου θα εκπαιδεύονται παιδιά που έχουν κινητική αναπηρία –μετά το κέντρο αποκατάστασης- στην αυτόνομη διαβίωση.
Στην καλύτερη χρήση αναπηρικού αμαξιδίου.
Να τους φέρουμε σε επαφή με παραολυμπιακά αθλήματα.
Να τους δώσουμε τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με οτιδήποτε έχει να κάνει με την αυτόνομη κινητικότητά και διαβίωσή τους.
Είναι ένας χώρος για μετά το κέντρο αποκατάστασης, που μπορεί να χρησιμοποιεί ο κινητικά ανάπηρος καθ` όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Η χρηματοδότηση του Ιδρύματος `Σταύρος Νιάρχος` είναι για δύο χρόνια, αλλά ο τρόπος που θέλουμε να λειτουργήσουμε τον σύλλογο, είναι τέτοιος ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμος και μετά από αυτό το διάστημα».
Όπως παραδέχεται ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» κάλυψε ένα κενό που δημιουργούσε η νομοθεσία γύρω από τους κινητικά ανάπηρους και τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης.
«Μάθαμε ότι υπήρχαν στο Υπουργείο Υγείας αδιάθετα κεφάλαια 3 εκατομμυρίων ευρώ για τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης και ότι ο νόμος θα άλλαζε και θα αφορούσε και ανθρώπους με κινητική αναπηρία, αφού μέχρι τώρα ο νόμος αφορά μόνο τη νοητική στέρηση.
Εκτός όλων των υπολοίπων δράσεων που πραγματοποίησε ο σύλλογός μας, συναντηθήκαμε και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, όμως λόγω της κατάστασης που υπάρχει στην Ελλάδα δεν καταφέραμε να ανοίξουμε το δρόμο ώστε η κινητική αναπηρία να συμπεριληφθεί μέσα στο σχετικό νόμο.
Γι` αυτό απευθυνθήκαμε στο Ίδρυμα `Σταύρος Νιάρχος` το οποίο αναγνώρισε τη σωστή όσο και σημαντική αποστολή του συλλόγου, προχωρώντας στη χορηγία-δωρεά».
Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης σχετικά με την… τοπική βοήθεια είπε ότι «ο Δήμος Κομοτηνής μας παρέχει το κτίριο στο οποίο στεγαζόμαστε, ενώ άλλες συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι σε καθαρά διαδικαστικά και τεχνικά θέματα.
Τόσο ο Δήμος, όσο και η Περιφέρεια είναι αρωγός της προσπάθειάς μας.
Εκτός των άλλων, η ιδιωτική πρωτοβουλία παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του συλλόγου, αφού πρόσφατα εταιρεία κινητικής τηλεφωνίας μας χρηματοδότηση για ένα χρόνο ώστε στο κέντρο να υπάρχει κοινωνική λειτουργός.
Γενικά στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης έχουμε ανθρώπους που στέκονται στο πλευρό μας και στο θέμα της προσβασιμότητας στην περιοχή μας, και, όχι μόνο, αλλά και στο καινούργιο μας εγχείρημα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ via express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου