Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

«Εκρηκτική Χημεία» και Άλμπερτ Αϊνστάιν

Μετά από την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή του κοινού, οι δύο δημοφιλείς ενότητες επιστρέφουν για όσους δεν πρόλαβαν να τις παρακολουθήσουν! Κάθε Σάββατο και Κυριακή του Ιουνίου και του Ιουλίου, στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, ανακαλύπτετε τη συναρπαστική πλευρά της Χημείας και όχι μόνο! Στην επίδειξη πειραμάτων αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει φωτιά χωρίς… νερό! Στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα δικά τους πειράματα και να πάρουν μια γεύση από τη ζωή σε ένα εργαστήριο Βιοχημείας. Το απόγευμα τη σκυτάλη παίρνει η φυσική με μια διαδραστική αφήγηση για τη ζωή και το έργο του Άλμπερτ Αϊνστάιν!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

«Εκρηκτική Χημεία»

Επίδειξη Πειραμάτων – Ώρα: 13:30 – 14:10
(προτείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες)

Πρωταγωνιστής αυτής της επίδειξης πειραμάτων είναι ένα από τα πιο απλά μόρια στον πλανήτη μας. Πώς το «αθώο» νεράκι μπορεί να προκαλέσει εκρήξεις και ποιο από τα συστατικά του είναι εύφλεκτο; Ανακαλύψτε τα μυστικά του και «δείτε» το νερό με άλλο μάτι σε μια συναρπαστική επίδειξη πειραμάτων! Μεταξύ άλλων θα δείτε: Τι συμβαίνει όταν ενωθεί το νάτριο με το νερό; Ποιο από τα συστατικά του νερού είναι εύφλεκτο; Είναι δυνατόν να πάρει κάτι φωτιά με την προσθήκη νερού; Τι σχέση έχει το νερό με τον στατικό ηλεκτρισμό;

Εργαστήριο Βιοχημείας - Ώρα 15:00 – 16:00
(προτείνεται για παιδιά άνω των 7 ετών και ενήλικες)

Φορώντας ποδιές εργαστηρίου και με τον κατάλληλο εξοπλισμό, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι ίδιοι μια σειρά από πειράματα και να εξετάσουν βιοχημικές αντιδράσεις που προκαλούνται από συγκεκριμένα συστατικά. Μεταξύ άλλων θα ανιχνεύσουν το άμυλο, ουσία η οποία περιέχεται σε πολλά φυτικά προϊόντα. Επίσης θα πειραματιστούν με διάφορα ένζυμα, δηλαδή ειδικές πρωτεΐνες που βρίσκονται μεταξύ άλλων σε φρούτα και λαχανικά και λειτουργούν ως καταλύτες στις χημικές αντιδράσεις κατά τον μεταβολισμό των οργανισμών. Εναλλαγές χρωμάτων και φυσαλίδες είναι μερικές από τις ενδείξεις που θα αναζητήσουν!

Άλμπερτ Αϊνστάιν

Διαδραστική Αφήγηση: ΑΪΝΣΤΑΙΝ: «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση» - Ώρα 16:30 – 17:30
(προτείνεται για παιδιά άνω των 11 ετών και ενήλικες)

Στη διαδραστική αυτή αφήγηση θα μιλήσουμε για τη ζωή και το έργο ενός από τους πιο σημαντικούς φυσικούς του 20ού αιώνα και θα δούμε πώς και γιατί η Θεωρία της Σχετικότητας επικράτησε διαμορφώνοντας τη σύγχρονη εικόνα για τον κόσμο. Πώς ένας υπάλληλος σε γραφείο ευρεσιτεχνιών έγινε καθηγητής παγκόσμιας εμβέλειας και το έργο του τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ; Τι περιγράφουν η Ειδική και η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και ποια η συμβολή του Αϊνστάιν στη δημιουργία της Κβαντικής Φυσικής; Πώς ο χώρος και ο χρόνος άλλαξαν από τότε μια για πάντα; Ποιες ήταν οι πολιτικές και ανθρωπιστικές πεποιθήσεις του Αϊνστάιν κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πώς αντέδρασε μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας; Παράλληλα με την αφήγηση, οι επισκέπτες συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θα τους φέρουν πιο κοντά στα αποτελέσματα της σκέψης του Αϊνστάιν και θα κατανοήσουν γιατί είπε: «Νεύτων, συγχώρεσέ με!».

Σημείωση: Για τις δραστηριότητες αυτές δεν γίνεται κράτηση. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αν επιθυμείτε να συνδυάσετε επίσκεψη στη Διαδραστική Έκθεση και παράσταση στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, μπορείτε να προμηθευτείτε το συνδυαστικό εισιτήριο από τα ταμεία του Ιδρύματος Ευγενίδου ή ηλεκτρονικά από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου